GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #128 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fujitsu Siemens Pocket Loox N100
Aleksandar Veljković
Pocket Loox N100 je mali PDA uređaj koji koncepcijski liči na (nešto veću) Garmin-ovu nuvi seriju. Za razliku od nuvi-ja, N100 osim ekrana osetljivog na dodir ima i olovku...
- PC #128 (Decembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fujitsu Siemens Pocket Loox N100

U vremenu kada GPS navigacija postaje standard za orijentaciju u prostoru, uvek je zanimljivo ispratiti pojavu nekog novog navigatora na tržištu. Ako pomenemo da je u pitanju najmanji i najlakši (110 g) navigator, koji raspolaže dodatnim multimedijalnim funkcijama (MP3 plejer), logično je da će naša pažnja biti fokusirana na utvrđivanje šta on realno može da nam ponudi.

Pocket Loox N100 je mali PDA uređaj koji koncepcijski liči na (nešto veću) Garmin-ovu nuvi seriju. Za razliku od nuvi-ja, N100 osim ekrana osetljivog na dodir (2,8“, 320×240 tačaka) ima i olovku koja se vrlo pametno izvlači naniže, da ne bi bilo problema pri sudaranju sa vetrobranskim staklom. Iako je antena potpuno integrisana u telo, njegov SirfStar III prijemnik garantuje savršeno držanje signala, tako da vas „kanjoni“ u vidu visokih zgrada neće ometati u preciznoj akviziciji pozicije. Njegovih 64 megabajta memorije prošireno je miniSD karticom od 1 gigabajt, koja može da primi čitav region od devet mapa priloženih na DVD-u koje sadrže ukupno 37 evropskih zemalja.

Srbija je u okviru regiona „Istočna Evropa sa Austrijom“ zastupljena samo mrežom magistralnih puteva i autoputa, iako je u specifikaciji pomenuta kao jedna od 37 zemalja sa potpunom podrškom. Dakle, moraćemo da sačekamo da Fujitsu Siemens (odnosno tim koji stoji iza njihovog NAVIGON Mobile Navigator 6 softvera) popravi podršku za našu zemlju kako bismo mogli da uživamo u istom stepenu funkcionalnosti ovog uređaja koji dobijaju stanovnici razvijenih zemalja Zapada.

Softver je vizuelno dopadljiv, bez obzira na to da li se opredelite za navigaciju u 2D ili u 3D modu. Audio-vizuelna pomoć prilikom skretanja i izvođenja kompleksnijih manevara u saobraćaju je dobro rešena, uz optimalno iskorišćenje potencijala kolor ekrana. Navigaciju je moguće vršiti sa ekranom bilo u vertikalnom ili horizontalnom položaju, a uz sam uređaj dobijate vakuumski nosač za vetrobransko staklo, kao i kablove za napajanje N100 iz PC-ja ili konektora za upaljač u kolima.

Cena za Pocket Loox N100 u Srbiji dok pišemo ovaj tekst nije poznata, ali ako bude koštao približno kao u drugim evropskim zemljama (oko 250 evra), imajući u vidu bogatu kartografsku podršku koja se isporučuje uz uređaj, ovaj model će biti veoma konkurentan, pod uslovom da se pojave preciznije mape Srbije.

Korisne adrese:

Fujitsu Siemens
http://www.fujitsu-siemens.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #128
preview
Jeftino bez vibracija
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter