GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #118 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nova džepna sezona
Marko Savković
PocketPC je zamišljen kao "nastavak" vašeg stonog ili notebook PC-ja, pa je veza između ta dva računara osnova funkcionalnosti džepnog računara. Autori uslužnih programa ulažu dosta rada u unapređenje komunikacije...
- PC #118 (Januar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nova džepna sezona

Pojavljivanje verzije 5 novog „mobilnog“ Windows-a najviše je obradovalo korisnike smart telefona sa Microsoft-ovim operativnim sistemom. Glavna novina – perzistentna (stalna) memorija – je stavila „tačku na i“ na upotrebljivost ove spravice. Više se ne dešava da se prilikom pražnjenja baterije izgubi sadržaj memorije (main memory). Naravno, nikad nije sve savršeno – iako je većinu podataka moguće uneti preko računara (organizacija imenika, kalendara...), dobro dođe i neka dodatna alatka...

Bolja veza sa PC-jem

Mobile Companion firme Jeyo (www.jeyo.com , $15) je aplikacija kojom se uparuju stoni i džepni računari sa mogućnostima telefona (PocketPC Phone Edition ili Windows Smartphone), što pojednostavljuje komunikaciju sa većim brojem ljudi putem SMS-a ili e-mail-a. Nakon instalacije pojavljuje se jednostavan interfejs koji podseća na Outlook. Sa leve strane nalazi se prikaz foldera: SMS, Contacts, Call History, Program Information. SMS celina je podeljena na Inbox, Outbox, Sent Items i ostale standardne foldere koje srećemo u e-mail klijentima. Moguće je neometano baratanje kratkim porukama, njihovo unošenje, menjanje i prosleđivanje ka računaru. Klikom na To pojavljuje se lista nedavno korišćenih kontakata pa je i na ovaj način olakšano slanje pošto. Nakon što je poruka poslata, smešta se u Sent Items folder na telefonu, za razliku od ostalih programa koji poruku smeštaju samo u svoj folder. Backup je realizovan kroz mogućnost izvoza svih poruka. Kontakti su odlično organizovani, iako nismo imali nikakvu primedbu na sistemsko rešenje, a moguće je slanje SMS poruka na bilo koji broj u okviru imena. Deo Call History pruža uvid u standardne logove uspešnih/neuspešnih razgovora. Naročito je zanimljiva i opcija System information, pomoću koje se lako stiče uvid u stanje baterije i memorije na telefonu.

Program omogućava i snimanje sadržaja ekrana u neki od standardnih grafičkih formata, kao i instaliranje programa sa ekstenzijom CAB bez potrebe za kopiranjem na PocketPC i korišćenjem File Explorer-a.

(kliknite za veću sliku)

Mobile Extender iste firme ($15) se integriše u Microsoft Outlook i dodaje mogućnost slanja SMS-ova iz Outlook-a preko ActiveSync konekcije sa džepnim uređajem sa funkcijama telefona. Sa leve strane se pojavljuje dodatni folder SMS (sa pratećim podfolderima), a prilikom unosa nove poruke moguće je izabrati i SMS. Program se odlično snašao sa slanjem poruka sa našim slovima, pa ukoliko imate GSM modul u PocketPC-ju predlažemo da ga probate. Do sada smo se susretali sa programima za džepne uređaje koji od njih prave univerzalne daljinske upravljače. Za razliku od konkurencije, Jeyo RemoteB ($15) je predviđen za lako upravljanje stonim računarom. Tako je moguće videti podatke o numeri koju trenutno reprodukuje (stoni) Media Player ili kontrolisati tok PowerPoint prezentacije, a ugrađena je podrška ne samo za Media player već i za Winamp i iTunes. Možete upravljati bilo kojom aplikacijom, a podržano je i dodavanje sopstvenih komandi. Pored infracrvene veze podržan je i Bluetooth način komunikacije sa ActiveSync-om, a postoji i mogućnost izvoza podešavanja i učitavanje na neki drugi džepni uređaj.

(kliknite za veću sliku)

Sistem alarma na PocketPC-ju je prilično trivijalan. AlarmToday firme PocketMax (7 evra, pocketmax.com) nudi mogućnost postavljanja različitih vrsta alarma sa velikim mogućnostima upozoravanja. Sada je moguće postaviti i MP3 numeru kao alarm, čija jačina može da se postepeno povećava. Ovaj program podržava ponavljajuća upozorenja i dozvoljava prikaz svih aktivnih alarma na today ekranu. AlarmToday zauzima liniju sa malim ikonama ali se može proširiti na veću površinu. Moguće je i kreirati alarm koji isključuje kompletnu zvučnu signalizaciju u zadatom intervalu, recimo dok ste u pozorištu. U kombinaciji sa programom istog proizvođača ButtonMax (o kome smo pisali u PC #108) moguće je kreirati kompleksne makroe, kao što su povezivanje na Internet radi ažuriranja vremenske prognoze ili preuzimanja news članaka za off-line čitanje.

Internet integracija

Firma Odyssey Computing ponudila je još jednu alternativu džepnom kontakt menadžeru. Pocket-On-Schedule ($90, www.odysseyinc.com ) pored funkcije kontakt menadžera služi i kao PIM aplikacija i pruža najveći stepen kontrole upravljanja informacijama kada su džepni PIM programi u pitanju. Ukoliko ga posmatramo kao nadogradnju džepnog Outlook-a primećujemo veliki broj poboljšanja.

(kliknite za veću sliku)

Omogućen je prikaz sastanaka, rođendana, planiranih telefonskih razgovora i važnih datuma. Korisnik može da napravi dodatnu bazu podataka za određenu grupu sastanaka. Kod PocketPC uređaja sa VGA ekranom sistemsko rešenje postaje loše čitljivo, dok P-O-S omogućava razne poglede na listu obaveza (dnevni, nedeljni, dvonedeljni, mesečni, godišnji). Za razliku od konkurencije, program ne koristi sistemsku bazu, već zahteva uvoz podataka iz sistemske baze, čime je korisniku omogućeno da kreira proizvoljan broj baza i u njima skladišti podatke sortirane po potrebi. Potpuna kompatibilnost u pogledu uvoza podataka je očuvana. Nakon instalacije program se integriše sa džepnim verzijama Word-a, Internet Explorer-a, Inbox-a.

Pretraživanje iz samog programa je odlično rešeno, a povezivanje stavke u kalendaru sa ljudskim resursima ili nekim linkom je moguće za bilo koji tip događaja. Prikaz obaveza je moguće potpuno prilagoditi potrebama, izmenom boje i veličine polja za prikaz. Pored standardnog načina sinhronizovanja podataka, moguće je sinhronizovati podatke i sa stonim i džepnim računarima. Autori savetuju korišćenje specijalizovanih programa za sinhronizaciju sa ostalim PIM programima. Instalacijom ovog paketa dodaju se neke funkcionalnosti kao što su podrška za AND/OR SQL filtere, uvećavanje prikaza podataka za posmatrani dan, kao i sortiranje kolona prikaza po želji. Ukoliko PocketPC primarno koristite kao kontakt menadžer, svakako probajte Pocket-On-Schedule koji se nalazi u sekciji PC Pocket našeg CD-a.

RSS feed-ovi su sve aktuelniji. Ranije smo pominjali RSS čitače za džepne računare a sada predstavljamo Egress Reader, koji je napisao Garish Kernels ($12, www.garishkernels.net/egress.html ). Kako broj feed-ova koje pratimo svakodnevno raste, probali smo ovaj program u ekstremnim uslovima. Ovaj način pregleda informacija je idealan za pregled lokacija na Internetu gde se sadržaj menja povremeno (u nepravilnim vremenskim razmacima), ali i za one lokacije gde se informacije ažuriraju iz dana u dan. Prilikom prenosa novih informacija sve nepročitane su označene kao bold. Sve preuzete feed-ove je moguće organizovati korišćenjem sistema foldera. Podržane su sve aktuelne RSS verzije, program je integrisan na today ekranu a novi feed-ovi se prenose u pozadini, pa je moguće čitati vesti dok one još stižu.

(kliknite za veću sliku)

Sistemski File Explorer je na PocketPC platformi oduvek bio slabo upotrebljiv – zato vredi probati alternativne file manager-e. Pominjali smo Resco File Explorer, koji i dalje koristimo, ali smo zaboravili na (kod nas toliko popularni) Total Commander. Ova potpuno besplatna verzija, osim standardnih operacija sa datotekama, sadrži FTP klijent i alate za ZIP kompresiju, u program je ugrađen interni editor, a obradovao nas je i segment za izmenu parametara u registry bazi. Podržan je rad sa mrežom, mogućnosti pretraživanja i brze promene foldera slično kao na desktop verziji (hotlist). Moguće je prilagoditi veličinu ispisa landscape prikazu. Total Commander se, kao i ostali testirani softver, nalazi na PCCD-u – instalirajte ga i uskoro nećete moći bez njega.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter