GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #129 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Gainward grafičke kartice
Branko Maksimović
Kao jedan od najbližih partnera firme nVidia, Gainward je poznat po svojim overklokovanim izdanjima iz Golden Sample serije. Kakvi su modeli danas na vrhu?
- PC #129 (Januar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gainward grafičke kartice

Gainward Bliss 7600GT

Kompanija koja je pre 2000. godine bila poznata kao Cardex (skraćeno od Card Expert), prerasla je u Gainward, a danas posluje kao deo kompanije Palit Microsystem Inc. Kao jedan od najbližih partnera nVidia-e, kompanija Gainward je poznata po svojim overklokovanim izdanjima iz Golden Sample serije, koja je ustanovljena još u vreme prvih GeForce kartica.

Prva od kartica koju prikazujemo nosi oznaku Bliss 7300GT i pripada entry-level klasi, mada se i na njoj mogu odigrati nove igre u rezolucijama do 1024×768 piksela, a prosečan broj frejmova u sekundi je iznad broja 30 u slučaju da ne aktivirate anizotropno filtriranje i umekšavanje ivica. G73 grafički procesor je na ovoj kartici podešen na 350 MHz, a 256 MB DDR2 memorije na efektivnih 700 MHz (u pitanju su Hynix čipovi sa latencijom od 3 ns). Pored toga, treba znati da je trećina pipeline-a u samom G73 čipu isključena, pa on raspolaže sa osam pixel shadera i osam jedinica za teksturni menadžment (TMU), ali je memorijska magistrala i dalje pune širine od 128 bita. Na svega 350 MHz, ovaj GPU se izuzetno malo greje, pa se zato i koristi u notebook računarima, a na Gainward Bliss 7300GT DDR2 kartica je opremljena pasivnim hladnjakom. Kako je isti ipak solidnih gabarita, uz pomoć ventilatora se grafički čip može bez problema ubrzati na čak 600 MHz, što znatno podiže performanse. Da bi performanse mogli nazvati sjajnim, morali bismo i memoriju znatno da ubrzamo, ali to sa čipovima latencije od 3 nanosekunde nije moguće, te ova kartica ostaje dobar izbor za SOHO i Media Center računare, jer je dovoljno snažna da se izbori i sa 3D interfejsom Windows Vista operativnog sistema. Prosečnom korisniku na to ukazuje i zvučni logotip nVidia Essential Vista na kutiji ovog proizvoda.

Gainward Bliss 7600GS je, sa aspekta igrača, nešto „ozbiljnija“ kartica. Po izgledu je slična prethodno opisanoj, ali je njen pasivni hladnjak malo masivniji. Potpuno funkcionalan G73 čip (12 TMU i pixel shader jedinica) „kuca“ na 400 MHz, dok je VRAM podešen na 800 MHz – i dalje nedovoljno da bi se performanse bitno „odlepile“ od modela 7300GT DDR2, međutim, ni cena ovog, nominalno jačeg modela nije mnogo veća. Od video konektora, tu su i dalje prisutni analogni D-Sub i Dual Link DVI, kojima je pridružen S-Video izlaz. Gainward uz ove kartice ne isporučuje ništa više nego što je neophodno, jer je njihova „politika“ takva da se deo novca koji bi otišao na licence za igre i softver, uloži u viši kvalitet primarnog proizvoda. Ipak, uz svaku karticu stiže kvalitetan DVI adapter i RGB kompozitni spliter.

Jedna od retkih novih AGP kartica na tržištu, a i na našem testu je Gainward-ov GeForce 7600GS AGP, koji je takođe delo kompanijinog R&D odeljenja. Kao što je poznato, G73 je PCI Express čip, pa je na kartici neophodan i HSI-bridge, čip koji će u letu prilagoditi PCI-E instrukcije u signale razumljive staroj AGP magistrali. Sam GPU radi na 400 MHz i može se ubrzati i preko 500 MHz, ali treba imati u vidu da isti, relativno mali hladnjak odvodi toplotu i sa HSI čipa koji takođe ume propisno da se zagreje. Bliss 7600GS AGP koristi ELPIDA memorijske čipove DDR2 generacije sa „rejtingom“ od 2,5 ns, pa je memorija podešena na efektivnih 800 MHz i od nje ne treba očekivati mnogo više.

Gainward Bliss 7950GT

Gainward Bliss 7600GT se ne može nazvati standardnom GeForce 7600GT karticom iz više razloga. Pre svega, model koji smo testirali spada u SilentFX seriju, kao i već pomenute Bliss 7300GT i 7600GS kartice, a pored toga, u pitanju je originalni dizajn, koji je omogućio da sam G73 GPU radi na nešto nižem naponu, ali uz očuvanu stabilnost u radu. Ono što jeste standardno su dva DVI konektora, od kojih je „obeleženi“ Dual Link, što znači da na njega možete vezati i XHD monitore (rezolucija 2560×1600 piksela). Standardne su i radne učestanosti – 560 MHz za jezgro i 1400 MHz za memoriju (Samsung GDDR3, 1,4 ns).

Gainward u ponudi ima i dve verzije GeForce 7900GS akceleratora. Ova kartica je do izlaska GeForce 8800 serije pripadala višoj klasi i koristi G71 GPU kao i najjači GeForce. Razlika u odnosu na GeForce 7900GT je u tome što GS verzija ima 20 umesto 24 pixel shader-a i sedam umesto osam vertex jedinica. 256-bitna memorijska magistrala je, naravno, zadržana, pošto se radi o GeForce 7900 klasi. Bliss 7900GS stiže u varijanti sa 512 MB nešto sporije memorije (1,4 ns), podešen na 450 / 1320 MHz, koliko je i predviđeno za GeForce 7900GS (osim što referentni nVidia model ima 256 MB). Kartica koju smo testirali ima standardnih 256 MB memorije, ali, pošto se radi o Golden Sample seriji, frekvencije su u startu povećane na 500 / 1400 MHz, što se bliži modelu 7950 GT. I na našem testu se, kao i kod stranih kolega, pokazalo da ova kartica može i daleko više, jer je, kako to u Gainward-u navode, napravljena za overkloking. Viši naponi memorije i jezgra, kao i dual-slot hladnjak, omogućili su ovoj kartici da dostigne 670 megaherca za jezgro i 1640 megaherca za memoriju, što je već dovoljno da karticu od srca preporučimo zagriženim igračima. Ovu karticu je, kratko rečeno, zaista šteta držati na default frekvencijama!

GeForce 7950GT u Gainward izvedbama takođe postoji u više varijanti, a mi ćemo pomenuti standardnu, koja podrazumeva učestalosti od 550 / 1400 MHz i 512 MB DDR3 memorije (1,4 ns). Druga verzija je iz zlatne serije, pa su se umesto 1,4 ns čipova na kartici našli oni sa latencijom od 1,2 ns, što je omogućilo višu default frekvenciju memorije od 1500 MHz (jezgro je takođe ubrzano na 580 MHz), a Gainward Bliss 7950GT koji smo mi testirali radi na istom taktu, ali ima 256 MB memorije i osetno je jeftiniji. Svaka od kartica koristi veoma efikasan, ali prilično tih kuler razvijen u samoj kompaniji.

Iako možemo da preporučimo gotovo svaku od ovih kartica, Gainward GeForce 7900GS Golden Sample je, zbog sjajne cene i još boljih performansi kada se overklokuje, naš favorit.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter