GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #118 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
UPS! Nestade struja
Mladen Mijatović
Ako su podaci važni a hardver skup, preostaje samo jedno - "u se i u svoj UPS!". Zato predstavljamo dva mala kućno/kancelarijska modela sličnih karakteristika: Rapido 550 i Mustek PowerMust Office 650.
- PC #118 (Januar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

UPS! Nestade struja

Aros Rapido 550

Pre dvadesetak godina, brat autora ovog teksta je zablistao jednom od onih opasnih ideja i svoj vozić-igračku, umesto na ispravljač, prikačio direktno na 220 volti. Izleteli su osigurači na glavnoj razvodnoj tabli i cela vertikala zgrade je ostala bez struje... Sankcije i restrikcije su (nadajmo se) zauvek iza nas, ali ovakvih havarija se nećemo lako osloboditi – ozbiljne analize rađene u Zapadnoj Evropi pokazuju da je svega oko 6 posto problema ovog tipa izazvano potpunim nestankom struje, dok je sve ostalo rezultat manjeg ili većeg odstupanja napona zbog rada snažnih mašina u blizini, promene vremenskih uslova ili lošeg održavanja opreme. Ako su podaci važni a hardver skup, preostaje samo jedno – „u se i u svoj UPS!“. Zato predstavljamo dva mala kućno/kancelarijska modela sličnih karakteristika.

Rapido 550 je maleni UPS neobičnog izgleda koji proizvodi italijanski AROS. Čuveni italijanski dizajn kao da se u ovom slučaju malčice uspavao – četiri šuko utičnice postavljene u kvadrat jako odudaraju od vitkog i namerno asimetričnog kućišta, ali je unutrašnjost sasvim solidna. Nesrećno postavljene utičnice su ipak funkcionalne – tri od njih obezbeđuju zaštitu kako od previsokog mrežnog napona (prenapona i „pikova“) tako i od napona koji su ispod dozvoljene granice, aktiviranjem baterijskog napajanja. Četvrta ima samo filtersku zaštitu i neće napajati povezani uređaj ako nestane struje, ali će zaštititi osetljivu elektroniku od hirovitih skokova napona na mreži. Nezgodan udar previsokog napona može da dođe i drugim putem, pa se na uređaju nalazi i ulaz/izlaz za telefonski kabl. Povezivanjem ovog kabla preko UPS-a možete da obezbedite i svoj modem od nekog neprijatnog olujnog nevremena.

Na kućištu su tri LED-a za brz uvid u trenutno stanje, kao i USB konektor za vezu sa računarom i softverom za upravljanje UPS-om. Neobično je da se softver ne isporučuje sa uređajem – proizvođač izgleda smatra da se Internet podrazumeva, pa je u kratkom uputstvu za upotrebu data Web adresa sa koje se program preuzima. Druga čudna stvar je što vam softver traži da unesete nekakav PRKT kod bez koga odbija instalaciju (posle mnogo traženja isti je otkriven na malenoj nalepnici pored USB porta). Nakon svih peripetija ispostavilo se da softver nije loš – ako zaobiđete gomilu podešavanja koja pravi smisao dobijaju tek kod većih AROS UPS-ova, ostaje vam jednostavan i intuitivan interfejs. U njemu možete da posmatrate vrednosti ulaznog i izlaznog napona, opterećenja i napunjenosti baterije, kao i da podesite željene akcije.

Deklarisana snaga je 550 VA, što znači da Rapido daje oko 350 W. Izmenljivi olovni akumulator se potpuno napuni za oko 6 časova i daje autonomiju od 6 minuta rada pre nego što se preko USB porta pokrene automatsko gašenje računara. Na našem testu opteretili smo ga prosečnim desktop računarom sa 17“ CRT monitorom i tokom tih šest minuta držao se dosta dobro – opterećenje nije prelazilo 30%. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Rapido prilično lagan – svega 3 kg.

Mustek PowerMust Office 650

Mustek PowerMust Office 650 je nešto većih dimenzija, duplo je teži od Rapido-a, ali zato daje i veću snagu. Doduše, 650 VA (nešto manje od 400 W) ne deluje baš impresivno pa izgleda da su Italijani odradili bolji posao po pitanju odnosa fizičkih dimenzija i snage. Još jedna zamerka PowerMust-u je da, za razliku od konkurenta, njega ne bi valjalo da držite tik do monitora jer izaziva treperenje slike. Sa druge strane, dizajn mu je vrlo dopadljiv, pa slobodno možete da ga pustite da se šepuri na radnom stolu (šta se to dešava sa ovim svetom – Italijani prave kvalitetniju elektroniku a otaljavaju dizajn, dok Tajvanci rade obrnuto?!).

I ovaj UPS ima četiri šuko utičnice od kojih su tri na rezervnom napajanju, dok je četvrta zaštićena samo filterom napona. Ova poslednja je zgodna da na UPS manje snage povežete štampač, jer elektromotori u njemu u trenutku starta deluju maltene kao kratki spoj, što ovako mali UPS ne može da podnese. Štampač tako dobija prenaponsku zaštitu, a ako nestane struje ionako nećete da štampate, nego ćete snimiti svoj rad i ugasiti računar. Tu je i zaštita telefonske linije sa jednim ulazom i dva izlaza, a za povezivanje sa računarom imate izbor između USB i RS-232 porta. Softver se dobija na CD-u i nudi niz opcija: od prostog posmatranja trenutnog stanja i beleženja napona u sistemski dnevnik, preko upravljanja UPS-om vezanim na neki od udaljenih umreženih računara, pa do odabira akcije pri raznim događajima – možete ga, recimo, podesiti da vam pošalje e-mail kad je baterija pri kraju.

Vreme punjenja akumulatora je 24 časa, ali zato dobijate deset minuta rada. Ni ovaj model neće dozvoliti da mu se baterija isprazni do kraja, već će vas po nestanku struje obaveštavati zvučnim alarmom, a nakon isteka deklarisanog vremena sam će pokrenuti proces bezbednog gašenja računara. Pri kraju „torture“ sa istim računarom i monitorom sa kojim je testiran Rapido, PowerMust je pokazivao napunjenost baterije od 23%.

Ne znam hoćete li mi verovati, ali upravo tokom ovog testiranja u zgradi koja je bila pošteđena i u vreme najgorih restrikcija nestalo je struje! Računar je srećom bio priključen na UPS. Klinac sa početka priče danas jako zavisi od računara i više puta je izjavio da bi mogao samo da se ubije kad bi mu podaci propali. Možda vama UPS i nije neophodan, ali ako vas oblije hladan znoj na pomisao o nestanku struje razmislite o nabavci jednog od ova dva opisana modela...

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

RB General Ekonomik
Bulevar Despota Stefana 59a, Beograd
tel: 011/3224-432

SLEDEĆI TEKST U PC #118
preview
Mustek ofanziva
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter