GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #110 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multifunkcionalni na jednom mestu
Milan Četić, Aleksandar Veljković
Bilo da računar koristite kod kuće, imate malu ili srednju firmu, multifunkcionalne mašine su idealna dopuna vašeg PC-ja. Isprobali smo dvadesetak modela zasnovanih na inkjet tehnologiji - šta da kupite za kancelariju, kuću ili kancelariju u kući?
- PC #110 (April 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multifunkcionalni na jednom mestu

MF mašine koje koriste inkjet tehnologiju su u poslednjih dve-tri godine značajno napredovale: kvalitet štampe je dostigao najbolje samostalne inkjet štampačima, kvalitet skeniranje je vrlo dobar a kvalitet kopiranja primetno bolji od onoga koji se postiže na paru nezavisnih uređaja skener - štampač. Pritom je brzina kopiranja visoka, na nivou maksimuma koji nudi inkjet tehnologija.

Mašine i tipovi

Napredak MF mašina je doveo do njihove specijalizacije. Tako danas imamo MF mašine opšte namene, one koje u sebi imaju faks i koje su očigledno namenjene poslovnim korisnicima, zatim mašine primarno namenjene štampi i kopiranju fotografija, te one koje imaju i nešto više - digital sending omogućava direktno slanje skeniranih dokumenata elektronskom poštom, bez posredovanja računara.

Broj modela MF mašina na tržištu je porastao, pa smo se odlučili za sveobuhvatni uporedni test, koji će brojne uređaje u ponudi razvrstati u kategorije i pokazati njihove mogućnosti. Sakupili smo preko 20 modela zasnovanih na inkjet tehnologiji. Mašine dolaze od četiri proizvođača: Canon, Epson, Hewlett-Packard i Lexmark. HP je, kao pionir u ovoj oblasti, ponudio najveći broj modela. Sledi ga Lexmark, dok je u firmama Epson i Canon u toku smena generacija, pa je broj uređaja na testu manji od njihove stvarne ponude.

Jasno je da ovako veliki broj MF mašina nije moguće svrstati u isti koš pa smo ih podelili u grupe po osnovnoj nameni: za kućnu upotrebu, poslovnu primenu i u grupu fotografskih MF mašina. Za poslovne MF mašine uslov je ugrađen faks, dok su fotografske morale da imaju čitače memorijskih kartica ili punu PictBridge kompatibilnost, te da im je rezolucija skenera najmanje 1200 piksela po inču.

Test je pokazao glavne trendove u konstrukciji MF mašina. Skoro svi testirani uređaji, nezavisno od toga u koju grupu spadaju, nude visok kvalitet štampe na običnom papiru, što je često mučilo ranije modele. Kvalitet kopiranja je sve bolji i bolji, na šta ne utiče samo veći kvalitet štampe, već i sve pažnja koju proizvođači posvećuju algoritmima za procesiranje podataka koji stižu sa skenera. To nas dovodi do suštine onoga što čini dobru MF mašinu, a to je nivo integracije, za koju su zaduženi procesor i interni softver.

U praksi se pokazalo neophodnim da uređaj obavlja više funkcija paralelno. Tako je npr. potrebno da se svi koraci u procesu kopiranja (identifikacija kom tipu lika pripadaju pojedini delovi na strani, izoštravanje, descreen, rasterizacija i sama štampa) obavljaju paraleno, tako što se iz jednog koraka u drugi predaju samo mali segmenti podataka (red po red) kako bi se čitav posao završio. Zato najbolje MF mašine imaju specijalno konstruisane procesore, tzv. ASIC čipove (Application Specific Integrated Circuit), koje karakteriše paralelizam u radu.

Kako smo testirali

MF mašine su komplikovane za testiranje, pošto treba obratiti pažnju na čitav niz funkcija i njihovu integraciju. Zato smo test osmislili precizno i svaku mašinu podvrgli visokom opterećenju, kako bismo proverili sve njene funkcije. Skup testova se sastojao od testova brzine (štampe, kopiranja i skeniranja) te kvaliteta štampe i kopiranja, ali su na ukupnu ocenu uticale i druge važne funkcije i osobine koje MF mašina može da ima.

Test brzine štampe se sastojao od četiri dokumenta: tekst fajla dužine deset strana, Excel tabele od šest strana, HTML dokumenta (Web stranice) dužine dve strane i fotografije formata 10*15 cm. Kod prva tri fajla smo posebno merili vreme štampe prve strane i kompletnog dokumenta, pa oba rezultata utiču na ukupnu ocenu brzine. Odštampani dokumenti su korišćeni za testiranje brzine kopiranja; opet smo beležili vreme za koje je prva strana izašla iz uređaja, jer ovaj podatak govori o kvalitetu integracije osnovnih komponenti. Za testiranje skenera koristili smo crno-beli tekst od pet strana, jednu naslovnu stranu našeg časopisa i jednu fotografiju formata 10*15 cm.

Kod određivanja kvaliteta štampe, kopiranja i skeniranja, koristili smo dokumente koji su štampani, kopirani ili skenirani u procesu merenja brzine. Kod kvaliteta štampe uzimali smo u obzir oštrinu i zacrnjenje crno-belog teksta kao i intenzitet razlivanja obojenih delova na običnom papiru. I kod kvaliteta kopiranja smo koristili iste kriterijume, s tim što smo dodatnu pažnju posvetili izgledu sivog teksta, te kvalitetu reprodukcije boja, tj. koliko su boje na kopiji verne originalu, što je naročito važno kod kopiranja fotografija.

U svakoj od kategorija najbolji uređaj je dobio ocenu 10, najslabiji 5, a ostali su raspoređeni prema relativnom odnosu kvaliteta; davali smo isključivo celobrojne ocene. Kod merenja brzine koristili smo činjenicu da prosečan dokument koji se štampa u kući ili maloj firmi, bilo da se radi o tekstu ili tabeli, ima četii strane, da se prosečna Web stranica koju ima smisla štampati prostire na tri strane, pa smo vremena štampe (kao i koporanja) ovih "prosečnih" dokumenata dobili sabiranjem vremena štampe prve strane i prosečnih vremena za štampu tri strane kod teksta i tabele, odnosno dve kod Web strane. Na osnovu ovih vremena izračunate su brzine štampe i kopiranja za svaku od tri vrste dokumenata. Onda su uređaji ocenjeni u rasponu od 5 do 10, pri čemu je 10 dobio najbrži, a ostali su raspoređeni linearno u rasponu do "petice", koju je dobio najsporiji.

Ocene smo pomnožili težinskim faktorima i sabrali, formirajući ukupnu ocenu MF mašine, koja je jedini kriterijum za njihovo rangiranje. Naravno, u svakoj od tri grupe uređaja smo koristili različite težinske faktore pošto kvalitet štampe fotografija kod fotografski orjentisanih MF mašina i onih namenjenih poslovnoj primeni nije jednako važan. U svakoj od grupa smo odredili i koji uređaj ima najbolji odnos kvalitet/cena, pa možemo reći da šest uređaja dobro reprezentuju trenutnu ponudu MF mašina na našem tržištu.

Iako su neki uređaji jasno orijentisani prema oderđenim primenama, ocenili smo ih u svim kategorijama. Jedino ograničenje koje je ostalo je da u grupu kućnih MF mašina nismo "primali" one koje koštaju preko 250 evra, u poslovne one koje nemaju faks a u foto one kod kojih je rezolucija skenera ispod 1200 ppi.

Za detaljan opis multifunkcionalnih mašina, tabelu njihovih karakteristika, ocene i listu pobednika pogledajte PC #110.

Hewlett-Packard

PSC 1315
PSC 2355
PSC 2610
PSC 2710
OfficeJet 4255
OfficeJet 5510
OfficeJet 6210
OfficeJet 7310
OfficeJet 7410
OfficeJet 9110
OfficeJet 9120
OfficeJet 9130

Epson

Epson Stylus CX3650
Stylus Photo RX425

Canon

Pixma MP780

Lexmark

X6170
X1180
X5250
P3150
X7170

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #110
preview
GeForce 6600 za AGP
Branko Maksimović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter