GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #124 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Staza slonova
Voja Gašić
Iako važi za mesto na kome se osluškuju dolazeći trendovi, ovogodišnji Computex 2006 je više bio mesto gde možete da potvrdite konfuziju u kojoj se nalazi IT industrija. Šta smo sve videli početkom juna na Tajvanu?
- PC #124 (Jul/Avgust 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Staza slonova

(kliknite za veću sliku)

Computex je pre svega sajam hardvera, a 26. okupljanje najuglednih svetskih proizvođača proteklo je u starom okruženju – najavljivano otvaranje novog raskošnog sajmišta pomereno je za 2008. godinu. Nije se mnogo odmaklo ni u „WiFi-zaciji“ prestonice, a troškovi Interneta čak nisu bili pokriveni troškovnikom sajma, što nam ujedno deluje i kao najveći propust u podršci novinarima. Nama i nije toliko smetalo, ali je predstavljalo ozbiljnu prepreku kolegama koji su se nameračili na on-line izveštavanje – troškovi pristupa Internetu iz hotela nisu baš mali, a u press centru je vladala neviđena gužva. Na raspolaganju su bili A-Open mini PC-ji i sjajni MSI Core Duo notebook modeli, ali u oba slučaja bio je instaliran kineski interfejs, nikakve alatke za rad (čak nije bilo ni Adobe Reader-a), a samo dva računara bila su vezana za štampač. Da nisam poneo svog Dell mastodonta (koji se sa „običnim“ Pentium 4 procesorom na 2,4 GHz prilično pregreva, a D-Link mrežni adapter mu dođe kao izvor toplote pride), teško da bih išta od svojih novinarskih zadataka obavio, uključujući i elementarnu korespodenciju za vreme sajma.

Veliko otvaranje

(kliknite za veću sliku)

Siva senka mogla se primetiti već na otvaranju, jer je izostao najavljeni predsednik Chen Shui-bian, zbog hitnog sastanka sa ministarskim kabinetom. U toku iščekivanja nisu nam promakli komentari konferansijea da se to „nikada do sada u istoriji Computex-a nije desilo...“. Aktuelni predsednik, naime, nije baš omiljena figura tajvanskog IT sektora, što zbog obećanja koja nije ispunio, što zbog sumnjivih finansijskih operacija u koje je umešana njegova porodica i zbog kojih je njegov sin pritvoren samo desetak dana pre otvaranja sajma.

Sa druge strane je gradonačelnik Taipeija dr Ying-jeou Ma, kome je pripala čast da otvori ovogodišnji Computex. Ovaj iskren i nesumnjivo šarmantan govornik, ponovo je naglasio da Taipei ostaje cyber city u kome IT industrija hrani 25% porodica i oko 75% građana ima brz Internet. Ako to i možemo da podvedemo pod fraze, sigurno je da će vest o sklapanju ugovora između gradske uprave i vlade o desetogodišnjem ulaganju obradovati sve građane Taipeija, jer taj ugovor podrazumeva novo sajmište, proširenje tehnoloških parkova i napredak infrastrukture. Ovaj ugovor, kao i inicijative za promenu politike prema spoljnim ulaganjima i poreske politike koja bi motivisala strane investitore na značajnija ulaganja u tajvanski IT sektor pripisuju se gradonačelniku, a mnogi sagovornici tokom našeg boravka ukazali su nam da zahvaljujući svemu tome Ying-jeou Maa vide kao budućeg predsednika Tajvana.

Ceremonija otvaranja Computex-a podrazumeva dodelu Best Choice Awards. Ove godine nagrađen je 21 proizvod u 11 kategorija, a veoma je uočljivo to što ćete među nagrađenim proizvodima teško naći klasični računar. U kategoriji koja obuhvata desktop računare, servere, notebook i TabletPC-je nagrađeni su ASUS W7 i Gigabyte W251U. Oba modela spadaju u ultralaku kategoriju, pa je očigledno favorizovanje mobilnosti, ako već insistirate na računaru u staromodnom (da ne kažem retro) smislu te reči. Pri tom je W251U pravi biser 12-inčne funkcionalnosti i jedva čekamo da se pojavi kod nas.

(kliknite za veću sliku)

Pažnju treba obratiti na koncepte koji dolaze, a zdušno ih „guraju“ svi core proizvođači kao što su Intel, AMD i VIA. Već smo pisali o Intel-ovom Viiv konceptu, a treći nagrađeni uređaj u ovoj kategoriji samo blago podseća na uobičajene računare. Acer Aspire iDea jeste pravi računar sa Core Duo procesorom, 1-2 GB memorije, hard diskom, double-layer DVD pisačem i nizom mrežnih adaptera, ali je svakako rasni primerak Windows MCE i Intel Viiv uređaja kakve ćemo sledeće godine nabavljati. Izgleda kao prosečan kućni DVD plejer, ako zanemarimo antenicu, a za upravljanje koristi daljinski upravljač, pa bežičnog miša i tastaturu možete slobodno da sklonite negde – teško da će vam zatrebati nakon inicijalnog podešavanja. O tome šta sve može pričaćemo čim bolje upoznamo prvi primerak, a zadivio nas je podatak da spravica troši samo 150 W uz 23 dBA buke kad ništa ne radite ili 26 dBA buke pri punom opterećenju (na primer gledate DVD ili TV kanal A dok istovremeno snimate kanal B na hard disk). Dosta sličan proizvod ponudio je i FIC, ali je za njega pokupio nagradu u kategoriji multimedije.

(kliknite za veću sliku)

O pravcima razvoja dosta govore i nagrade koje je osvojio BenQ, proizvođač sa najviše nagrada. Nagrađen je njihov mobilni telefon EF91 sa QVGA displejem, 3,2 Mp kamerom i HDSPA (High Speed Downlink Packet Access) podrškom koja predstavlja evoluciju UMTS prenosa i omogućava da prenesete MP3 pesmu od 4 MB za svega desetak sekundi (za šta biste inače koristili telefon?). Za nas su to još uvek „tajvanska sela“ sve dok su nam provajderi takvi kakvi jesu. Za utehu, moj mobilni provajder (Vlada Republike Srbije) još je i nekako omogućavao razgovor uz nasumično puštanje SMS poruka (izbor metodom novčića: fifti-fifti), dok je koleginica morala da posegne za tajvanskim operaterom jer njen domaći provajder nema baš nikakve veze u dalekoj zemlji.

(kliknite za veću sliku)

Druga nagrada koju je zaradio BenQ otišla je projektoru CP120 koji je veličine A5 strane i mase 1,3 kg, ali je pravi punokrvni wireless uređaj sa Wireless Wizard-om koji omogućava lako povezivanje i prebacivanje sa jednog notebook-a na drugi. Nama najzanimljiviji je treći uređaj koji, poput Acer-a i FIC-a za kuću, nudi koncept računara za automobil. BenQ Azteca 516 Navi & Multimedia Car PC, kako glasi puni naziv ovog računara, staje u klasično dual-bay ležište za autoradio, ima 6,5“ ekran osetljiv na dodir i punu PC funkcionalnost. BenQ se pobrinuo i za dodatke: pored multimedijalnog plejera za sve i svašta, tu su konektori za GPS antenu i Parking CCD. Kad ispovezujete sve antene i senzore te nađete prave mape, ostaje vam samo da prekrstite ruke i gledate naizmenično omiljeni film i predele koje na navigacionoj mapi prikazuje Azteca. Ne znamo da li će Azteca otkloniti zamerke koje je naše automotive odeljenje (Dejan & Sale) imalo na Parking CCD Toyote Prius i njene poteškoće da se parkira kada je mrak. Elem, deluje da stvari napreduju pa će oni verovatno kupovati automobile koji se sami besprekorno parkiraju u mraku – verovatno već čim mi, obični smrtnici, budemo kupovali naredna nova polovna kola.

Veliki i mali

(kliknite za veću sliku)

Položaj koji ima tajvanska IT industrija je veoma zanimljiv. Kako su sami priznali na otvaranju, umeju da naprave sve za računar sem procesora. To nije puna istina, jer postoje proizvođači koji prave integrisane x86 platforme prethodne generacije, a slična je situacija i sa grafičkim procesorima – S3 radi, ali nikako da se približi ATI, nVidia, pa i Intel rešenjima. Za ključne čipove su osuđeni na čekanje, a zatim jurišaju da na bazi tih čipova naprave najbolja rešenja. Šta uraditi sa tim rešenjima, opet, nije najjasnije, jer većina proizvođača priželjkuje da neko zvučno ime (opet sa Zapada), uoči kvalitet njihovog rešenja, naruči veću količinu OEM proizvoda, prilepi nalepnicu i tako brendira na svetskom tržištu.

Ne treba naravno zaboraviti nastojanja nekih tajvanskih proizvođača da naprave sopstveno ime i stvore brend ili bar ODM kredibilitet (Original Manufacturer Design), ali to ide sporo. Čini se da im u brendiranju nedostaju znanje i iskustvo, a često i neophodni novac. Treba ipak pomenuti ASUS, MSI i Gigabyte koji su već napravili neki pomak u tome, pre svega na mobilnom tržištu. Sa druge strane je ECS, koji većinu proizvoda plasira poznatim brendovima. Iz njegovih pogona izlazi Amtek Origami računar, ali i smo videli i originalni kućni Viiv sistem kome samo nedostaje Intel-ova nalepnica. Ovaj poslednji uređaj izgleda svemirski, predviđen je za montažu na zid, jedino se plašimo da će dodavanje Intel-ove nalepnice dosta neprijatno uticati na cenu.

AMD je prošlogodišnji Computex iskoristio za predstavljanje X2 procesora, ali ove godine nije bilo prilike za promociju takvih dimenzija. AM2 podnožje ipak predstavlja samo „prepakivanje“ tekuće tehnologije, ali se zato našlo prostora za poteze u sasvim drugom smeru. Tržištu su predstavljeni Geode i Alchemy procesori na prenosnim, PDA uređajima i prenosnim konzolama. Oba modela vuku korene iz MIPS tehnologije, a jedan od prisutnih inženjera objasnio nam je da će AMD uskoro na planu mobilnih uređaja pokušati da revitalizuje i Transmeta procesore pomoću sopstvenih novih tehnologija izrade.

Intel se prilično razmahnuo, pa je na Computex-u zvanično predstavljen 965 set čipova, a zvanična promotivna ploča dolazila je iz Gigabyte pogona. Pokazan je i Conroe procesor iako će zvanična promocija biti tek u septembru, a tu je i famozni 300 mm silicijumski vafer (umesto dosadašnjeg 200 mm) kojim Intel planira da snizi cenu procesora. Već u ovom broju naš časopis ima i Conroe i Gigabyte 965 ploču, pa sa Urošem možete da podelite oduševljenje kako to radi. Intel Viiv koncept se „primio“, jer niz tajvanskih proizvođača već ima Viiv modele kućnih medija centara, a sam Intel je imao čitav paviljon posvećen demonstraciji Viiv uređaja i tehnologije. Šta reći sem da deluje impresivno, jedino što nismo primetili Viiv sistem bez najmanje dva ekrana – jednog džinovskog (glavni ekran u kući) i jednog pomoćnog, koji koristite za upravljanje menijima. Naravno, mogu i oba ekrana da budu velika, možete da dodate i treći u dečjoj sobi i četvrti kraj bazena...

Razni ekrani

(kliknite za veću sliku)

Ne treba propustiti nVidia i ATI novitete, a pored grafičkih procesora i čipsetova na koje više skoro niko ne obraća pažnju (nije baš tako...) vidljiv je prodor oba ova proizvođača u mobilno tržište. nVidia je tako jedinu samostalnu promociju organizovala za mobilni čip namenjen PDA i telefonima. ATI nije pravio promociju, ali smo zato videli Imageon na delu. Naravno, govorimo o novom Imageon 2300 čipu sa 3D grafikom, uz koji na mobilnom telefonu sasvim lepo možete da igrate Quake...

(kliknite za veću sliku)

Dobro je prošla i prva demonstracija ATI Physics rešenja. Radi se o izračunavanju kretanja objekata u sceni (a ne samo renderingu slike) uz pomoć grafičkog procesora. Tako nešto smo najavili u okviru GPGPU inicijative još posle naše ekskurzije na Ibicu krajem septembra, a sada smo mogli da vidimo kompletan sistem, baziran na potpuno ATI-jevim rešenjima, sa XPRESS 3200 pločom, dve x1900 kartice za rendering u CrossFire režimu i x1600 karticom koja izračunava „fiziku“ scene. Deluje onespokojavajuće kad vidite tri grafičke kartice u računaru, ali na svašta će nas naterati. Iako još u začetku, jer x1600 rešava samo problem kolizije za veliki broj objekata u sceni, demo pokazuje kolika su ubrzanja kada GPU uključimo u „računicu“.

Obe vodeće kompanije u oblasti grafičkih čipova se inače hvale hardverskom akceleracijom i poboljšanjima na planu video reprodukcije u poslednjim generacijama GPU-a (7xxx u firmi nVidia, x1K kod ATI-ja), a napredak je očigledan. Verovatno i samo tržište većom potražnjom diktira poboljšanja na polju video prikaza i ubrzanja kompresije i dekompresije. Situaciju su iskoristili i tajvanski proizvođači, pa FIC i Enlight već nude LCD TV prijemnike sa ugrađenim PC-jem sa kvalitetnom grafikom, što je iskorak ka novoj klasi uređaja. Na raspolaganju su modeli u rasponu od 32 do 40 inča, a verovatno će uslediti i razne varijacije na temu.

Ove godine na Computex-u je po prvi put samostalno nastupio i Microsoft, koji nije uvek u prijateljskim odnosima sa tajvanskim proizvođačima, koji „restrikcijom“ operativnog sistema pokušavaju da budu konkurentni na tržištu (kao da će neko zaista da „tera“ notebook priloženim Linux-om...). Microsoft smatra takvu praksu podsticajem da korisnici piratuju, a ne da legalno kupe OS. Zato je izabrana i posebna taktika za nastup na Computex-u, pa su predstavljeni isključivo partneri u mobilnom i kućnom segmentu koji su se opredelili za neko od Windows rešenja, bio to Windows Mobile za PDA i smartphone uređaje ili Windows Embeded za kućne primene. Sledeće godine ionako će to sve postati derivat Windows Vista OS-a, a embeded varijanta očigledno odgovara jer ne možete isporučiti IP frižider koji ne hladi bez OS-a, niti mu naknadno flešovati softver. Mada je sve moguće sa domaćim prodavcima mobilnih telefona, ako se i oni umešaju...

Sitnije...

Opšti trend pomeranja shvatanja računara nije mnogo uticao na razvoj i tržište gedžeta koji prate i tradicionalne računare i računare u novom obliku. Klasični MP3 plejer je skoro nemoguće naći i svi redom sada mogu da reprodukuju video, makar na minijaturnom OLED ekranu. Neka kompaktna forma je nađena i sva je prilika da će se zadržati na formatu mobilnog telefona. Sa padom cena LCD displeja već su sasvim pristupačni ekrani koji vrte slajd šou od vaših fotografija. Za razliku od prošlogodišnjih prvih primeraka, ove godine je teško naći model koji ne može da pušta i MPEG1/MPEG4 video. Uz sve to ide i bezbroj kamerica koje direktno na memorijsku karticu snimaju MPEG4, pa karticu samo prebacite u cyber-clip-frame.

(kliknite za veću sliku)

Potpuno je in imati portabl DVB-T prijemnik, a najlepše modele smo upravo videli na štandovima ECS-a i MSI-ja. Ovaj potonji je čak potpuno kompatibilan sa već poznatim MSI medija plejerima, pa pored DVB-T programa možete da pratite i sve što snimite na SD karticu. Ovaj model nema internu memoriju, ali će za toliko i cenovno biti olakšan, pa predstavlja lepu kupovinu, a već sada nije problem naći dosta povoljne i brze SD kartice od 4 ili 8 GB za filmove i muziku.

Da je Taipei zaista cyber-city, potvrdila nam je vožnja taksijem u kojoj je taksista okružen ekranima pomno pratio kinesku sapunicu, dok smo kolega Toni iz Bug-a i ja na drugom ekranu pomno pratili da li ćemo udariti u obližnje (jasno obeleženo) drvo. Nadahnuta koleginica nam je za to vreme „sinhronizovala“ kinesku sapunicu uz ničim izazvanu euforiju veselja. Sreća da taksista nije znao srpski, koji je opet Hrvatima prilično razumljiv jezik...

Ako ste mislili da na polju memorijskih stikova više ništa ne može da se pronađe, prevarili ste se. Iznenadila nas je A-Data i to brojnim inovacijama. Počećemo od stika sa fingerprint zaštitom koji smo dobili za uspomenu – ne samo da će podaci na njemu biti zaštićeni, već možete da zaštitite i proizvoljan direktorijum na disku – bez stika nema pristupa. U modi su i stikovi sa malim displejem koji pokazuju slobodan prostor, a kad stik nije uključen, tu su solarne baterije. Pomenimo i SD/miniSD kartice za koje vam nije potreban čitač – sa druge strane je običan USB konektor – naravno bez oklopa koji bi kartici povećao debljinu.

Za kraj

(kliknite za veću sliku)

Pravilo je da se uspeh Computex-a ne meri brojem posetilaca već brojem izlagača i kupaca. Sudeći po brojkama, i ove godine su oboreni rekordi sa preko 1300 izlagača i preko 30.000 internacionalnih kupaca. Iako rast nije dramatičan kao prethodnih godina, organizatori TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) i TCA (Taiwan Computer Association) zadovoljno trljaju ruke, organizuju „pomoćne“ Computex-e i, prvi put ove godine, sajam Cartronix koji će biti posvećen isključivo primeni IT tehnologije u prevoznim sredstvima (naravno nisam rekao automobilima, jer će biti nešto i za nas koji volimo jahte). Sajam se održava sredinom avgusta, pa ako ste ljubitelj auto zabave, automatike i navigacije – izvolite, pozvani ste.

Oblast koja se zove Home Appliances verovatno je takođe veoma blizu osamostaljivanja. Kako drugačije objasniti poplavu kućnih računara koji ne liče na kućne računare, velikih ekrana, mobilnih telefona koji se odlično snalaze u WiFi i Bluetooth okruženju, kućnih NAS-ova (Network Attached Storage) spremnih da prime gomilu filmova i muzike i koji se često kombinuju sa broadband modemima i ruterima, čineći sa svim prethodno pomenutim uređajima cyber-home u kome nećete ni znati da postoji neki računar. Ili ćete znati jer... vi ipak čitate „PC“!

SLEDEĆI TEKST U PC #124
preview
Kako kuca srce kompjutera
Voja AntonićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter