GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #123 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Unitek zvučnici
Branislav Bubanja
Naše tržište audio komponenti odnedavno je postalo bogatije za još jedan brend - Unitek. Da li proizvodi kineske kompanije Unitek Group zaista predstavljaju spoj pristojnog kvaliteta i pristupačne cene, kao što tvrde oglasi?
- PC #123 (Jun 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Unitek zvučnici

Distributer je nabavio kompletnu gamu Unitek zvučnih sistema, pa smo za test izabrali tri 5.1 modela iz različitih klasa. Prilikom testiranja smo koristili uobičajeni metod: zvučnike smo priključili na DVD plejer koji je sposoban da reprodukuje DTS audio CD-ove i na takvoj kombinaciji preslušali nekoliko DTS audio CD-ova i gledali filmove sa izraženim surround efektima. Na taj način smo izbegli konverziju zvuka (koja bi mogla da se negativno odrazi na njegov izlazni kvalitet) kako bismo smanjili sve eksterne uzroke koji mogu da utiču na konačnu ocenu.

Živahan mališa

Unitek SP-868A se može nazvati malim modelom samo po dimenzijama satelita – ostale karakteristike su se pokazale kao veoma dobre, za klasu zvučnika kojoj pripada. U maloj kutiji našlo se mesta za drveni subwoofer i pet plastičnih satelita. Subwoofer ima ugrađen zvučnik prečnika 4“ i snagu od 30 W RMS. Panel postavljen na prednjoj strani pomoću LED-ova prikazuje jačinu zvuka i aktivni mod – na raspolaganju su 2.1, 5.1 i AC-3 modovi. Dioda koja pokazuje status uređaja prejako svetli – osvetljava čitav sobu u mrklom mraku, pa gde god da postavite subwoofer, dioda će vas ometati jakim plavim svetlom. Na zadnjoj strani niskotonca postavljeni su RCA konektori za povezivanje sa satelitima, izvorom zvuka (DVD plejerom, računarom, MP3 plejerom...) i to u 5.1 i stereo varijanti, te prekidač za gašenje kompletnog zvučnog sistema. Ispravljač je ugrađen u kutiju zvučnika, što mu povećava masu i daje veću stabilnost.

Sateliti su napravljeni od plastike i duplirani su. Sastoje se ukupno od 10 zvučnika prečnika 2,5“ i snage od po 5 W RMS, koji su spojeni u parovima, što daje klasičan sistem sa pet satelita od po 10 W RMS. Centralni satelit se ni po čemu ne razlikuje od ostalih tj. bilo koji od satelita može da bude centralni. Par zvučnika nije u čvrstoj vezi, tako da se gornji i donji deo satelita mogu rotirati za čitavih 180 stepeni – ideja viđena na različitim sistemima zvučnika. Dobra strana ovakvog dizajna je što se blagim dislociranjem ose zvučnika koji se nalaze u paru proširuje polje optimalnog prijema zvuka, naravno pod pretpostavkom da su oni pravilno raspoređeni u prostoru.

Ukupna snaga sistema je solidnih 80 W RMS. Frekventni opseg subwoofer-a kreće se od 20 do 180 Hz, a satelita od 150 Hz do 20 kHz (pun čujni opseg). Uz sistem se dobija i daljinski upravljač preko koga je moguće detaljnije podešavanje odnosa snaga zvučnika, kao i određivanje jačine basa i visokih tonova zasebno, što se pokazalo kao korisna opcija. Nije nam se svidelo što se prilikom takvog podešavanja nigde ne može videti veličina promene, pa se izmene setovanja moraju obaviti „po sluhu“. Ukoliko imate dovoljno strpljenja za fino podešavanje, iz sistema možete izvući mnogo bolji zvuk nego što biste u prvi mah očekivali. Uočili smo mala izobličenja u zvuku kada se on odvrne na 3/4 ukupne snage, ali to ne treba da vas uznemirava, jer sumnjamo da ćete želeti toliko da pojačavate ove zvučnike.

Srebrni letač

SP-989 (postoji i AV-989, koji se razlikuje samo po dizajnu subwoofer-a) je varijacija na temu prethodnog modela. Subwoofer je i ovde drveni, ali poseduje veći zvučnik (prečnika 6,5“) čija je snaga nešto veća nego kod SP-868A (40 W RMS). Na prednjoj strani niskotonca su kontrole za određivanje načina funkcionisanja, dok je regulisanje jačine zvuka implementirano preko točkića. Zameramo mu to što ne postoji indikator nivoa zvuka. Na ovom zvučniku postoje četiri diode koje pokazuju koji je trenutno mod aktivan, ali na sreću nisu toliko jake da smetaju, pa subwoofer možete postaviti tamo gde je najzgodnije. U subwoofer je ugrađen dekoder koji stereo signal može da „razvuče“ u 5.1. Konektori na zadnjoj strani basa su identični kao na prethodno opisanom modelu, a to se može reći i za frekventni opseg niskotonca i satelita. A kad već pominjemo iste stvari, prisetićemo se i daljinskog upravljača.

Dizajn satelita nas je neodoljivo podsetio na Ozaki modele, samo što su na ovom sistemu ti sateliti otprilike duplo veći. Ovako neobičan dizajn nije doneo neku prednost, već nam se čini da je otežao situaciju. Za početak, sateliti celom površinom naležu na podlogu, što može da stvori vibracije ukoliko podloga nije idealno ravna. Zaobljeni dizajn je onemogućio i da se zvučnici kače na zid, a nismo uspeli da smislimo ni kako bi ih postavili na neke stalke. Znači, osuđeni ste na njihovo postavljanje na pod ili na stolove, police i druge komade nameštaja. To znatno otežava pravljenje najboljeg rasporeda zvučnog sistema, jer postoji verovatnoća da se na idealnim mestima ovi zvučnici ne mogu postaviti kako biste želeli.

Sateliti su identični i unutar njih se nalaze zvučnici prečnika 2,75“ sa po 12 W RMS. Time je ukupna snaga sistema dostigla 100 W, što je ujedno i jedina prednost u odnosu na SP-868A. Prilikom reprodukcije, ovaj sistem zvučnika se ponašao otprilike kao i prethodni.

Drveni monstrum

Kako drugačije nazvati audio sistem koji stiže u tri ogromne kutije čija masa dostiže 50 kilograma? Ako se za prethodna dva modela može reći da pripadaju nižoj srednjoj klasi 5.1 audio sistema, SP-1388 se bez dvoumljenja svrstava u vrh DVD audio klase. Možda ste primetili da u prethodnoj rečenici nismo pomenuli računar, a to je zato što nam se nekako čini da ovaj zvučni sistem ne odgovara integrisanim audio karticama kakve su danas uobičajene na računarima.

Priču ćemo i ovog puta početi od subwoofer-a. Ovaj veliki niskotonac predstavlja kombinaciju woofer-a iz dva prethodno opisana audio kompleta. Sa modela SP-868A je preuzet način prikaza jačine zvuka, a sa modela SP-989 prikaz aktivnog moda i način za regulisanje jačine zvuka. Priključci na zadnjoj strani subwoofer-a su isti kao na pomenuta dva modela. Razlika u odnosu na prethodne woofer-e ogleda se u jačini – unutar drvene kutije neobičnog oblika smešten je zvučnik prečnika 8“ i snage čitavih 120 W RMS. Kutija subwoofer-a je od postolja odmaknuta par centimetara pomoću specijalnih nosača, a zvučnik je okrenut nadole, čime je postignuto dodatno pojačanje niskih tonova.

Za razliku od prethodnih sistema, ovde je jasno uočljivo koji sateliti su prednji, koji zadnji a koji centralni. Prednji sateliti su spakovani u drvene kutije koje su visoke otprilike jedan metar, zadnji su takođe u drvenim kutijama ali visokom tridesetak centimetara, dok je centralni satelit predviđen da se postavlja horizontalno i širok je oko 40 cm. Po prvi put ni snaga svih satelita (možda) nije ujednačena. Centralni i prednji sateliti imaju snagu od po 50 W RMS, a kod zadnjih smo se našli u nedoumici pošto se u uputstvu na jednom mestu pominje snaga od 35 W a na drugom 50 W po satelitu. Kada se sve sabere, dobija se respektabilnih 340 ili 370 W RMS snage. Preciznu informaciju nismo našli ni na sajtu proizvođača, jer je tamo prikazan model koji je samo sličan ovom sa našeg testa, tako da nismo mogli da se pouzdamo u podatke vezane za njega. Svi zvučnici u satelitima su istih dimenzija (4“).

Interesantno je da se proizvođač odlučio da uz ovaj audio sistem ponudi daljinski upravljač veličine kreditne kartice. On ima sve potrebne tastere, ali nam je bilo neobično da u kompletu kod koga je sve predimenzionirano dobijemo minijaturni daljinac. Kvalitet zvuka nema smisla porediti sa prethodna dva modela, jer su u pitanju različite kategorije. Što se jačine zvuka tiče, ako se zainatite pa ga odvrnete do daske, nećete probuditi samo neposredne komšije već i stanare po okolnim ulicama. Ogromna snaga omogućava vam da sistem odvrnete tek malo iznad nule i da dobijete jasan, kvalitetan i dovoljno jak zvuk. O izobličenjima ovde ne treba govoriti, osim ako ste baš rešili da ogluvite puštajući zvuk „do daske“ (a tada to ionako nećete primetiti). U svakom slučaju, ovakav komplet zvučnika bi najbolje „legao“ uz veliki plazma ili LCD TV i dobar DVD plejer.

A cene?

Unitek SP-868A je audio sistem namenjen korisnicima koji ne pate od toga da imaju zvučnike izuzetne snage. Njegovih 80 W mogu da zadovolje prohteve prosečnog korisnika koji želi da zvučnike priključi na DVD plejer ili na računar. Sa cenom od 94 evra predstavljaju dobar izbor za sve koji ne žele da mnogo plate za audio sistem, ali ni da se zadovolje najjeftinijim zvučnicima sumnjivog kvaliteta.

Iako je po ukupnoj snazi model SP-989 jači, njegova cena je malo niža (91 evro) – proizvođač je izgleda bio svestan problema vezanih za postavljanje zvučnika koji mogu nastupiti u praksi, pa ih kompenzuje nešto nižom cenom. Ukoliko raspored stvari u vašoj sobi dozvoljava da zvučnike poređate na policama, SP-989 je bolje rešenje jer se sa njim za manje novca dobija 20 W snage više. Model SP-1388 pripada sasvim drugoj klasi, pa cena od 313 evra ne treba da vas čudi.

Unitek se na našem tržištu predstavio u dobrom svetlu. Kod jeftinijih modela svakako treba očekivati neke kompromise, koji srećom nisu pravljeni na uštrb kvaliteta zvuka. Nama se model SP-868A zbog svoje veće fleksibilnosti nametnuo kao bolji izbor u toj nižoj klasi, a procenjujemo i da će SP-1388 postati veoma konkurentan u svojoj kategoriji audio sistema.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #123
preview
A sada, spektakl
Nenad Akšić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter