GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #129 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Comtrade za decu
Nenad Akšić
Ne pamtimo da smo nekada testirali kompjuter namenjen deci. Posle hrpe kućnih i poslovnih konfiguracija, u Redakciju je pristigla mašina sasvim posebnog izgleda i namene...
- PC #129 (Januar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Comtrade za decu

Urnebes je počeo od ranih jutarnjih časova, kada je mašina stigla. Nismo baš sigurni ko je otkrio prasence, ali je prošlo kroz ruke svih prisutnih. Autor ovih redova je zatekao jednog od kolega kako prasence drži oko glave, pa se zapitao ko je ovde zapravo dete. Čemu služi shvatili smo kada smo pročitali etiketu – piše „Navlaka za monitor“. Ajoj!

Kolika smo deca?

Ruku na srce, ne pamtimo da je neki računar izmamio toliko smeha u Redakciji. Nije u pitanju podsmeh, nego nam je neverovatno šta sve može da dođe uz jedan dečiji kompjuter. Ova „prasence presvlaka“ je bila samo početak – navukosmo je na monitor i shvatismo da time Samsung u potpunosti menja svoj izgled, i pretvara se iz crno-sivog poslovnog uređaja u roze prase iz koga izvire jarko crvena boja desktop-a. I kućište je u znaku pomenute životinje, pa ćete prasence videti sa obe strane. Da bi zadovoljio različite ukuse klinaca, ComTrade je ponudio još tri moguća ljubimca – medu, žabu i miša. Kažu da navlaka čak štiti monitor od slučajnog pada – teško da će spasiti CRT, a njega je ionako teško oboriti, ali TFT može da ostane čitav i nakon tumbanja, što nije mala stvar.

Tastatura je, što bi rekao jedan mladalački nastrojen političar, „vrh vrhova“. Ako niste znali, tastature mogu biti i od gume a ne samo plastične. Autor ovog teksta je svakoga zadivio tastaturom kojom možete lupiti u zid iz sve snage a da joj ne bude ništa. Možete je politi sokom, pa nek na nju padne i parče pice – završiće u sudoperi i biće kao nova. Dakle, novitet i za onu stariju, nervoznu decu, koja vole da sav svoj nakupljeni stres iskale na mišu i plastičnoj tastaturi. Eh da, ne rekosmo vam da se ona savija – i to kako se savija! Pa možete je urolati kao palačinku i jedino što će viriti jeste USB kabl, samo da napomenemo da se on ne jede, a ni tastatura. Ne znamo da li imaju neku drugu boju osim crvene, ali to i nije toliko bitno. Naravno, nije to tastatura za hard core kucače poput nas novinara, al` za decu je prosto idealna.

Koliki su roditelji?

Pošto su roditelji ti koji odvajaju pare za računare, red je da se obratimo i njima. Ovo nije skup kompjuter i ne treba stalno misliti na to kako će deca da ga upropaste. Na kraju krajeva, svi smo mi bili klinci i pravili smo razne gluposti, pa su nam roditelji opet kupovali sve i svašta. ComTrade je ovaj računar koncipirao tako da nemarne dečje ruke ne mogu mnogo da ga oštete, pa kako smo informatički potpuno neobrazovana nacija, uopšte nije loše da se „deca uče kompjuterima“ još od malih nogu.

Računar ima poseban tajmer, koji može podesiti svaki roditelj, i koji određuje kada će se isti ugasiti. Ukoliko smatrate da je detetu dovoljno sat vremena, onda nek bude podešeno na sat vremena, i posle toga nema igre. To će sigurno izazvati dečiju pobunu, jer da vama neko ograniči Internet na sat vremena dnevno i vi biste se pobunili, a kamoli klinac ili klinka koji su se taman zagrejali za igricu. No, kada shvatimo da smo i sami neozbiljni i da nam je celodnevno sedenje pred računarom postalo sasvim normalno, trebalo bi da se zapitamo koje su naše granice i čemu težimo.

ComTrade se odlučio da ponudi nenasilan računar – uz njega neće stići Counter Strike, Doom, Quake, Half-Life i slične igre, već proizvođač insistira na logičkim i platformskim igrama bez nasilja, pa smo tako našli instalirane MagicBall 2, kao i igru po imenu „Majušna ekipa“. Za divno čudo, nađosmo pored svega toga i ceo Office 2003 Trial, koji baš i ne pristaje dečijem kompjuteru, ali dobro, možda neko od njih želi da uči slova.

Šta je unutra?

Ovo je kompjuter namenjen deci, a njima je uglavnom nebitno da li su unutra AMD ili Pentium, nVidia ili ATI, Lucent ili USR. Ipak, mi smo morali da pogledamo – ovo je Celeron D platforma sa 256 MB memorije, Windows XP Home operativnim sistemom i ostalim standardnim komponentama. Možete da birate između jeftinijeg CRT-a i Samsung-ovog 17-inčnog LCD-a, a mi vam preporučujemo ovu drugu opciju, jer se ipak radi o računaru za klince. Igara u poslednje vreme ima jako puno, stižu i na DVD-ovima i na CD-ovima, i tu problema nema, pošto je ugrađen DVD pisač. Poslednja stvar koju ćemo pomenuti je modem, jer se mališani začas zaljube u Internet.

Treba li deci uopšte računar? U razvijenim zemljama klinci se uče od malih nogu na ovom čudu elektronike, pa nema razloga da naša dečurlija ide drugim stopama. Neki i dalje misle da su tabla i kreda osnovna učila, ali u XXI veku treba pratiti aktuelne trendove, pa stoga i apelujemo na roditelje da porazmisle o kompjuteru za mališane. ComTrade je načinio prvi važan korak, a ne sumnjamo da će se tokom godine na našem tržištu pojaviti još sličnih rešenja. Kako će se ovaj broj „PC“-ja pojaviti baš uoči Nove godine, ovaj dečiji računar bi mogao biti idealan poklon koji će Deda Mraz staviti ispod jelke. Cena je povoljna, a proizvođač je ponudio i mogućnost kreditiranja, čime se novčanik rasterećuje pred praznike. Vidimo se za godinu dana, a vi napravite tajmer i merite ko je proveo više vremena za tastaturom, vi ili vaša deca? Čisto da se zna za koga je računar.

Korisne adrese:

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #129
preview
Maksimalno timski
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter