GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #129 > Dodatak
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Milan Bašić
Po tradiciji novogodišnji umetak se sastoji od priča naših saradnika koje se bave računarima... ali pre svega ljudima koji ih koriste. Ove godine smo, povodom 15 godina masovnog prisustva Windows-a na tržištu, izabrali temu "Naši prozori" koja je široko svaćena - od dogodovština vezanih za zamenu operativnog sistema do prozora u tekst, poslovne programe, blogove... Autori priča su Dražen Dotlić, Darko Staničić, Marina Stanić, Tamara Skrozza, Branko Maksimović, Mladen Mijatović,...
- PC #129 (Januar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Naši prozori

Po tradiciji novogodišnji umetak se sastoji od priča naših saradnika koje se bave računarima... ali pre svega ljudima koji ih koriste. Ove godine smo, povodom 15 godina masovnog prisustva Windows-a na tržištu, izabrali temu "Naši prozori" koja je široko svaćena - od dogodovština vezanih za zamenu operativnog sistema do prozora u tekst, poslovne programe, blogove... Autori priča su Dražen Dotlić, Darko Staničić, Marina Stanić, Tamara Skrozza, Branko Maksimović, Mladen Mijatović, Novica Milić, Bojan Stojanović, Branko Nikitović, Dragan Grbić i Dejan Ristanović.

Da nam je neko pre petnaestak godina rekao da će miš jednom postati glavni pokretač aktivnosti a tastatura tek pomoćno sredstvo za unošenje ponekog podatka, verovatno bismo mu se nasmejali u lice. Ali, Microsoft je stvari još jednom postavio naglavačke i... bio u pravu. Naravno, "prozori" nisu Microsoft-ova izmišljotina, ali je firma iz Redmonda učinila da oni postanu standard za korišćenje računara. Tokom godina smo postepeno zaboravljali na komandnu liniju, crni ekran sa belim slovima uvek iste veličine, programe koji rezultate daju kao nepregledne tabele umestu simpatičnih i lako razumljivih grafikona. I koliko god kudili nesavršenost Windows-a, bez njega ne možemo. Da li će Vista biti kruna razvoja koji traje već preko četvrt veka? Naravno da neće - dobićemo bolji, napredniji i upotrebljiviji operativni sistem, ali to će da otvori potpuno nove horizonte upotrebe računara do kojih jednog dana treba da stignemo. Sa "prozorima" ili bez njih, nema dileme - Windows ništa ne može da zameni.

Uz dobre želje za uspeh novih "prozora", pozvali smo saradnike da se prisete starih - svojih iskustava sa prelaskom na nove operativne sisteme, novi poslovni softver, nove računare... Rezultat je 11 zanimljivih priča, od kojih smo za ovo Web izdanje izdvojili dve:

Dražen Dotlić: Prozori nekad i sad

Nick Radiocast: Sto mu (novinskih) gromova

Marina Stanić: Prozor Mlađe Sestre

Tamara Skrozza: Prozor bloga mog

Branko Maksimović: Windows ili neki drugi prozor

Mladen Mijatović: Don Kihot protiv prozora

Novica Milić: Prozor u tekst

Bojan Stojanović: Strah od prozora

Branko Nikitović: Osunčan Windows-om 95

Dragan Grbić: Mojih sedam kancelarija

Dejan Ristanović: Prozor za dobro jutro

SLEDEĆI TEKST U PC #129
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter