GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #113 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sitnice za leto
Aleksandar Veljković
U domaćim kompjuterskim radnjama ovih dana ima nešto manje noviteta, ali opet smo pronašli dovoljno zanimljivih artikala koje možete poneti na letovanje...
- PC #113 (Jul/Avgust 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sitnice za leto

Bilo da leto planirate da provedete odmarajući se uz omiljene kompjuterske igre u udobnosti vaše klimatizovane sobe ili negde u pokretu, na moru ili planini, ono bez čega nećete moći jeste nov, zanimljiv kompjuterski hardver i večito interesantni egzotični gedžeti. Ako vam treba neka komponenta za osvežavanje posustale PC konfiguracije, pravi je trenutak da joj dodate novi disk ili DVD pisač, jer su cene ovog meseca značajno pale. Notebook računari i dalje pokazuju trend nepokolebljivog pojeftinjenja, a izbor digitalnih fotoaparata, MP3 plejera, Web kamera i raznih drugih dodataka nikad nije bio veći. Krenimo redom...

List SpeedStore

List SpeedStore u Nemanjinoj ulici broj 32 je radnjica u kojoj uvek pronađemo ponešto interesantno.

Gigabyte Bluetooth USB Dongle predstavlja odličan način da vašem prenosnom ili kućnom računaru dodate Bluetooth funkcionalnost. U pitanju je uređaj klase 1 koji u uslovima optičke vidljivosti (bez prepreka) obezbeđuje domet veći od 100 metara, a sve to za samo 1.764 dinara.

PixelView PlayTV Box3 je savršen kompanjon za vaš LCD, CRT ili plazma monitor, koji obezbeđuje prijem TV signala potpuno nezavisno od PC-ja. Uz ovaj eksterni TV tjuner dobijate daljinski upravljač i potpunu autonomiju rada, tako da i vaša baka uz pomoć njega može da odgleda svoju omiljenu špansku seriju bez straha da će vam nešto „petljati“ po kompjuteru. Taj stepen bezbrižnosti u SpeedStore-u košta tačno 6.972 dinara.

ST Lab USB to Ethernet adapter je namenjen pre svega prenosnim računarima starije generacije bez integrisane mrežne podrške. Ako takav PC ima USB port, dodavanjem adaptera će postati spreman za umrežavanje sa desktop i notebook računarima. Adapter obezbeđuje 10/100 Mbps konekciju i košta 2.100 dinara.

Gigabyte Radeon 9600 Pro možda nema predznak X, ali i dalje važi za snažnu karticu koja vam može ponuditi puno kvalitetne 3D zabave, što je po ceni od 7.476 dinara prava bagatela. Za taj novac dobijate 128 MB memorije, dva konektora (analogni i DVI) i TV izlaz, kao i dvogodišnju garanciju. Kartica je, naravno, u AGP verziji.

Imtel Megastore

Jedna od najvećih i redovno izvanredno opskrbljenih domaćih prodavnica, čak i u uslovima nestašice pojedinih artikala, može da ponudi odličan izbor svih vrsta PC komponenti. Teško da ćete se iz Bulevara Mihaila Pupina 165b na Novom Beogradu vratiti neusluženi.

CoolerMaster WaveMaster (yellow) nije jeftino kućište i vrlo je verovatno da se nećete prepoznati kao jedan od kupaca ovakvog ekskluzivnog proizvoda. Wave Master je jedno od najprestižnijih kućišta u PC svetu, izrađeno kompletno od aluminijuma, sa savršenim rasporedom mesta za hladnjake i sistemom montaže komponenti. Do sada smo ga viđali u raznim bojama, ali limun žuta varijanta koja iz daljine upada u oči svakako je način da vaš PC bude primećen. To „zadovoljstvo“ košta čak 15.000 dinara.

U „Imtelu“ smo zatekli veliki izbor različitih modela DVD pisača po cenama koje su trenutno najniže na našem tržištu. Svi su sličnih nominalnih karakteristika, što znači da mogu da pišu dvoslojno (DL), brzinom 16x. Već duže vreme kod nas najpopularniji Pioneer DVR-109 u beloj varijanti košta 4.950 dinara, dok je crni 350 dinara skuplji. Jednako dobri NEC ND-3520 u crnoj boji možete dobiti za samo 4.800 dinara, a beli LG GSA4163BB koštaće isto koliko i Pioneer.

Kada je reč o PC konfiguracijama, „Imtel“ po pravilu nudi računare koje odlikuje izuzetna snaga i stabilnost, što je posledica odabira vrhunskih komponenti. Trenutna preporučena konfiguracija spakovana je u CoolerMaster Centurion V aluminijumsko kućište sa napajanjem od 350 W, u koje je savršeno uklopljen Pioneer 109 DVD pisač u crnoj boji. Ova konfiguracija izgrađena je oko najnovije generacije AMD Athlon 64 procesora sa Venice jezgrom brzinskog rejtinga 3200+ koji radi u Gigabyte K8N Ultra9 matičnoj ploči baziranoj na nForce4 čipsetu. Gigabajt Apacer memorije u ovoj konfiguraciji radi u dual-channel režimu, a Maxtor SATA disk kapaciteta 160 GB pružiće vam pregršt prostora i za najgabaritnije sadržaje. Gigabyte grafička kartica sa GeForce 6600GT čipsetom zaokružuje ovu referentnu konfiguraciju, koja spada u najsnažnije računare koje trenutno u našoj zemlji možete kupiti. Cena? 79.000 dinara za računar ovakvog sastava nije puno.

Cene laserskih štampača u boji u poslednje vreme su drastično pale, tako da veoma rentabilne modele, sposobne da obezbede visok obim štampe sa cenom eksploatacije koja je značajno povoljnija od inkjet štampe, možete danas kupiti i za manje od 500 evra. Jedan od njih je Samsung CLP-510 , koji „Imtel" prodaje za samo 33.800 dinara.

Comtrade Shop YUBC

Posetili smo pre mesec dana otvoreni novi Comtrade shop u YU biznis centru, u želji da ustanovimo šta jedna radnja renomiranog lanca na ovako prestižnoj lokaciji može da ponudi kupcima. Zatekli smo ponudu koja ne zaostaje za onom u drugim Comtrade prodavnicama, a kada smo malo pažljivije pregledali izložene artikle, za vas smo izdvojili nekoliko.

LG GS50-5FH1 je jedan od najpovoljnijih notebook računara iz trenutno vrlo aktuelne game LG proizvoda, za koji u Comtrade radnji treba izdvojiti samo 64.640 dinara. U svom sastavu ovaj prenosivi računar ima procesor Celeron M 350 (1,3 GHz, 1 MB L2 keša), ekran dijagonale 15“, disk od 40 GB, 256 MB memorije, LAN i bežičnu vezu, čitač memorijskih kartica pa čak i DVD pisač. Teško da trenutno možete naći jeftiniji notebook sa više opreme, a uz njega dobijate i dvogodišnju garanciju.

Fujitsu Siemens Scaleo C je prava minijaturna „zver“. Ovaj stoni računar, ništa veći od muzičke mini linije, možete zapravo i koristiti kao multimedijalni centar. Što ne znači da računar treba potceniti – u kućištu je Pentium 4 procesor na 3 GHz sa HT tehnologijom, disk od čak 200 GB, TV tjuner, WLAN, FireWire, 6 USB priključaka, DVD pisač i čitač kartica. Dakle, maksimum funkcionalnosti koji danas možete poželeti od jednog PC računara. Cena ovog računara nije niska (80.408 dinara), ali znajući kvalitet Fujitsu Siemens proizvoda, verujemo da su njihovi inženjeri u ovom slučaju pošteno zaradili svaki dinar koji ste platili.

CT 420-200 je novi računar iz Comtrade porodice, koji svojim sastavom potpuno prati zahteve vremena. Baziran je na Athlon 64 2800+ procesoru i Gigabyte matičnoj ploči, opremljen sa 512 MB memorije i GeForce FX 5500 grafikom, Maxtor SATA diskom od 160 MB i LG DVD pisačem. Uz standardnu Comtrade dvogodišnju garanciju ova konfiguracija košta 53.671 dinara.

Nikon Coolpix S1 će tokom predstojećeg vrelog leta biti jedan od glavnih hitova na tržištu digitalnih fotoaparata. Ovaj elegantni model je dovoljno tanak da može neprimetno da sklizne i u najmanju damsku tašnu, a ujedno dovoljno snažan da vam (uz jednostavnost svojih 14 scenskih modova) obezbedi vrhunske fotografije rezolucije 5,1 Mp u svim uslovima. Najviše nas je impresionirao njegov sjajan, „gigantski“ TFT ekran dijagonale 2,5“, koji će vam jednako zadovoljstvo pružiti kako pri kadriranju, tako i pri pregledu snimljenih fotografija. Cena? 33.103 dinara.

Tehnomarket Europa

Tehnomarket Europa (Pariske Komune broj 18 na Novom Beogradu) jedna je od prvih robnih kuća tehničke robe u našoj zemlji, u kojoj su PC komponente uvek činile značajan segment asortimana. Uverili smo se da je i dalje tako.

USB Mega Memory Watch je najneobičniji gedžet koji smo u poslednje vreme videli u domaćim radnjama. Naizgled običan (mada lepo dizajniran) ručni sat u sebi krije 128 MB flash memorije i USB konektor sa kablom gotovo neprimetno utisnut u narukvicu. Dovoljno je da izvučete kabl iz narukvice, ubodete u PC i u svom satu prenesete dragocene podatke. Da bi postao vaš, dovoljno je da dođete u „Tehnomarket“ i ostavite 3.553 dinara.

Philips GoGear key je samo jedan od mnoštva zanimljivih Philips gedžeta kojima obiluje ponuda „Tehnomarketa“. Ovaj originalni privezak za ključeve u sebi objedinjuje kamkorder (snima u VGA rezoluciji, pri čemu u svojih 128 MB memorije može da primi čak 22 minuta zapisa), fotoaparat, MP3 plejer i prenosni memorijski medij, a cena mu je 16.833 dinara.

Ako preferirate multimedijalne monitore koji u sebi imaju integrisan TV tjuner i zvučnike, Philips LCD 170 T4FS Widescreen Monitor/TV bi vas mogao ozbiljno zainteresovati. Monitor dijagonale 17“ ima sliku u 16:9 odnosu, a matična rezolucija mu je 1280×768 (WXGA). „Tehnomarket“ na njega daje 3 godine garancije, a od vas traži 53.177 dinara.

LG Flatron L1530TM je najegzotičniji LCD monitora koji smo videli u skorije vreme. Ukoliko ste do te mere navikli da „pipate“ po ekranu PDA uređaja da ne možete da zamislite da svoj veliki računar koristite na neki drugačiji način, to je upravo ono što će vam ovaj monitor omogućiti. Samo ga stavite u krilo i dodirujte ikone po ekranu i vrlo brzo ćete zaboraviti koja je funkcija miša! Niste sigurni koliko vam ovaj „tablet-koncept“ zaista odgovara? Svratite do „Tehnomarketa“ da proverite... Ako se „primite“, vaš novčanik će postati tanji za 49.002 dinara.

SLEDEĆI TEKST U PC #113
preview
Panter postaje Tigar
Bojan Stojanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter