GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #112 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Notebook u centru radnje
Aleksandar Veljković
Kao što to činimo svakog meseca, sredinom maja smo obišli neke od najpopularnijih beogradskih prodavnica hardvera ne bismo li saznali kakvi se noviteti spremaju za leto. Izgleda da je sve u znaku minijaturizacije...
- PC #112 (Jun 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Notebook u centru radnje

Ponudu domaćih prodavnica kompjuterske opreme proteklog meseca su obeležili notebook računari povoljnih cena. Rasprodaja zbog smene generacija ili ne, stiže leto pa treba iskoristiti priliku. Letnja sezona čini i digitalne fotoaparate aktuelnim, a ponuda u šopovima je veoma bogata. Piraterije više nema, ali to ne znači da se najnovije hit-igre ne mogu nabaviti – cene licenciranog softvera su sve povoljnije. Krenimo redom...

Comtrade Shop

Apple Mac Mini Da li biste voleli da posedujete računar tek nešto veći od futrole za nošenje CD diskova koji se pritom razlikuje od svega što imaju vaši prijatelji? Mac Mini nije jeftin (bez miša, tastature i monitora košta 48.283 dinara), ali je prestižan, perfektno stilizovan kako bi se uklopio i u minimalistički osmišljene poslovne i stambene prostore, ne zauzima puno mesta, lakši je od mnogih notebook‑ova, a premda je minijaturan, može se povezati sa svim periferijskim i multimedijalnim uređajima. Gotovo da i ne liči na računar, a što je možda i najvažnije – u pitanju je Mac; imajte stila i ostavite PC tehnologiju „običnim smrtnicima“. Prodaju ga Comtrade šopovi, a mi smo ga našli u Golsvortijevoj ulici broj 38. Ukoliko želite i originalnu tastaturu i miša, moraćete da odvojite još 6.290, odnosno 2.805 dinara.

HP 6110 notebook Po mišljenju većine analitičara era notebook računara definitivno dolazi i već za par godina njihov udeo u prodaji na svetskom tržištu nadmašiće desktop konfiguracije. Ne čekajte da vas drugi ubede da nabavite notebook, već vi budite taj koji će njima ukazivati na prednosti mobilne tehnologije. Notebook odavno više ne znači skup računar, a cena od 64.732 dinara za model baziran na procesoru iz Pentium M serije (model 350 koji radi na 1,3 GHz) je takoreći bagatelna, posebno kad iza njega stoji takvo zvučno ime kakvo je HP.

Stylandia DVD‑8899 Jedno na ovim prostorima gotovo već zaboravljeno ime, koje vezujemo za prve dane jeftine elektronike sa Dalekog Istoka, ponovo je sa nama. Ovoga puta u pitanju je samostalni DVD plejer koji poseduje veoma popularnu mogućnost čitanja DivX zapisa i titlova. Za samo 6.800 dinara Comtrade Shop vam uz plejer poklanja i originalni DVD film.

Pataco notebook torbe Da bi vas prenosni računar dugo i kvalitetno služio veoma će pomoći da ga unaokolo nosite u kvalitetnoj, za to predviđenoj torbi. Pataco možda nije zvučno ime među proizvođačima torbi za notebook računare, ali modeli koje smo videli u Comtrade šopu deluju dopadljivo i solidno, a cene su im povoljne. Kompjuterizovane poslovne dame će svakako obradovati model koji je stilizovan kao kakva veća ženska tašna i prodaje se po ceni od 3.144 dinara, a ako ste sportski tip koji ne odustaje od rančeva, Pataco ima robustan ranac za notebook koji košta samo 2.956 dinara, sa kojim dobijate čak i kišnu kabanicu.

Plato Computer Corner

U Knez Mihailovoj ulici broj 48 nalazi se knjižara Plato XL a njen deo zanimljiv za naš časopis zove se Computer Corner. Tamo ćete naći ponešto što na drugim mestima nismo viđali...

Nikon Coolpix 4600 Ako postoji neki digitalni fotoaparat koji je poslednjih meseci apsolutni hit, to je Nikon Coolpix 4600. Mali, brz, jednostavan za upotrebu sa obiljem kvalitetno osmišljenih scenskih modova, pravi izvanredne fotografije i dolazi od renomirane firme koja vodi mrtvu trku sa Canon‑om za čelnu poziciju na tržištu. Od radnji koje smo ovog i prošlog meseca obilazili gotovo da nema nijedne koja ne prodaje ovaj model, a za njegovu popularnost je ključna skoro neverovatno povoljna cena za aparat rezolucije 4 Mp – u Computer Corner‑u on košta samo 16.290 dinara. U okviru te cene dobijate na poklon i SD memorijsku karticu od 128 MB na koju će stati solidna zaliha uspomena sa letovanja.

Samsonite Paragon 350 Samsonite je sigurno proizvođač torbi koga ne treba posebno predstavljati, koji je već više decenija unazad sinonim za pouzdane i neuništive nosioce vašeg prtljaga. U slučaju torbe za notebook koja nosi oznaku Paragon 350 čuveno ime vam neće biti dodatno naplaćeno – 2.990 dinara bila bi veoma povoljna cena čak i za neki anoniman proizvod.

Heitech punjači baterija Gomila gedžeta kojima smo okruženi predstavljaju nezasite potrošače energije za koje standardni punjači NiMH baterija naprosto nisu dovoljno brzi, naročito kada za kratko vreme treba napuniti baterije za više uređaja. Doskora su brzi punjači bili poprilično skupi, ali situacija se lagano menja. Suma od 1.890 dinara za punjač koji će četiri baterije AA formata napuniti za samo 3 sata predstavlja bagatelnu cenu, a ako uzmemo u obzir da se uz njega dobijaju četiri baterije kapaciteta 2300 mAh i da se on može puniti bilo na 220V ili 12V (preko utičnice za upaljač u kolima), to je nešto što naprosto morate imati. Mana ovog modela je što puni isključivo baterije AA formata, dok ćete za manje baterije (AAA) morati da potražite nešto drugo...

Originalne kompjuterske igre Ako želite svog mališana da obradujete kompjuterskom igrom, teško je u Beogradu naći bolju adresu za njenu nabavku nego što je Computer Corner. U ponudi je praktično celokupan asortiman najvećih hitova u svim žanrovskim kategorijama, po veoma konkuretnim cenama. On‑line igre su najpopularnije, a ubedljivo najbolje se prodaje World of Warcraft, koja sa karticom za 60 dana pristupa serveru košta 3.310 dinara. Jedna od najpopularnijih RPG avantuara, Morrowind – The Elder Scrolls III može se kupiti za 2.990 dinara. Nisu retki ni naslovi sa cenama ispod 2.000 dinara, kao što je nova igra Cossacs II, čija je preporučena cena u Evropi 50 evra, a koja u Computer Corner‑u košta samo 1.950 dinara.

Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse Imate notebook, ali vas nervira touchpad? Rešenje može biti mali bežični optički miš, a Microsoft proizvodi model koji bismo mogli da opišemo kao idealan, pošto se USB prijemnik uklapa u telo miša dok ga ne koristite, štedeći time prostor u vašoj torbi. Ovaj proizvod renomiranog imena košta 3.190 dinara, a možete ga kupiti u plavoj ili crnoj boji.

List Speedstore

Gericom Hummer i Overdose notebook računari Iako imenom asocira na jedan od najvećih džipova današnjice, Gericom Hummer nije ni veliki ni skup notebook. Pokreće ga Intel Celeron na 2,4 GHz, ima 256 MB memorije, disk od 30 GB i ekran dijagonale 15" plus, što je za notebook čija je cena tek oko 70.000 dinara retkost, DVD pisač. Gericom Overdose možete dobiti po još povoljnijoj ceni, za oko 66.000 dinara – DVD pisač je i kod tog modela deo standardne opreme, a osnovna razlika je u procesoru, koji je u njegovom slučaju Celeron M na 1,5 GHz.

Sony flash disk 1 GB Flash disk memorije su zamenile optičke medije kada je reč o fizičkom prenosu podataka, a kapaciteti ovih „memorijskih štapića“ vrtoglavo skaču, proporcionalno padu cena. Ipak, flash disk elegantnog dizajna koji je potpisao jedan Sony, sa kapacitetom od 1 GB za samo 5.146 dinara predstavlja ponudu koja se ne propušta.

Pentax Optio MX4 Evo još jednog od digitalnih fotoaparata koji zavređuje vašu pažnju, naročito ako „meračite“ nešto sa jakim optičkim zumom. Pentax je već uobičajio da nas iznenađuje povoljnim cenama, ali aparat sa optičkim zumom od čak 10x, rezolucijom od 4 Mp i mogućnošću snimanja video-zapisa u rezoluciji 640×480 uz 30 kadrova u sekundi za samo 24.817 dinara je zaista ponuda bez premca. Unikatnim dizajnom aparat pre podseća na kameru nego na fotoaparat, a mišljenja o praktičnosti ovakvog korisničkog interfejsa su podeljena – dok je neke kolege oduševio, drugi su ga gledali sa podozrenjem. U svakom slučaju nećete ostati ravnodušni, a verujemo da ćete rezultatima njegovog rada biti vrlo zadovoljni. Možete ga kupiti u bilo kojoj iz lanca List Speedstore prodavnica, a mi smo ga našli u Nemanjinoj 32.

Nova BiroNet

Acer Ferrari 3400 notebook Ukoliko ste ljubitelj Formule 1 i ime Ferrari za vas ima posebno značenje, posedovati notebook iz Acer‑ove Ferrari serije može biti stvar prestiža. Reč je o perfektno dizajniranom proizvodu, gde je sve što je moglo biti u crvenoj boji i sa znakom ovog poznatog proizvođača trkačkih bolida, uključujući i miša. Hardverski sastav i performanse ovog računara su takvi da je on zaista Ferrari u svom domenu – teško je naći notebook sa jačim spiskom karakteristika: mobilni Athlon 64 3000+ procesor, 512 MB memorije, disk od čak 80 GB, čitač kartica i DVD pisač samo su nagoveštaj onoga što vam ovaj notebook nudi. Naravno, kod ovakvih komada hardvera se takoreći „ne pita za cenu“ ali ćemo vam je mi ipak saopštiti – 195.699 dinara.

Acer Travelmate 2201 LC Acer itekako ima šta da ponudi i kupcima notebook‑a koji prvo pitaju za cenu. Travelmate 2201 LC je računar solidnog sastava: Celeron na 2,6 GHz, 15" displej, ATI Mobility Radeon 9000 grafika, disk od 40 GB i DVD/CDRW combo drajv mogu se dobiti za 70.999 dinara. Ukoliko ste spremni da se zadovoljite Celeron M 350 procesorom na 1,3 gigaherca, možete se opredeliti za Acer Travelmate 2304 NLC, koji sa vrlo sličnim sastavom košta samo 61.999 dinara (sa PDV-om), što je ujedno i najpovoljnija cena jednog notebook modela koju smo ovog meseca zabeležili. Sve ove Acer modele naći ćete u Nova BiroNet prodavnici koja se nalazi u tržnom centru Merkator.

Canon MV800 digitalna kamera Odavno već priželjkujete da svoje uspomene sa letovanja donesete u vidu „pokretnih slika“, a nikako da realizujete svoje želje? Tehnologija digitalnog zapisa video-materijala dostigla je punu zrelost, cena digitalnih kamera je drastično pala, pa je dobar trenutak da sebi priuštite i to zadovoljstvo. Canon je jedan od proizvođača od poverenja, a Nova BiroNet vam nudi njihov model kamere MV800 po ceni od 38.999 dinara. Uz 20x optički i 400x digitalni zum, mod za noćno snimanje, displej visoke rezolucije, widescreen format zapisa i ostale napredne karakteristike ova kamera svakako predstavlja atraktivan proizvod.

U periodu sveopšte recesije u domaćoj IT branši, ohrabrujuće je videti da je ponuda proizvoda u kompjuterskim šopovima sve bogatija a cene sve povoljnije, što nesumnjivo govori da se kod nas razmišlja tržišno i da postoji svest o tome šta je potrebno ponuditi kako bi se privukli kupci. Kada bi kvalitet poslovanja kompjuterskih šopova bio glavni kriterijum, Evropa bi bila veoma blizu...

SLEDEĆI TEKST U PC #112
preview
VMWare - čista petica
Dražen Dotlić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter