GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #115 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jesen još nije stigla
Aleksandar Veljković
U pokušaju da pronađemo novitete koje su nam beogradski kompjuterski šopovi pripremili za jesenju sezonu, iznenadili smo se činjenicom da se uglavnom prodaju isti artikli kao i pre mesec dana. Ipak, pronašli smo i poneku novu sitnicu za vas...
- PC #115 (Oktobar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jesen još nije stigla

Kad god nam se učini da nigde nema ničeg novog, prodavnice iz List SpeedStore lanca nas nateraju da promenimo mišljenje. Njihov uvek širok asortiman korisnih sitnica i gedžeta po atraktivnoj ceni gotovo garantuje da ćete naći nešto za sebe. Evo šta smo krajem septembra zatekli u njihovoj prodavnici, u Cvijićevoj ulici broj 46.

KWorld NB-TV 100 PCMCIA TV tjuner je najelegantniji način za praćenje TV programa na vašem notebook računaru. KWorld NB-TV 100 košta 5.418 dinara, a uz MPEG kompresiju u realnom vremenu i daljinski upravljač pretvorićete notebook ne samo u televizor, već i u video rekorder. Ako umesto notebook-a opremate desktop PC, njegova važna komponenta je kućište, a vrhunska kućišta, osim što koštaju znatno više od običnih, umeju da vas „iznenade“ time što se prodaju bez napajanja. To je motivisano činjenicom da njihovi kupci najčešće zahtevaju potpunu modularnost, u šta spada i procena kakvo napajanje će podmiriti potrebe zahtevne mašinerije koja će biti upakovana u kućište.

Chieftec je jedan od vodećih svetskih proizvođača kućišta i napajanja, a njihove modele snage do 460 W (podržavaju ATX 2.0 standard) možete kupiti u List-u po cenama od 7.183 dinara za najjače (460 W), odnosno 5.074 dinara ako mislite da će vas i 420 W zadovoljiti. U Speed Store-u smo naišli i na dva nova modela Chieftec kućišta nešto manjeg gabarita od dosadašnjih midi tower-a, svedenog, ozbiljnog dizajna sa dopadljivom prednjom maskom. Poseduju USB, FireWire i zvučne priključke napred odnosno sa strane i opremljena su velikim brojem mesta za ventilatore na strateški bitnim pozicijama (za hlađenje diskova i procesora sa strane, kao i ležištem za veliki ventilator od 12 cm pozadi). Oznake ovih modela su SL410 i B400, opremljeni su napajanjima od 350 W, a koštaju po 9.374 dinara.

Base DVD967 je samostalni DVD plejer koji podržava sve što se danas traži od ovakvog uređaja: možete slušati MP3 muziku i gledati DivX filmove, a plejer je u stanju da čita i sve formate titlova. Cena je 5.934 dinara. Na plejer možete priključiti KME Auditek SO860 5.1 zvučni sistem i tako iskusiti moć surround zvuka. Solidno izrađeni (od drveta), solidnog zvuka, opremljeni i daljinskim upravljačem za pun komfor upotrebe i, povrh svega, povoljne cene. Možete ih poneti kući nakon što odbrojite 5.418 dinara.

Pakom shop

Ponuda u Pakom šopu u Balkanskoj ulici broj 23 je bitno unapređena od našeg poslednjeg obilaska, tako da je ovog meseca to bila jedna od bolje i raznovrsnije opremljenih radnji u gradu u kojoj smo našli širok izbor artikala koje ranije uglavnom nismo sretali, a koje vredi pomenuti.

Krenimo od ekskluzivnog uređaja koji zbog svoje visoke cene sigurno neće privući veći broj kupaca, ali čiji ekstravagantni dizajn, širok spisak mogućnosti i zvučno ime zaslužuje pažnju. Sony MFM-HT75W je widescreen monitor dijagonale 17“ sa integrisanim TV tjunerom koji podržava HDTV standard, WXGA rezoluciju, ima teletekst i PiP (picture-in-picture) prikaz, a karakteristike osvetljaja i kontrasta su mu uistinu izuzetne: 450 cd/m2 i 800:1. Zvučnici su integrisani, daljinski upravljač priložen, a vi ćete da biste ga posedovali morati da se „oprostite“ od šezdesetak hiljada dinara.

Kad smo već kod Sony-ja, DSG-W17 je digitalni fotoaparat za fotografe-amatere koji žele moćnu spravu u malom pakovanju. Ovaj aparat rezolucije 7.2 Mp spakovan je u magnezijumsko kućište i opremljen Zeiss optikom, a dobija se u pakovanju sa 4 punjive baterije, punjačem i kožnom torbicom. Aparat je izuzetno brz i za ono što nudi ne preterano skup – 36.860 dinara.

Asus Vento 3600 bi, ako sudimo po imenu, mogao biti neki automobil, a po izgledu model aerodinamične lokomotive nekog voza ili podmornice. Zapravo je reč o PC kućištu sa valjda najekstravagantnijim dizajnom koje trenutno možete kupiti na našoj planeti. Iako ćete ga platiti 12.000 dinara, za napajanje ćete sami morati da se snalazite, ali ćete zato sa njim dobiti veliki stražnji ventilator prečnika 12 cm i savršeno pozicionirana ležišta za pomoćne ventilatore. Ako želite da vaš PC bude egzotična, zaobljena modro-plava skulptura, Asus Vento 3600 je odličan početak...

Multifunkcijski uređaji su hit godine, ne samo za kancelarije, nego i za kućnu upotrebu. HP je svetski lider na polju ove vrste uređaja, a najnoviji model koji nosi oznaku PSC 1510 nudi sjajan spisak mogućnosti po povoljnoj ceni. Reč je o MF uređaju baziranom na inkjet tehnologiji koji opciono može raditi sa šest mastila, što znači da može da ponudi i visok foto kvalitet otisaka. Ovaj brz uređaj štampa i do 20 stranica u minuti, skenira u optičkoj rezoluciji 1200 dpi, štampa bez margine čak i na velikim formatima, a za (kolor) fotokopiranje mu veza sa PC-jem nije ni potrebna. Zar ne mislite da to vredi 8.570 dinara?

Logitech Cordless Rumblepad je bežično zadovoljstvo za igrače po ceni od 3.520 dinara. Reč je o dobro osmišljenom gamepad-u sa mnoštvom komandi koji sa PC-jem, koji se može nalaziti bilo gde u sobi, komunicira putem radio veze Na prvi pogled četrdesetak evra deluje mnogo, ali svaki pasionirani igrač će vam reći da zadoljstvo nema cenu. U Logitech-u to znaju bolje od svih...

Firma US Robotics je od prvih dana modemskih komunikacija simbol vrhunske pouzdanosti modemskih veza i mnogi vlasnici njihove desetak godina stare eksterne modeme i dan-danas koriste. ADSL je kod nas hit godine kada je Internet pristup u pitanju, a ljubitelje US Robotics opreme obradovaće saznanje da ADSL modeme ove firme mogu kupiti i u Beogradu. Sureconnect 9105 je ADSL modem integrisan sa 4-portnim ruterom koji odgovara kućnim i manjim poslovnim mrežama koje imaju potrebe za brzim pristupom Internetu. U Pakom šopu ovaj model košta samo 8.250 dinara.

Besplatni laser

Vest koja je zaslužila da nađe mesto u našem mesečnom pregledu zanimljivosti iz domaće ponude PC hardvera je gotovo neverovatna ponuda firme Ecoteh (tel. 011/3470-998) usmerena ka poslovnim korisnicima koji imaju potrebu za velikim obimom štampe na laserskom štampaču. Jedna od one vrste ponuda koje se naprosto „ne mogu odbiti“.

Da bi dokazali kvalitet Kyocera štampača i njihov najjeftiniji otisak, odlučili su da ponude kupcima besplatan laserski štampač FS-1020D ako kupe četiri originalna tonera za ukupno 30.000 strana, a po ceni originalnog HP tonera za model HP LJ 1320. Na taj način kupac štedi novac kojim bi platio sam štampač! Zamislite velike sisteme poput sudova, PTT-a, Telekoma itd., koji sigurno štampaju ovaj broj strana po jednom uređaju godišnje. U takvim sistemima ušteda je očita.

Šta reći na kraju ovog pregleda? Malo zatišje u ponudi je evidentno, ali prava ofanziva dolazi kako se približavamo novogodišnjim i božićnim praznicima. U danima koji su pred nama najavljeno je otvaranje niza novih šopova u Beogradu. Prvi od njih će biti Pakom šop u ulici Despota Stefana (nekadašnja 29. novembra) na uglu sa ulicom Džordža Vašingtona. Tržište se stabilizovalo, niko više i ne razmišlja kako doći do hardvera „sivim“ kanalima, stečene su navike kod naših ljudi da se i kompjuteri, kao i bilo šta drugo, kupuju u prodavnici. Kredit kao način dolaženja do skupljih uređaja je postao „obična stvar“ tako da smo godinu dana posle „PDV šoka“ postali zrelo, regulisano tržište, na kome tek očekujemo pravu borbu velikih maloprodajnih lanaca za kupce.

SLEDEĆI TEKST U PC #115
preview
Povratak zelenog dijamanta
Đorđe Grujić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter