GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #108 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Filmscan 2700
Siniša Stojanović
Iz Microtek-a nam stiže uređaj namenjen isključivo skeniranju 35 mm filmova u trakama i ramovovma. Njegovo ime je Filmscan 2700.
- PC #108 (Februar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Filmscan 2700

Kako stare fotografije, negative i dijapozitive prevesti u digitalan oblik? Pored kvalitetnih ravnih skenera, opremljenih odgovarajućim dodacima, iz Microtek‑a nam stiže uređaj namenjen isključivo skeniranju 35 mm filmova (pozitiva i negativa) bez obzira na to da li su u trakama ili su postavljeni u ramove.

Filmscan 2700 možete priključiti na gotovo svaki PC ili Mekintoš koji ima USB 1.1 port. Postavljanje uzoraka za skeniranje je ručno, a sav potreban softver za obradu skeniranog materijala stiže uz sam uređaj. Za skeniranje jednog snimka u optimalnoj rezoluciji od 2700 tpi i u punom koloru potrebno je oko 70 sekundi, a dobijeni fajl bez kompresije zauzima preko 20 MB, što se dodatnom obradom i JPEG kompresijom visokog kvaliteta može svesti na manje od 1 MB. Od tako dobijenih fajova mogu se izraditi fotografije do dimenzija 15×18 cm.

U praksi, za skeniranje filma od 36 snimaka potrebno je oko sat vremena, za smeštaj radnih fajlova i kadriranje potreban je otprilike gigabajt prostora na disku, a finalne fotografije zauzimaju oko 20 MB. Minimalna konfiguracija za podnošljiv rad je procesor od 400 MHz, 64 MB RAM memorije, hard disk od barem 4 GB i CD pisač. Rezultati koje dobijete mogu se porediti sa snimcima dobijenim digitalnim aparatima rezolucije do 2 Mp; za sve preko toga ipak je potrebna oprema desetak puta skuplja od ovog uređaja.

Sve u svemu, ako vam duge zimske večeri daju dovoljno vremena, a želite da sačuvate stare filmove i snimke, ovaj uređaj predstavlja pravi način da izbegnete nesporazume i posao odradite baš onako kako se vama sviđa.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #108
preview
Više od "idiota"
Aleksandar Veljković


NIS

Shoppster-2023-03


Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter