GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #126 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dell-ov gigant
Nenad Akšić
Treba li da uvedemo kategoriju prevozivih notebook-ova? Dell XPS M2010 jedino tako može da se transportuje, ali njegovih 8.2 kg mase efektno menja oblast primene...
- PC #126 (Oktobar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dell-ov gigant

U vreme kada se borimo za što lakše notebook-ove, i kada nam je cilj da oni budu što kompaktniji, Dell se u svojoj najjačoj XPS seriji odlučio da prikaže kompletnu zver, pojam snage i za desktop računare. Pošto se po prvi put srećemo sa XPS serijom, moramo pojasniti da je ona namenjena prvenstveno igračima, pa smo u prvo vreme bili zbunjeni kako ovog modela nema na listi Dell notebook-ova. Malo bolji pogled na sajt proizvođača rekao nam je da je XPS predstavlja podbrend, sa ciljnim tržištem u obliku hardcore igrača. Za sada im je ponuđena jedna desktop mašina i tri prenosiva (prevoziva?) računara, a mi se srećemo sa najjačim od njih.

Gaming theatre

Pojam gaming theatre smo izmislili upravo pri pisanju teksta – možda rogobatno zvuči, ali direktno opisuje čemu služi Dell-ov notebook. Dakle, ako možete da sednete na kanabe, zavalite se i gledate film, što ne bi mogli da se zavalite i igrate igrice? Analogno kućnom Home Theatre-u, tu je sada Gaming Theatre.

Sve je počelo tako što nam je tastatura ostala u ruci. Notebook koma „otpada“ tastatura? Srećom, nije reč o feleru, već je tastatura odvojeni deo koji se po potrebi magnetima „lepi“ za kućište. Podseća na klasične desktop tastature sa malo neobičnim tasterima čiji je hod kraći nego inače, ali je zgodna za kucanje. Kako je velika, red je bio da dobije i numeričku tastaturu, a našlo se mesta i za touchpad koji nije toliko dobar kao tastatura, ali obavlja posao. Upotrebna vrednost ove komponente će se najviše videti na kanabeu, gde miševi nisu funkcionalni. Naravno, Dell je ponudio i bežičnog miša, koji nije idealan za igranje.

Tastatura komunicira sa „centralom“ posredstvom Bluetooth adaptera, a njene baterije se pune povezivanjem sa bazom. Svakako je mnogo lakše imati ovakvo rešenje, nego da vas izdaju baterije usred važne partije World of Warcraft-a. Zgodno i vredno svake hvale.

Pogledajmo unutra

XPS M2010 je prava gaming mašina, što počinje od grafičke karte – po prvi put se srećemo sa mobilnom verzijom Radeon X1800 čipa koji ima 256 MB sopstvene memorije – najjača grafička kartica sa kojim smo se sreli na notebook-u. Da bi igrači kompletno uživali, Dell se odlučio za 20,1“ wide screen sa glare premazom. Odziv je odličan, ali mu je pozadinsko osvetljenje slabija strana, što igračima neće mnogo smetati. Monitor može da se okreće po horizontalnoj osi – nije klasično povezan sa ivicom kućišta, već koristi dva nosača koja su povezana sa njim oko njegove horizontalne ose. Kada ga otvorite, donekle je moguće imati prethodno opisani sistem vezivanja, ali ako još malo nagnete monitor unazad, mehanizam će ga oslobotiti, i rotiranje može da počne – ekstremno zgodna stvar kakvu smo viđali samo na ponekim desktop monitorima.

Na hardveru se nije štedelo, pa dobijamo Core Duo procesor sa Intel 945 čipsetom, prilično veliki disk od 120 GB i (za prenosivu mašinu) komotnih 1 GB memorije. Očekivano, Dell je ugradio mrežni i WLAN adapter, a našlo se mesta i za Bluetooth. Posebno nas je impresionirala mehanička konstrukcija – mašina je spolja presvučena kožom, što znači da uz nju ne ide torba, već se koža brine da ne dođe do ogrebotina. DVD-RW uređaj je posebna priča, jer je uklopljen u notebook i ima zanimljiv sistem ubacivanja diskova, koji je teško prepričati – treba ga videti uživo.

Operativni sistem je prilično redak kod nas, ali je sasvim logično izabran – Windows XP Media Center Edition sa gomilom sitnih dodataka. Doduše, nema TV tjunera, što znači da je namena striktno vezana za igranje, mada mi preporučujemo nabavku nekog od eksternih USB tjunera, jer je šteta ne iskoristiti displej tih dimenzija i odlični MCE-ov softver. Od sitnijih detalja pomenućemo integrisanu Web kameru i potpuno neverovatne zvučnike koji imaju čak i subwoofer unutar prenosivog računara. Nismo sigurni koliko je zdravo potresati hard disk ovakvom snagom zvučnika, ali cenimo da su Dell-ovi inženjeri procenili moguće posledice pre nego što su se odlučili za ovakvu opremu.

Rad je bio pravo uživanje, mada za 3751 evra tako i treba da bude. U office testovima računar ne briljira, ali bez problema „gura“ igre poput Doom-a 3. Moguć je rad na baterijama, a uspeli smo da narežemo nekoliko DVD-ova pre nego što se M2010 ugasio, što je sasvim korektno kada znamo kakve sve potrošače on poseduje. Zgodna mašina, mada morate biti zaista hardcore gamer da biste razmislili o mogućoj kupovini. Ukoliko se ne igrate a imate para za nju, razmislite o dodatnom TV tjuneru koji će pretvoriti XPS M2010 u pravu kućnu multimedijalnu stanicu.

Korisne adrese:

List Computers
tel: 011/3168-630

SLEDEĆI TEKST U PC #126
preview
Xwave MP4 tranzistor
Branislav Bubanja


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter