GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #110 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Snežni rekorder
Jelica Protić
Na Kopaoniku je od 7. do 11. marta 2005. godine održan simpozijum YU INFO. Na početku svoje druge decenije, YU INFO pokazuje da je u odličnoj formi...
- PC #110 (April 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Snežni rekorder

Ako su informatičari pred svoj omiljeni „skimpozijum“ prizivali sneg, prošli su poput dodola koje prizivajući kišu naprave poplavu. Na domaku Kopaonika vozači su „satima“ nameštali lance i tako odložili snežne radosti učesnika skupa. Snegu to nije bilo dovoljno, te je nastavio uporno da pada sve vreme trajanja skupa, uz maglovito i oblačno vreme koje se tek poslednjeg dana povuklo pred divnim planinskim suncem.

U znaku Kanade

Učesnici su se najpre okupili na koktelu dobrodošlice u organizaciji Alcatel-a, pred otvaranje 11. YU INFO-a u velikoj kongresnoj sali u „Konacima“. Nije se moglo naći slobodno sedište, pa smo stekli utisak da je skup najmasovniji od svih do sada održanih na Kopaoniku. Samo iz vremena kada je YU INFO održavan na Brezovici pamtimo toliko učesnika i toliko snega. Simpozijum je otvorio predsednik organizacionog odbora dr Miodrag Ivković, a za lep muzički doživljaj pobrinuo se duo Moderato. Tako smo saznali da pesma „Oj devojko dušo moja“ nije narodna, već je Milanovo autorsko delo od pre dvadesetak godina.

Dalji tok programa bio je u znaku Kanade. Najpre je publiku pozdravila Jelena Pejić, Mis SCG i mis Interneta, koja je sedam godina provela u Kanadi, dok su gosti iz inostranstva bili „naši Kanađani“ Branislav Selić iz IBM-a, koji je predstavio verziju 2.0 jezika za softversko modeliranje UML, i Igor Ikodinović iz kompanije ATI, lidera u oblasti hardvera za računarsku grafiku. Prezentaciju Microsoft-a, koji je bio generalni sponzor skupa, održao je g. Dejan Cvetković, koji je takođe deo karijere gradio u Kanadi. On je izneo zanimljiva gledišta na transformaciju poslovanja i menadžmenta u savremenom društvu, u kome glavnu vrednost ne predstavlja materijalno bogatstvo već vreme, a do uspeha se dolazi samo kada se sretnu dobra priprema i izuzetna prilika. Uvodno veče završilo se žurkom kompanije SAGA uz muziku Penthouse Band-a, a YU INFO i Ericsson priredili su tradicionalno veče menadžera.

Drugi dan je bio posvećen kompanijskim prezentacijama: Oracle, Pexim, Telefonija, Lexmark, Eunet, Alvarion Telegroup, Ericsson i Cisco Systems. Dominantne su bile teme vezane za poslovne korisnike i prilagođavanje servisa njihovom potrebama, uz obilje opreme za broadband pristup Internetu. Posle sesije organizovana su izvlačenje nagrada, pa su najsrećniji učesnici dobili mobilne telefone, štampače, trenerke, knjige... Uveče je održan koktel kompanije Ericsson, uz muziku La Luna benda.

Firme i radovi

Treći dan skupa bio je posvećen autorskim radovima i prezentacijama kompanija CPU, Enel PS, Comtrade i Telekom Srbija. JISA INFO je predstavio program „kompjuterske vozačke dozvole“, unifikovanog sertifikata koji potvrđuje osnovno računarsko znanje neophodno u svakoj modernoj kompaniji. Uprkos snežnoj vejavici, vo na ražnju je, u društvu kiselog kupusa, ponovo stigao do hotela „Putnik“, gde su ga informatičari sa zadovoljstvom pojeli u zatvorenom prostoru, dok je na snegu ostala samo TV ekipa RTS-a koja je snimala razgovore sa učesnicima skupa. Organizovan je sastanak organizacije YU GENDER koja populariše bolju zastupljenost lepšeg pola u tehničkim disciplinama, a učesnice su, kao i sve druge gošće hotela, uz doručak dobile osmomartovski karanfil.

Poslednja dva dana skupa bila su u znaku autorskih radova. Od 285 prijavljenih radova programski odbor je prihvatio i u program konferencije uvrstio 198, podelivši ih u devet programskih oblasti. Radovi su prikazani u 12 govornih i 5 poster sesija. Izgleda da su govorne sesije bile posećenije, jer je u njima radove izložilo oko 65% autora, uz prosečno prisustvo od oko 35 učesnika i desetak diskusija po sesiji. U poster sesijama kraj svojih radova na panelima našlo se oko 55% autora. Svi radovi izdati su na CD-u, čije je umnožavanje pomogla SAGA, dok je Fujitsu Siemens bio sponzor programa konferencije. Predsedavajući sesija izdvojili su ukupno 18 radova sa posebnim doprinosom, a devet od njih biće štampano u stručnim časopisima.

YU INFO je nastavio da održava sportsku tradiciju, pa je tako Tehnicom (THNK Group) organizovao turnir u basketu za mešovite ekipe (dva muškarca i jedna devojka). Učestvovalo je 16 ekipa, a najbolje su se pokazali timovi „Vlade Divac“ (prvo mesto) i „Tulipani“ (drugo mesto). Treće mesto su podelile ekipe „SAGA“ i „Nervozni poštar“.

Sunce koje je obasjalo Kopaonik na dan zatvaranja 11. YU INFO-a nismo dočekali, jer smo se zbog poslovnih obaveza u Beograd vratili dan ranije. Dramatična vožnja redovnom autobuskom linijom započela je srčanim udarom jedne bake, a nastavila se pogibeljnim zaobilaženjem udesa u Dolini jorgovana, po zaleđenom parčetu zemlje sa druge strane bankine i šlajfovanjem točka nad Ibrom. Najzad nas je dočekao ledom okovani Beograd. Do sledeće godine, kada sa istog mesta u slično vreme ponovo krenemo na Kopanik, u susret novim informatičkim izazovima...




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter