GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #109 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fujitsu-Siemens Lifebook P7010
Vladimir Cerić
Lifebook P7010 je idealni pratilac uspešne dame, a i džentlmeni će mu se obradovati. Na osnovu samih cifara teško je pojmiti koliko je ovaj računar mali, ali koliko je rad sa njim udoban?
- PC #109 (Mart 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fujitsu-Siemens Lifebook P7010

Za sve one koji vode računa o svom imidžu a pri tome ne žele da stalno nose dodatni teret u vidu velikog notebook-a, Fujitsu Siemens je izbacio model iz snova. Lifebook P7010 je idealni pratilac bilo koje uspešne dame, a i džentlmeni će mu se obradovati. Pošto je na osnovu samih cifara teško pojmiti koliko je ovaj računar mali, na slici ga vidite pored našeg časopisa. Ako tome dodamo i masu od svega 1.3 kg, mora se reći da je ovaj Lifebook dao novi smisao terminu „kompaktan“. A pri tom je u kućište stalo sve što je potrebno, pa čak i DVD pisač solidnih karakteristika), što je netipično za notebook ove klase. DVD±RW se po potrebi može zameniti opcionom baterijom kapaciteta 2800 mAh – ako je dodate na osnovnu bateriju kapaciteta čak 4800 mAh, dobićete autonomiju od skoro 5 časova pod kontinuiranim opterećenjem, što bi se u realnosti sigurno produžilo na puno radno vreme od 8 sati.

Sve ovo je moguće zahvaljujući Pentium M ULV procesoru koji radi na 1.1 GHz. Iako frekvencija ne zvuči spektakularno, bili smo vrlo prijatno iznenađeni ponašanjem notebook-a u poslovnim aplikacijama. Ne samo da sistem nije spor, već dostiže rezultate u testovima na nivou bitno većih Centrino računara. Pored 512 MB memorije, najveće zasluge za to ima i hard disk kapaciteta čak 80 GB, koji se vrti na 5.400 obrtaja. I pored male potrošnje i vrlo tihog rada, primetili smo prilično zagrevanje dela notebook-a u okolini diska, naročito pri većim naprezanjima.

Zbog malog kućišta, hard disk je od udaraca dodatno zaštićen tapaciranim poklopcem, dok gornja strana notebook-a ima magnezijumski poklopac koji osim estetskog efekta vrlo dobro štiti ekran od oštećenja u transportu. Sa prednje strane ekrana je zaštitna ploča od pleksiglasa koja dodaje malo neželjene refleksije na inače fenomenalni displej dijagonale 10.6 inča. Njegova rezolucija je 1280×768 piksela, a utisak da su slova isuviše sitna popravlja kristalno jasna slika. Na njega se „nastavljaju“ sasvim dobra i minimalno umanjena tastatura i odličan touchpad.

Uz uobičajenu 10/100 mrežu, 56k modem i Intel PRO 2200BG wireless nije zaobiđen ni FireWire, kao ni SD/MMC/MS čitač kartica. Neobično je prisustvo slota za CF kartice, ali on može biti korisan za neke dodatne opcije poput GPS uređaja i GPRS modema, dopunjujući standardni Type II PC Card slot. Dobro bi došao još neki USB priključak (postoje dva), ali s obzirom na sve što sadrži ovaj notebook, to je „traženje dlake u jajetu“. Uostalom, sve sitne zamerke koje su prolaznici kroz Redakciju izneli na račun Lifebook-a P bile su subjektivne prirode, što nas vraća na jedini i osnovni problem – cenu. Ovaj računar u maloprodaji (sa PDV-om) košta malo ispod 2.400 evra, što nije cifra koju svako od nas može da izdvoji. Ali, ako su vam portabilnost, upotrebljivost i imidž na prvom mestu, na našem tržištu nema mnogo konkurencije ovom mališi!

Korisne adrese:

Mikros International
Beograd
tel: 011/2083-162

SLEDEĆI TEKST U PC #109
preview
Nikon Coolscan LS 5000 ED
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter