GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #126 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #126 (Oktobar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Listajući "PC" uočićete da je koncept jednog kompjutera koji obavlja sve poslove definitivno napušten. Zamenjuju ga računar za rad (najjeftiniji), multimedijalni PC za dnevnu sobu (skuplji) i sistem za igre (najskuplji... ako ne nabavite Xbox 360). Uskoro ćemo i bukvalno biti okruženi računarima, a razne pametne telefone i PocketPC-je da i ne brojimo...

U romanu Isaka Asimova "Pod čeličnim nebom" Antoni Gerigel objašnjava Eliji Bejliju istoriju robotike rečima: "Da ste farmer, da li biste radije kupili traktor sa pozitronskim mozgom, kosačicu sa drugim pozitronskim mozgom, drljaču sa trećim, automobil sa četvrtim... ili biste nastavili da koristite postojeće uređaje bez `inteligencije` i kupili jednog robota koji može svima njima da upravlja? Upozoravam vas da prva varijanta donosi možda 50 ili 100 puta veće troškove." Ili je pogrešio Asimov, ili se mi nalazimo u nekom od (uvek mogućih) tehnoloških ćorsokaka, pošto trenutno ugrađujemo "mozak" u svaki uređaj. Možda je stvar u tome što su mikroprocesori i druge računarske komponente postali neshvatljivo jeftini i predstavljaju tek delić troškova potrebnih za izradu nekog mehaničkog sklopa. Najzad, PC klonovi su u našim krajevima postali popularni kada je cena pala na 6000 maraka, što je onda zvučalo kao daleko veći novac od današnjih (nominalno ekvivalentnih) 3000 evra, a u ovom broju našeg časopisa videćete da se pristojan PC može kupiti već za 200 evra i da su se pojavili laptopovi koji koštaju svega 500 evra. Po jedan PC za svakog ukućanina, zajednički Xbox 360 za igre i multimediju (u našoj Redakciji ima potencijalnih kupaca, ali konzole ne stižu na domaće tržište), par gedžeta i... opremili ste svoj digitalni dom. Mislim, što se tiče hardvera.

Postojanje puno nezavisnih računara nije baš srećno rešenje, pa ćete odmah poželeti da ih umrežite, što uz wireless opremu ne predstavlja problem. Zamislićete se tek kada dođete do softvera - posle par godina kampanje polako prihvatamo činjenicu da se softver mora platiti, ali kupovati Windows, antivirus, ACDSee, Mail Washer, PowerDVD i još koješta za svaki pojedinačni kućni računar predstavlja ozbiljno opterećenje, naročito kada se zna da, dok gledamo film na PC-ju u dnevnoj sobi, ne koristimo računar iz radne sobe. Vista nije namenjena samo firmama već u sebi krije sve što je potrebno za spektakularne kućne primene, pa ćemo sledećih meseci videti kako će nam je Microsoft prodati i hoće li biti nekih, po mom mišljenju neophodnih, "porodičnih licenci" za više računara - najzad, ni Asimov ne pominje cenu firmvera u pozitronskom mozgu Denila Oliva. Vidimo se 1. novembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #126
preview
Dell-ov gigant
Nenad AkšićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter