GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #110 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kućišta iz visokog društva
Nenad Akšić
Većina korisnika kompjutera nije svesna uticaja kvaliteta kućišta na rad kompletnog sistema, pa kod kupovine obraćaju pažnju isključivo na izgled i cenu. Praksa pokazuje da ovoj komponenti treba posvetiti više pažnje...
- PC #110 (April 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kućišta iz visokog društva

Počnimo od najbitnije komponente kućišta: napajanja. Snabdevanje ostalih komponenti stabilnom strujom krucijalno je za funkcionisanje sistema. Prvi problemi koji se jave uglavnom se pripisuju drugim delovima: matičnoj ploči, memoriji... retko ko se seti napajanja. Ako naponi od 3.3, 5 i 12 volti zapravo iznose 3.01, 5.22 i 12.99 V, ostale komponente ne dobijaju napon na kome su predviđene da rade, što dovodi do nestabilnosti tj. reseta računara ili „zamrzavanja“ ekrana.

Struja i ivice

Ne treba, naravno, trošiti „beskonačno“ novca na PSU – mnogo računara radi besprekorno i sa jeftinim napajanjima, ali se autor ovih redova uverio u posledice neispravnog „kineskog“ napajanja koje će iznenadi čak i ljubitelje „roštilja“ – spaljena ploča, procesor, disk, optički uređaji, flopi, čak i USB uređaji. Ovaj spisak ostavlja samo memoriju, koja ima neke šanse da ostane ispravna, ukoliko prvo strada kondenzator na matičnoj ploči. Neko reče: „Ostali samo dugmići...“ Zato je loše poveriti 1.000 evra vredne komponente nečem jeftinom, što ih može odneti u nepovrat. Napominjemo, garancije na spaljene računarske delove nema!

Drugi aspekt kućišta je ergonomske i funkcionalne prirode. Skuplja kućišta su neretko prostranija od modela iz midi-tower klase. Desktop-a ima daleko manje na tržištu, ali ni njih ne treba zanemariti, pogotovo zato što su u nekim slučajevima nezamenjiva (preuzak sto, na primer). Prostranost znači i lakši montažno/demontažni proces, više prostora za raznorazne komponente koje se mogu naći unutra, a i bolje provetravanje. Iskusniji korisnici znaju koliko ume da nervira kada morate za svako skidanje DVD-a ili CD-a da odvijate šrafove, pa se uređaj zaglavi, jer je lim krivo presovan, a da ne pričamo o oštrim ivicama, na koje se možete poseći. Neprijatno, zar ne?

Sakupili smo sedam kvalitetnih kućišta koja će većinu pomenutih problema rešiti u startu. Izbor modela je šarenolik, prvenstveno zbog naše želje da vidimo raznovrsnost koju nude proizvođači kućišta. Na testu su se našla tri modela iz Antec-a, po jedan Chenbro i Chieftec, te dva Cooler Master-a. Pošto većina uporednih testova u „PC“-ju prati azbučni raspored predstavljanja, logično nam je bilo da krenemo od prvog slova, pa su na „tapet“ došli Antec-i.

Antec

Overture LS728 ima samo dve „mane" – košta 140 evra i nema noseću gredu po sredini kućišta, pa ne može da nosi na sebi teške CRT monitore. Napajanje je smešteno sa prednje strane, dok je zadnji deo predviđen za diskove. Overture LS728 prima full-ATX matične ploče, prostora za ostale uređaje ima dovoljno, a dobra je i provetrenost, posebno dela gde su smešteni diskovi. Završna obrada i dizajn kućišta su odlični, što donekle opravdava visoku cenu. Nedostatak „grede“ po sredini je opravdan činjenicom da su LCD monitori prilično laki, pa ona postaje polako višak. Sve u svemu, ovo desktop kućište zaslužuje visoku ocenu.

Performance plus 660AMG na prvi pogled liči na brojne jeftinije modele, ali nas je dokumentacija uverila da cena iznosi čitavih 126 evra (PDV uključen u cenu). Glavna prednost ovog modela je TruePower napajanje sa aktivnim PFC-om, što je relativno retka pojava u moru modela sa pasivnim PFC-om. Dimenzije 660AMG su nešto manje od onih koje smo navikli da viđamo u ovoj kategoriji kućišta, sa samo tri slota za 5.25“ uređaje. Završna obrada je slabija od onemkoju smo videli na desktop Antec-u, a kućište podseća na starije Cheiftec modele, zbog sistema otvaranja leve stranice sa ručkom koja se povlači unapred. Neobično je što sa prednje strane, pored dva USB i jednog FireWire konektora, nismo našli audio I/O džekove. Sve u svemu, 660AMG će se teško nositi sa konkurencijom ukoliko cena ostane na ovom nivou.

Poslednji Antec na testu je ujedno i najjeftiniji – oko 90 evra. Zato se na SLK3700 AMB najpre uočava relativno nekvalitetna, plastična maska, karakteristična za kućišta četiri puta niže cene. Sa prednje strane postoje samo dva USB priključka, što je za današnja merila malo, ali zato napajanje ima solidnih 350 W, a broj internih slotova za diskove je povećan na pet. Sa zadnje strane se našlo mesta za dodatni ventilator dimenzija 120×120 mm, koji bi trebalo da obezbedi odlično hlađenje tokom rada. Da ima kvalitetniju plastiku spreda, SLK3700AMB bi dobio mnogo bolju ocenu.

Chenbro

Chenbro je novo ime na našem tržištu. Model koji se našao na našem testu nosi ime Gaming Bomb koje odmah ukazuje na ciljno tržište. Dizajn je prilično neobičan (opciona stranica sa pleksiglasom), a funkcionalnost odlična. Koliko je praktično ovo kućište može se videti i po sistemu fiksiranja PCI kartica „šrafless“ metodom, gde postoje specijalni osigurači – šarke. Ovakav sistem omogućava korisniku da za par sekundi montira i osigura bilo koju karticu.

Kratko rečeno, čitavo kućište je konstruisano tako da se izbegnu šrafovi. Lošija strana Gaming Bomb-a je izrada koja je solidna, ali se ipak radi o običnom pocinkovanom limu osrednje završne obrade. Cena od oko 90 evra spada među povoljnije na testu (mada joj treba dodati 10 evra ako želite stranicu sa pleksiglasom), mada ovo kućište neće imati toliko široko tržište, ne toliko zbog funkcionalnosti, koliko zbog specifičnog izgleda.

Chieftec

Chieftec je na našem tržištu postao sinonim kvalitetnog kućišta. Počinjemo od modeža bež boje LBX-01W, koji podseća na raniju BX seriju ovog proizvođača. Skraćenica LBX bi trebalo da znači Large BX, što govori da je ovo poveći model, s tim što je veliki prostor praćen prilično velikom masom. Uopšte, Chieftec voli da pravi čvrsta i masivna kućišta, karakteristična po debelom čeličnom limu.

Završna obrada je solidna, funkcionalnost besprekorna, ali su diskovi postavljeni pod uglom od 90 stepeni, što onemogućava postavljanje klasičnog SATA kabla, već zahteva onaj koji ima konektor pod istim uglom. Ovo vam neće smetati ukoliko imate PATA disk. Napajanje od 420 W je sasvim dovoljno za rad, a pomenućemo da uz njega stiže i 24-pinski konektor za napajanje (sa adapterom za 20 pina), što govori da u njega komotno možete smestiti neki manji server. Za 110 evra dobijate vrlo moćnog Chieftec-a.

Cooler Master

Wave Master smo namerno izbegli jer je ipak vizuelno dominantno kućište. Odlučili smo se za jeftinija rešenja, Cavalier 3 i Centurion 1. Prvi model podseća na Wave Master, ali je srebrne boje, odlične završne obrade, dok je materijal pocinkovani lim, daleko jeftiniji od aluminijuma korišćenog u slučaju čuvenog „pretka". Funkcionalnost modela Cavalier 3 je besprekorna, ali treba znati da CulerMaster standardno ne isporučuje napajanja uz većinu svojih kućišta, pa je tako slučaj i kod ova dva modela. Specifičnost serije je u prednjoj masci od aluminijuma, koja s4 fiksira magnetom. Još bolja strana maske je što joj se može menjati osa otvaranja, pa kućište može da stoji i sa leve i sa desne strane stola.

Centurion 1 je nešto jeftinije rešenje, bez prednje maske, pa je izrada za nijansu ispod nivoa prethodnog modela. Najveći problem smo uočili sa otvaranjem stranica – treba odšrafiti i podići poklopac, pa tek onda vaditi stranice fiksirane žljebovima; neprijatno ako kućište stoji ispod stola (ili, još gore, u stolu). Pomenimo i to da Cavalier košta 68 evra, a Centurion 50 evra – zvuči dobro, ali ne zaboravite da u ovom slučaju nema napajanja, a da jedno solidno košta tridesetak, pa i više evra.

Ima li smisla uložiti više novca u kućište? Naš odgovor je: da! Nagrade namerno nismo hteli da dajemo – svako od kućišta ima svoje prednosti i mane, a nisu ni namenjena istom segmentu tržišta, tako da bismo samo nepravedno favorizovali nekog. Odlučite da li ćete ostati na nekom jeftinom kućištu koje vam može praviti probleme ili ćete se opredeliti za model iz „visokog društva“.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

Desk
http://www.desk.rs

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter