GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #126 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolji iz Zrenjanina
Mladen Mijatović
Pre mesec pisali smo o učenicima i profesorima beogradske gimnazije "Sveti Sava" koja je pobedila na takmičenju za NajŠkolskiWEB. Nećemo, naravno, zanemariti ni drugog pobednika - posetili smo osnovnu školu "Žarko Zrenjanin".
- PC #126 (Oktobar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolji iz Zrenjanina

U trenutku pripreme ovog broja „PC“- ja, pobednicima konkursa za najbolji školski Web sajt, koji je organizovao Telekom Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta Republike Srbije i Redakcijom našeg časopisa, već su isporučene nagrade. Kako instalacija računarske opreme, naročito kada su u pitanju čitave učionice, podrazumeva puno posla, od razmeštanja stolova, razvlačenja kablova, povezivanja računara u mrežu do instaliranja operativnih sistema (da podsetimo: pored hardvera, nagrade sadrže i vredan softver – licencirane verzije operativnog sistema Windows XP i paketa Microsoft Office), ovaj posao su umesto učenika i profesora obavili instalateri iz firmi koje su isporučile opremu, dok je svečanost povodom uručenja planirana posebno – pošto je svečanost održana posle zaključenja ovog broja časopisa, detalje o njoj objavićemo sledećeg meseca.

Nagrada na konkursu

Kako su sve nagrade prošle kroz našu Redakciju , iskoristili smo trenutak kad nam je hardver bio pod rukom i testirali ga kroz uobičajenu proceduru koju primenjujemo u našoj laboratoriji. Računare isporučene zrenjaninskoj školi proizvela je firma Forum iz Beograda. Intel Celeron na 2,53 GHz na ASUS P5GPL-X ploči, uz 512 MB RAM-a i hard disk od 80 GB čine osnovu savremene mašine koja neće tako skoro da zastari – problem opreme je rešen barem za narednih nekoliko godina. Iako su svi računari umreženi, ipak se mislilo i na obuku u rukovanju prenosivim medijima, pa je konfiguracija upotpunjena NEC DVD pisačem, pa čak i flopijem. Na PC Mark 2005 testu procesor je „zaradio“ 2944 poena, memorija 2789 a WD-ov hard disk 4373. Monitor je vrlo solidni 17“ Foxconn WinFast LCD.

U beogradsku gimanziju „Sveti Sava“ otišlo je deset Bell Computers konfiguracija, sa istim matičnim pločama i Intel Celeron procesorima koji, kako kaže SiSoft Sandra 2007, rade na 2,68 GHz. Hard disk je istog kapaciteta i sličnih performansi (3684 poena), a memorija (512 MB) je bila malčice bolja pa je zaradila 2885. NEC DVD rezač i flopi drajv su takođe tu, a TFT monitor Samsung 710N je po karakteristikama vrlo sličan Focxonn WinFast-u. Sve u svemu, konfiguracija koja će učenicima dobro služiti narednih nekoliko godina.

Druga i treća nagrada, računari koji su deo školskog DTP centra, otišle su u Užice, Sokobanju, Kragujevac i Mladenovac. To su moderne, snažne mašine prilagođene ozbiljnijem poslu koji će raditi. Isporučio ih je PiN Computers, a model se u njihovoj ponudi zove Monarch i zasnovan je na AMD platformi. Sempron 2800+ na 1,61 GHz na MSI matičnoj ploči je u ukupnom skoru na benchmark testu zaradio solidnih 3037 poena. Skor procesora je bio 2323, memorije 2518 i hard diska (80 GB) 5342, a glavni adut računara je dobra grafika, pa je ATI Radeon X1600XT IceQ Turbo zaslužan za skor 3941 na testu. Uz 19“ LG L1919S TFT monitor, HP LaserJet 2600 Color štampač, HP 3800 skener i Canon PowerShot A610 fotoaparat (za dobitnike druge nagrade), računar će dobro poslužiti đacima za potrebe redakcije školskog lista ili novinarsku sekciju, a pomoći će i daljem održavanju sajta.

Ubedljivi Zrenjaninci

U PC #125 smo detaljno opisali kako je nastajao pobednički sajt beogradske gimnazije „Sveti Sava“, a sada je vreme za put do osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, koja je zaslužila prvo mesto u svojoj klasi. I to kakvo prvo mesto – dok su kod srednjih škola odlučivale nijanse, a poziciju na ranglisti određivali deseti ili čak stoti delovi prosečnih ocena, među osnovnim školama gotovo da nije bilo dileme. Zrenjaninci su napravili sajt koji ne samo da je jedini koji je u ukupnom skoru dobio „peticu“, već je drugoplasiranog ostavio iza sebe za gotovo pola ocene.

Uglancan i redovno ažuriran, sajt ove škole mesečno zabeleži i po 1500 poseta, naročito od kada je objavljeno da je pobedio na takmičenju za NajŠkolskiWEB. Šareni izgled sajta bio je predmet mnogih rasprava – dok su jedni smatrali da je ovakav pristup prava stvar za decu jer privlači pažnju i interesantan je čak i najmlađima, nekim starijim učenicima je izgledao nekako „previše klinački“. Srećom, pobedu je odnela prva struja – koga zanima sajt na čijoj je prvoj strani slika direktora škole i njegova biografija? Veseo izgled, a umesto službenog jezika i suvoparnih saopštenja vickaste dosetke „osvojili“ su (i) naš stručni žiri.

Elektronski dnevnik koji smo već pominjali doprineo je popularnosti sajta kod roditelja, a ono što posebno ohrabruje je činjenica da mu roditelji ipak mnogo češće pristupaju preko Interneta nego putem SMS-a. Problema sa uvođenjem nove tehnike uvek ima, pa ni „Žarko Zrenjanin“ nije izuzetak. Mnogi nastavnici su se u početku opirali tim novotarijama uz komentar da oni „već dvadeset godina ocene upisuju na jedan način!“. Tu nije bilo popuštanja: prelazi se na elektronski dnevnik, a za obuku neupućenog nastavnika dovoljno je pet minuta. Tako je danas svaki nastavnik ove škole obavezan da posle časova svaku ocenu iz dnevnika unese i u elektronsku bazu, iz koje se opet svakog petka ažurira e-dnevnik na sajtu škole.

Škola ima i svoj „muzički kutak“ – malu prostoriju u kojoj svakog dana drugi učenik radi kao dežurni DJ koji preko računara pušta odabranu muziku na školskom razglasu. Pored toga teži se da svaka učionica dobije po jedan računar za potrebe nastave, a u vreme odmora nastavnici ne brane učenicima ni da odigraju pokoju video-igru, dok god su u tome umereni. Ove činjenice dobijaju daleko veću težinu kada se uzme u obzir pod kojim uslovima je sve to nastalo.

Šest informatičkih godina

Sve je počelo pre nekih šest godina, dolaskom nove direktorke, gospođe Mirjane Đurišić koja sama za sebe kaže da uvek traži način da primeni nešto novo u svom poslu. Situacija sa računarima u ovoj školi je te 2000. godine bila katastrofalna: velika škola (sa nekih 1500 učenika) posedovala je samo dva prilično zastarela PC-ja te kabinet informatike opremljen „Misedo“ računarima! „Misedo“ računara se setite samo kada posetite PC Muzej, pošto nam je ljubazno osoblje škole obećalo jedan na poklon za našu izložbu, a baš smo lomili glavu kako da dođemo do jednog primerka, pa je njihov uspeh višestruko koristan.

Novca za nabavku skupe opreme naravno nije bilo, ali uz pomoć lokalne samouprave i kroz donacije firmi škola je uspela da koliko-toliko stane na informatičke noge. Ipak, i ovo treba shvatiti relativno jer dok smo u gimnaziji „Sveti Sava“ zatekli jedan solidan i jedan pomalo zastareo kabinet informatike, situacija u školi „Žarko Zrenjanin“ pre nego što je im je isporučena prva nagrada bila je slabija.

U seriji tekstova kojom smo ispratili akciju NajŠkolskiWEB kroz naš časopis više puta smo izrazili sumnju u to da se škole iz velikih centara kakav su Beograd i Novi Sad nalaze u jako povlašćenom položaju – prosto zbog svoje lokacije unutar informatički razvijenih sredina. Čak smo i pozivali škole iz unutrašnjosti da nam pišu o problemima sa kojima se suočavaju, ali nismo dobili nijedno pismo. Zašto – ne znamo, ali trebalo je da odemo u Zrenjanin pa da vidimo kako stvari stoje već na sat vremena vožnje od Beograda.

Škola je pre pobede na konkursu posedovala dvadesetak računara, što po učionicama što u jednom jedinom kabinetu informatike, ali su u pitanju uglavnom bili polovni brand-name računari uvezeni iz zemalja Zapadne Evrope koji su bili zastareli već kada su nabavljeni. Samo dva Pentium-a 3, sve ostalo Pentium 2 pa i poneki Pentium 1, na kome ni Windows 98 nije mogao da se pokrene baš kako treba. Kako na ovome objasniti klincima da dolazi vreme Viste?

Dok Beograđani uglavnom podrazumevaju ADSL ili kabl ka Internetu, u Zrenjaninu su bili presrećni kada su uspeli da se izbore da neko za njih finansira uvođenje bežičnog Interneta, a da škola samo plaća mesečnu pretplatu. Nećemo reći koliku, ali verujte na reč – previsoku za link od samo 64 kbps i mesečni limit postavljen na 1 GB. I na tu jednu jedinu vezu su prikačeni svi računari u školi koji su međusobno povezani Ethernet kablovima; WiFi-ja za sada nema.

Učenici zrenjaninske škole sa oduševljenjem su očekivali nagradu, a posebno ih je obradovalo kada su videli da su u kompletu moderni TFT monitori, jer su stolovi u njihovom kabinetu informatike premali i uvek su bili nekako pretrpani ogromnim CRT ekranima. Sada stvari već izgledaju lepše – stalna informatička sekcija, koju drži školski medijatekar gospodin Darko Carić (inače čovek koji je zaslužan za procvat i redovno ažuriranje sajta), počela je sa radom, a najboljim đacima je povereno da sami redovno održavaju sve delove školske prezentacije, pod budnim okom svojih nastavnika. Trenutno se radi na tome da kroz Flash još malo ožive izgled, a stvari koje već uhodano funkcionišu počinju da utiču na ljude – učenički forum je doprineo da se tokom svetskog prvenstva čak i direktorka zainteresovala za fudbal!

SLEDEĆI TEKST U PC #126
preview
Bejzik kroz platforme
Vladimir Lalović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter