GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #110 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #110 (April 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Decenija donosi velike promene u životu svakog od nas, a u dinamičnom računarskom svetu za deset godina se promeni više toga nego u čitavom veku razvoja drugih industrija. Iako smo veći deo slavljeničke energije potrošili u PC #100, nešto magičnog praha je ostalo i za ovaj rođendanski broj...

Promene kojima prisustvujemo iz dana u dan često smo skloni da zaboravimo, pa će mnogi reći da se današnji personalni računar i ne razlikuje mnogo od onoga koji smo koristili u aprilu 1995, kada je izašao PC #1. U međuvremenu smo, doduše, prešli sa Pentium-a 1 na Pentium 4, memorija je sa 4 porasla na 512 MB, disk sa 500 MB na 250 GB, monitori su se proširili i stanjili, cene su pale, ali je okruženje koje je doneo Windows 95 i dalje pred nama. Nema suštinskih noviteta u oblasti prepoznavanja glasa, kojoj smo se pre deset godina tako radovali, a o OCR-u sam mislio mnogo bolje dok nisam počeo da pripremam PC TimeLine sekciju pratećeg CD-a, u kojoj "repriziramo" zanimljive tekstove objavljene pre 5, 10, 15 i 20 godina (svakako pogledajte esej o kupovini računara). Onaj ko uglavnom piše u Word-u, računa u Excel-u ili unosi podatke u Access / Clipper maske mogao bi da kaže da su jedine prave promene u tome što je kućište PC-ja ofarbano življim bojama i što je pokretni deo miša premešten sa pogrešne (kuglica) na pravu stranu (scroll točkić).

Gde je onda otišla sva ta silna snaga? Pre svega u multimediju, igre (koje su spektakularno napredovale), minijaturizaciju i umrežavanje - nadam se da ćemo uskoro i ovde početi više da primenjujemo alate za grupni rad, koji su u svetu doneli rast produktivnosti. Najveće izmene u naše živote tokom prethodne decenije je uneo Internet, a pre svega pretraživači - nikada nismo imali tako snažan osećaj da nam je čitav svet nadomak ruke, a primene su ograničene samo našom imaginacijom. Recimo, proteklih nedelja smo pripremali specijalno CeBIT izdanje "PC"-ja na engleskom jeziku, namenjeno našim partnerima iz inostranstva. Kod rečenica koje treba da zvuče posebno dobro kriterijum je bio Google - potražite frazu, pa ako se ona javlja na manje od 10.000 sajtova, mora biti da nije u duhu engleskog jezika.

Kako će se stvari dalje razvijati i hoće li konvergencija tehnologija učiniti da u aprilu 2015. nosimo kombinovani računar, telefon i multimedijalni centar u džepu? Hoćemo li zameniti tastaturu glasom a ekran 3D projekcijom? Hoće li teleprisustvo na sastancima ličiti na Jedi Council iz trailer-a za sledeći Star Wars? Teško je biti prorok - znam samo da će naš časopis sa velikim zadovoljstvom pratiti razvoj svih tih tehnologija. Želim vam još mnogo uzbudljivih decenija i... vidimo se pred majske praznike!

SLEDEĆI TEKST U PC #110
preview
Snežni rekorder
Jelica Protić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter