GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #112 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CT Home za svaki dom
Vladimir Cerić
Lansiranje CT serije računara pre više od godinu dana predstavljalo je važan korak u razvoju domaćeg tržišta konfiguracija. Pogledajmo kako Comtrade računari izgledaju danas i šta nude korisnicima.
- PC #112 (Jun 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CT Home za svaki dom

Kada smo pre nešto više od godinu dana testirali probne primerke CT računara (PC #97, februar 2004), bili smo zadovoljni njihovim ukupnim kvalitetom i ponašanjem u radu, pa smo ovaj potez najvećeg domaćeg distrubutera proglasili za hrabar i važan za razvoj domaćeg tržišta konfiguracija. Odlični prodajni rezultati nisu „uspavali“ ComTrade‑ov tim, pa je tako pre nekoliko nedelja promovisana obnovljena i proširena gama CT računara. U ovom broju „PC“‑ja predstavljamo svih pet modela.

Ponuda se širi

Od prvobitna četiri modela koji su doživeli manje modifikacije tokom proteklog vremena, sada smo dobili pet različitih, ali ipak prilično sličnih računara. Inicijalno usvojena podela računara na četiri klase je napuštena, pa se prešlo na tri modela, sa dodatnom podelom na mašine sa Intel i AMD procesorom. Napor koji je CT uložio na početku kako bi kupcima ukazao na logičnu podelu po klasama a ne po proizvođaču ugrađenog procesora je očigledno bio uzaludan, i sada se ponuda svela na ekonomske i modele najviše klase. Poznata je pojava da kod nas ljudi kupuju isključivo „Pentium računar“ i ne žele da znaju za konkurentska rešenja, ili su privrženi AMD‑ovim procesorima i ne žele da daju novac za (ponekad zaista precenjeni) Intel CPU. Stvari dodatno komplikuje ComTrade‑ov status zvaničnog distributera oba proizvođača i njegova obaveza da ih ravnomerno propagira. No, taj status garantuje neke stvari koje su značajne za kupca, kao što su provereni procesori u box pakovanjima ili Intel matične ploče, koje su etalon stabilnosti i pouzdanosti. Samim time je i CT‑u lakše da ovim računarima obezbedi dvogodišnju garanciju i garantovani rok servisiranja od 48 sati.

Novi modeli se prodaju odvojeno od monitora, pa je na kupcu da izabere neki od ponuđenih CRT ili TFT modela koji se, kao i sami CT računari, mogu naći u svakom od trideset ComTrade shop‑ova širom Srbije. Još na početku proizvodnje odlučeno je da CT računare sačinjavaju samo komponente proverenih proizvođača, pa ta odluka važi i danas. Jedine komponente za koje smo u prvom testu imali suštinske primedbe bile su periferije i kućište; CT osluškuje tržište i mišljenje stručnih medija, pa su tako najznačajnija poboljšanja nove CT serije upravo u ovom domenu. Kućište i dalje dolazi iz pogona nepoznatog proizvođača, ali je izrađeno od kvalitetnijeg materijala u odnosu na slične modele koje možete naći u našim prodavnicama. Ispod maske na donjem delu su USB i audio priključci, a crno‑srebrni dizajn ima dozu ozbiljnosti. Unutrašnjost je dobro obrađena i prostorna, a iznad svih procesorskih kulera se nalazi plastični element kakav poznajemo sa stranih brand name mašina, koji odvodi toplotu van kućišta kroz otvor na levoj stranici. Sličan utisak kvaliteta koji odaje kućište stekli smo i kod ugrađenog napajanja, pa ako smo i imali sumnje u kvalitet nekoliko prethodnih kućišta i napajanja koje je ComTrade koristio u svojim računarima, ovom definitivno možemo dati našu preporuku.

Kada su tastatura i miš u pitanju, napredak u kvalitetu izrade je vidan, ali on i dalje nije na nivou koji očekujemo. Ipak, YU rasporeda slova i multimedijalni tasteri, kao i standardna isporuka optičkog miša sa scroll točkićem su solidna unapređenja, pa nove CT periferije od nas dobijaju prelaznu ocenu. Provereni Sweex‑ov PCI modem sa Intel čipom je ostao u svih pet računara, kao idealno rešenje za naše telefonske centrale. Kako je ComTrade u međuvremenu postao i Internet provajder, svaki kupac dobija i karticu za mesec dana flat rate Internet pristupa, za koji je u Windows‑u već podešena konekcija. U slučaju da niste limitirani na dial‑up pristup, treba imati u vidu da svi CT računari imaju Intel ili Realtek 10/100 mrežne adaptere integrisane na matične ploče, koje mogu poslužiti za priključivanje kablovskog ili ADSL modema, odnosno povezivanje u kućnu mrežu.

Novi favoriti

Najslabiji model u ponudi je CT 120‑200, sa Intel‑ovim Celeron D procesorom koji radi na sasvim dovoljnih 2.4 GHz i ugrađen je na Intel‑ovu ploču sa i845GV čipsetom. Integrisana Intel Extreme grafika i 256 MB memorije prilično limitiraju spektar upotrebe ovog računara na osnovne kancelarijske poslove i surfovanje Internetom. Nažalost, i845GV čipset ne podržava AGP slot, pa ne možete poboljšati grafički podsistem dodavanjem neke brže kartice. Samim tim je ovaj računar pogodniji za poslovne primene od kućnih. U skladu sa time je i kapacitet hard diska od 40 GB, koji bi kućnom korisniku orijentisanom ka multimediji vrlo brzo postao tesan.

Neshvatljivo je odsustvo bilo kakvog optičkog uređaja u osnovnoj verziji ovog modela. Iako se na licu mesta u ComTrade prodavnicama može dodati bilo koji uređaj (uz doplatu, naravno), ovaj računar bi morao da ima barem CD‑ROM, naročito ako je namenjen kućnoj primeni. Audio podrška se kod CT računara svodi na integrisana rešenja. Najslabiji model jedini ima klasičan AC97 kodek, dok kod ostalih on podržava 5.1 standarde. Ovakva integrisana zvučna rešenja će zadovoljiti potrebe najvećeg broja korisnika, mada postoje određeni problemi u 3D igrama, koji se mogu otkloniti samo dodavanjem odvojene zvučne kartice. Znajte samo da se ta operacija u prve dve godine mora obaviti u ovlašćenom servisu, inače gubite garanciju na računar.

Model CT220‑200 ima isti procesor, ali je zasnovan na Intel ploči sa i865G čipsetom, što mu je donelo nešto bolje performanse (naročito memorijske protoke). Memorija je i dalje 256 MB, što je apsolutni minimum za svakodnevne poslove, a ako imate nešto veće ambicije moraćete vrlo brzo da ugradite još jedan modul istog kapaciteta. Memorije koje smo našli u ovih pet računara stižu iz Kingston‑a (ValueRAM serija) ili nama ne toliko poznate firme A‑Data, mada kupcu to neće biti od posebnog značaja pošto ComTrade daje doživotnu garanciju za sve memorijske module ugrađene u njihove računare.

Sa sledećim modelom u ponudi označenim kao CT320‑200 ovaj računar deli Maxtor‑ov SATA hard disk kapaciteta 80 GB, dovoljno brz i prostoran za (skoro) sve primene, kao i Sapphire grafičku karticu sa ATI Radeon 9250 čipom. Ova grafička kartica je sasvim dovoljna za udobno igranje u nižim rezolucijama, ali od nje ne treba očekivati čuda (naročito u novijim igrama). Glavna razlika između ova dva CT modela se pokazala kao manje značajna. AMD Sempron 2500+ procesor i Gigabyte VIA KT880 ploča su se pokazali kao ravnopravan takmac, pa su tako sintetički testovi dali prednost ovoj platformi, dok su testovi realnih aplikacija ipak dali nešto bolje rezultate na Intel platformi.

CT bestseler

CT420‑201, koji u CT‑u označavaju kao bestseler, i nama se učinio kao najbolji izbor. Naime, tri prethodna modela su zasnovana na platformama koje polako padaju u zaborav – ako već kupujete nov računar onda treba imati u vidu i naredni period u kojem će se on koristiti (i zastarevati). Iz te perspektive računar sa AMD Athlon 64 procesorom je razumno ulaganje u budućnost. Ako na to dodamo prilično brzu Gigabyte grafičku karticu sa GeForce 5500 čipom, ova mašina zaista postaje najbolja kupovina. Samim time je još čudnija odluka da se u model CT520‑200 ne ugradi grafička kartica, već da se njen zadatak poveri integrisanom rešenju. Verovatno zamišljen kao jaka radna stanica, CT520 će vrlo teško naći svoje mesto na našem tržištu, za razliku od tipično kućnog CT420. Pozdravljamo odluku da se u oba modela ugradi 16‑brzinski DVD pisač, koji je već postao standardni deo jačih računara.

Cene koje vidite u tabeli ne uključuju operativni sistem, pa na njih treba dodati oko 70 evra za Windows XP Home edition kako bi se dobila realnija slika odnosa cene i performansi. Značaj pravilne instalacije operativnog sistema i drajvera je veliki, pa smo mi od CT‑a dobili računare sa Windows‑om koji je u potpunosti lokalizovan. Primetili smo da su instalirani svi prateći programi koji stižu uz ugrađeni hardver, a nismo naišli ni na značajnije nedostatke u podešavanjima sistema. Zato vam preporučujemo da, ako već kupujete CT računar, obavezno kupite verziju sa instaliranim Windows‑om. Tada ćete moći da iskoristite i licencu za Kaspersky AntiVirus koja stiže uz svaki od ovih pet modela.

Kada saberemo sve utiske, novi CT računari svojim funkcionisanjem zaslužuju našu preporuku. Dvogodišnja garancija i mogućnost kupovine na kredit su samo neke od pogodnosti koje vas mogu privući, a zauzvrat ćete dobiti kvalitetan i sasvim upotrebljiv PC. Na vama ostaje samo da smislite kako ćete ga upotrebiti i da se u skladu sa time odlučite za neki od pet modela koje smo vam predstavili.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #112
preview
Multipraktik ADSL
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter