GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #116 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP Color LaserJet 4730
Milan Četić
U eri sve češće primene kolornih laserskih štampača i MF mašina, HP je spremio odgovor za one koji se plaše da će im njihova primena drastično podići troškove štampe; Color LaserJet 4730 mfp.
- PC #116 (Novembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP Color LaserJet 4730

Kancelarija bez papira polako postaje jedan od modernih mitova – svi o njoj govore, ali nema naznaka kada će ovaj koncept postati primenljiv. Zbog toga službenici i dalje obavljaju sve uobičajene poslove (kopiranje, skeniranje, štampu i slanje faksom), pa im je za te poslove potrebna odgovarajuća oprema. Digitalizacija kancelarijskog okruženja je omogućila da se sve ove funkcije uspešno zapakuju u isti uređaj. HP prednjači u promociji ovog koncepta, a njegov najnoviji izdanak je HP Color LaserJet 4730 mfp.

Radi se o A4 kolor laserskom MF štampaču – on može da štampa i kopira, ali i da radi kao mrežni skener i digital sender. Za one kojima ovaj koncept nije jasan, radi se o mogućnosti uređaja da skenira dokument, pretvori ga u neki od široko rasprostranjenih formata (JPEG, TIFF, PDF) i pošalje na e-mail adresu osobe koju izaberete na tastaturi uređaja. Sa ovim mogućnostima, brzinom kolorne i crno-bele štampe i kopiranja od 30 strana u minuti i vrhunskim kvalitetom štampe (za koji je zadužena Image REt 3600 tehnologija), CLJ 4730 mfp može da bude jedini kancelarijski uređaj namenjen većoj grupi korisnika.

CLJ 4730 će se i dalje koristiti prvenstveno za crno-belu štampu, a njegova konstrukcija je takva da je štampa jednoprolazna. Prilikom crno-bele štampe sva tri kolorna foto valjka dolaze u dodir sa papirom što znači da se oni i tada habaju, što smanjuje vek kaseta sa kolornim tonerom i utiče na povećanje cene crno-bele štampe. Da bi se ovo izbeglo, kod CLJ 4730 mfp je primenjen trik – ako je štampa u drajveru podešena na crno-belu ili ako je korisniku onemogućena kolorna štampa, kolorni foto valjci će se pre štampe odmaći malo od putanje papira i sačuvati od habanja.

Mogućnost da se određenom korisniku ili grupi korisnika o(ne)mogući štampa u boji može da doprinese uštedi. Funkcija se zove Color Access Control, a njeni parametri se podešavaju u Embedded Web Server-u samog uređaja. Na njegovim stranicama moguće je izvesti i sva druga podešavanja koja je inače potrebno unositi na kontrolnom panelu uređaja. Ako uz ovaj MF štampač koristimo i Web Jetadmin (besplatan HP-ov softver za kontrolu štampača koji možete preuzeti sa sajta www.hp.com/go/webjetadmin ) i njegov Report Generation plug-in, možete vrlo lako da napravite izveštaj o tome koliko je ko od korisnika na mreži štampao na ovom ili sličnim uređajima – broj strana u svim formatima, sa podelom na kolorne i crno-bele strane. Na taj način možete dodatno da utičete na kontrolu troškova štampe.

Iako CLJ 4730 mfp, kao i prethodna generacija HP-ovih poslovnih kolor lasera, koristi Image REt 3600, on može da proizvede mnogo veći broj boja. Kvalitet štampe je zbog toga, ali i zbog korišćenja nove (treće) generacije hemijski dobijenog tonera kojeg odlikuju skoro savršeno okrugle čestice i mnogo manje varijacije u njihovoj veličini (Color Sphere toner) vrhunski, i može se porediti sa najboljim sistemima za digitalnu štampu koji postoje na tržištu.

Laser može da emulira prethodne modele HP štampača. Dakle, ako ste imali neki od modela iz serije 4600 HP kolor lasera (ili čak i neki od ranijih modela) i sa njima ste uspeli da postignete željene boje, neće biti potrebe za ponovnim trudom ako se odlučite da ih zamenite HP Color LaserJet-om 4730 mfp. Za ovu MF mašinu postoje kolorne mape koje emuliraju kolorni prostor – po jedna za svaki od ranijih modela štampača. One su dodaju firmveru štampača i u njega se unose na sličan način kao i zanavljanje samog firmvera. Jednom kada ih unesete u štampač, možete da ih koristite ili ne, jednostavnim izborom u Embedded Web Server-u štampača. Na taj način, koji će se verovatno primenjivati i u budućnosti, zamena generacija štampača (uz novu generaciju HP-ovih univerzalnih drajvera) postaje praktično neprimetna.

Drugo rešenje vam omogućava da na samom štampaču odštampate tzv. swatchbook svih (ili određenog opsega) – pazite, radi se o nekoliko stotina strana u boji. Iz ovih tablica možete da odaberete nijansu koja najviše odgovara onome što želite da vidite na memorandumu ili bilo kojoj vrsti dokumenata, pa da onda koristite njene parametre (RGB ili CMYK vrednosti) u vašim aplikacijama.

Na istoj mehanici HP je napravio i klasičan A4 kolor laserski štampač. Suštinska razlika u mehaničkoj konstrukciji je u tome što je orijentacija modela HP Color LaserJet 4700 takva da papir ulažete užom stranom u fioku i on izlazi na gornju stranu, dok je kod CLJ 4730 mfp sve zaokrenuto za 90 stepeni, pa papir izlazi sa leve strane uređaja.

Kod oba ova uređaja kaseta za svaku od četiri boje je kompaktna i u sebi sadrži sve komponente kao i kod crno-belih modela – u njoj se osim samog tonera nalaze i foto valjak, charging roler i developer. Zamenom svake od ovih kaseta se u štampač stavljaju kompletno novi delovi, koji garantuju vrhunski kvalitet otiska kroz čitav životni vek uređaja. Zamena kaseta je izuzetno jednostavna, kao i sve ostale operacije potrebne za zamenu potrošnih delova. Osim toga, ovi uređaji su tako konstruisani da im praktično nije potrebno nikakvo tekuće održavanje u vidu čišćenja. I mehanika je dodatno ojačana, pa je sada iz univerzalne fioke (tray 1) moguće raditi i sa papirima do 220, dok je limit za ostale fioke 120 g/m2.

Sa ova dva uređaja, HP je rešio da dodatno olakša prodor kolornih štampača u kancelarijsko okruženje. U tome će verovatno i uspeti, jer su mogućnosti koje oni nude izuzetno atraktivne i interesantne onima koji odlučuju o parama u firmama – cene počinju od 2400 evra za CLJ 4700 i stižu do 4500 evra za model 4730 mfp. Korisnicima će, s druge strane, najvažnije biti njihov fantastičan kvalitet štampe i velika brzina rada.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter