GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #126 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Matrox visoke definicije
Voja Gašić
Iako ništa ne ukazuje na to da će uskoro neka od naših televizija početi sa emitovanjem programa visoke definicije, produkciona tehnika i ne mora da bude tako skupa. Dokaz se zove Matrox RT.X2.
- PC #126 (Oktobar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Matrox visoke definicije

Televizija visoke definicije (HDTV) u svetu se već uveliko primenjuje, pogotovo kod satelitskog emitovanja (DVB-S) čak i krajnjim korisnicima, pa i vi možete da pratite nekoliko promo HDTV programa sa satelita Astra ukoliko imate satelitski DVB-S prijemnik i ekran koji podržava HDTV. To može da bude i projektor ili LCD TV novije generacije, ali treba znati da veliki broj LCD TV prijemnika koji su trenutno dostupni na našem tržištu nije HDTV ready, što možete videti i iz njihove osetno niže cene.

Poslednju Matrox karticu (RT.X100) predstavili smo u januaru prošle godine, a model RT.X2, koji nam je ponovo ustupila firma Broadcast Solutions iz Beograda, predstavlja logičan nastavak prethodnika ali i veoma ozbiljan pomak prema Matrox-ovoj profesionalnoj Axio seriji kartica – po gotovo istoj ceni po kojoj ste mogli da kupite i prethodnika.

Gvožđurija i instalacija

Iako su se odavno pojavile PCI Express kartice sa TV tjunerima, dodatnim kontrolerima i adapterima, Matrox RT.X2 je prva PCIe x1 kartica koju smo probali. To verovatno znači da uopšte neće moći da uđe u vaš stari računar za video montažu. Druga zanimljivost je što se radi o kartici pune dužine (kakva je recimo bila čuvena Targa) i to zaista pune, pa nema govora o tome da je smestite u kućište koje nema potpuno oslobođen prostor nasuprot PCIe slotova što (pogađate) najčešće nije slučaj. Kad sve pričvrstite, uključujući i dodatno napajanje za karticu, sistem deluje nekako nezgrapno jer je kartica nesrazmerno velika u odnosu na mali PCIe x1 konektor. Još kad shvatite da ćete na spoljni deo kartice morati da montirate težak kabl na koji je vezan breakout box sa svim mogućim konektorima, hvata vas strah da mehanička „konstrukcija“ neće izdržati.

U ovoj iteraciji ponude jeftinijih kartica za nelinearnu montažu, Matrox je ipak predvideo dosta rigoroznu sertifikaciju preporučenog hardvera. Ako smo se ranije čudili gotovo isključivo Intel baziranim platformama i procesorima, ovoga puta smo bili još više iznenađeni što čak nekoliko prvih mesta zauzimaju AMD Opteron platforme, ispred Core 2 Duo sistema. Najpoželjnije grafičke kartice su ATI Radeon x1900 i x1800, a ne zaostaju mnogo ni nVidia modeli ali u Quadro izvedbi. Novost je sertifikovanje kućišta, a prednjače Antec i Cooler Master - eto zašto su moje dve najjače radne stanice smeštene u kućišta Antec Solution (poreklom iz Pakom-a) i Wave Master (poreklom iz Desk-a) i zašto nije samo Max „ludak“ koji kupuje kućišta koja koštaju preko 200 evra. Iako se u oba naša slučaja radilo o jednoprocesorkim mašinama (nema se za sve), ipak nam je najviše zasmetalo što za instalaciju korisnih Matrox Tools-a treba 2 GB memorije. Za video editing to možda i jeste standard, ali nema mnogo smisla ni stavljati više od toga jer jedna „nit“ u Windows XP sistemu ne može da koristi više, a dok radite u Premiere-u uglavnom ne radite ništa drugo. I brzinu i efikasnost će verovatno povećati tek Windows Vista, na kojoj se RT.X2 za divno čudo instalirao i funkcionisao bez greške sa sve priloženim Adobe Premiere Pro 2.0 softverom u koji se Matrox ugrađuje kao plug-in, iako instalira i niz sistemskih uređaja i kodeka.

Priloženi breakout box je mnogo veći i čvršći nego u prethodnom izdanju, mada na njega nisu ugrađeni S-Video terminali. Tu su samo komponentni in i out priključci (kao što je i red u „profesionalnom“ analognom studiju), a S-Video možete dobiti pomoću dva adaptera koji ga preuzimaju sa komponentnih priključaka. Tu su još i zvučni passthrough činčevi i jedan FireWire (1394) port. Pored plug-in-a za Premiere i VFW kodeka, možete da instalirate i Effect Patterns koji se odnosi na različita podešavanja i efekte u Premiere-u, od preseta za HD projekte do preusmeravanja standardnih efekata i tranzicija na realnu obradu u Matrox-u.

Unutrašnja strana

Srce modela RT.X2 je Xilink Virtex-II čip koji je u suštini FPGA sa PowerPC jezgrom. FPGA (field-programmable gate array) bismo najkraće mogli opisati kao visokofleksibilan programabilni čip sa kojim se eksperimetiše da bi se na kraju, na osnovu programiranog čipa, pravile konačne (hardwired) verzije komercijalnog čipa. Naravno, fleksibilnost je ovde ostavljena namerno, pa ovaj mali PowerPC u realnom vremenu zaista obavlja sve za šta vam inače u Premiere-u treba taster Build Preview i pozamašno strpljenje. To uključuje i hardversko kodiranje i dekodiranje video fajlova, a na raspolaganju su uobičajeni DV format, napredniji DVCPRO i DVCAM, te Matrox-ovi prethodni RT format, a među najveće novosti spada dodatak HD formata. Za razliku od moćnih Axio sistema, za sada se ta podrška svodi na HDV 1080i format, mada to i nije neka šteta ako uočimo da Sony ulaže mnogo energije i novca baš u promociju ovog HD formata. Podrška za format HDV 720p očekuje se u sledećem izdanju, upravo zbog fleksibilnosti pomenutog čipa, kao i hardverska podrška za Cube, Ripple, Twirl i Impressionist efekte. To naravno ne znači da ne možete upotrebiti i pomenute stvari, ali ih ne možete koristiti u real-time obradi. Primera radi, vaša stanica može da emituje HDTV program (po standardu HDV 1080i) u kome će RT.X2 da snima spikera sa pogodne HDV kamere, a da na to „kingujete“ snimak sa terena snimljen SD kamerom i sve to u realnom vremenu. Neće biti ni desinhronizacije u tonu, jer RT.X2 već podržava Steinberg-ovu ASIO tehnologiju.

Podrškom za HDTV rezolucije dobijate i podršku za MPEG-2 I-frame kompresiju koja je standardna HDV kompresija. Od toga do on-line snimanja DVD-a je samo korak, a već sada možete svoju produkciju podići na HDV nivo kupovinom nekog od osnovnih modela HDV kamera čije su cene pale na oko 1500 evra. Naravno, Matrox ima realtime HQ downscaling sa HD na SD format – u realnom vremenu (za one kojima možete da date „samo“ standardni PAL video materijal).

Matrox RT.X2 se snažno oslanja na Adobe Premiere 2.0 odustajući od razvoja sopstvenog softvera, preuzimajući na sebe ulogu hardverske akceleracije svega što Premiere može da postigne i uvodeći podršku za HDV formate koji su već u Premiere-u.

Možda smo se previše zadržali na HD formatu, a da naše tržište još nije videlo neku od tih jeftinijih HD kamera, iako su već prilično uobičajene u stranim šopovima. Ipak, ako sada opremate neku malu video produkciju, pogledajte malo i u budućnost – nikad se ne zna kada će i kod nas osvanuti HDTV. A do tada, RT.X2 će sa lakoćom i velikim ubrzanjem obrađivati vaše redovne SD materijale.

Korisne adrese:

Broadcast Solutions
Požeška 53/3
tel: 011/3541-506
http://www.broadcastsolutions.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #126
preview
UPS - struja koja traje
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter