GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Word 2007
Dragan Grbić
Svi znaju da je Microsoft Word najkorišćenija komponenta najtiražnijeg paketa poslovnih programa. Ali mnogi ne znaju da Word 2007 donosi mnogo više nego bilo koja prethodna verzija: on je etalon za poslovni softver nove generacije...
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Word 2007

Teza da svaki korisnik računara redovno koristi tekst procesor možda i nije sasvim tačna, ali čak i potpuni početnici mogu brzo da proizvedu neki suvisli rezultat pišući po "belom papiru". Jednostavna interakcija koju korisnik doživljava uređujući tekst čini najpoznatiju paradigmu primene računara uopšte. Zbog toga ne treba da čudi to što baš ta klasa programa ima najveći uticaj na razvoj lične primene računara - ne samo sa stanovišta dostizanja rezultata u vidu elektronskog ili štampanog dokumenta, nego i kada je reč o sticanju opšteg praktičnog iskustva. Microsoft je tu činjenicu vešto iskoristio da upravo u Word-u, prvom "pravom" Windows tekst procesoru, promoviše mnoge tehnologije koje su danas svakidašnje na radnoj površini svakog iole složenijeg Windows programa. Word je prvi program u kome je realizovan koncept traka sa alatkama (toolbars), kontekstni meniji koje dobijate desnim klikom miša, a tokom godina i mnogi drugi elementi radne površine i interakcije (npr. tehnologija IntelliSense).

U današnje vreme, kada imamo običaj da kažemo da je u svetu tekst procesora sve već smišljeno i napravljeno, mogli biste se zapitati kakve bi to novosti bile toliko zanimljive da poželimo da koristimo novu verziju programa umesto dosadašnje. Suštinu mnogih unapređenja u aktuelnoj verziji možda nije lako odmah dokučiti, što ćete biti u prilici da proverite u opisu novosti koji sledi. Iako je stalno posvećen produktivnosti pojedinca, Microsoft više ne naglašava samo takav vid unapređivanja, nego onaj koji se tiče cele informacione infrastrukture u poslovnom sistemu. Međutim, takva rasprava prevazilazi granice priče o jednom programu, pa će to biti neka posebna tema kojom ćemo se baviti uskoro. Mada to neće biti lako, u ovoj priči ćemo se zadržati "u jednom prozoru". Da se latimo posla; ima ga mnogo.

Početna iskušenja

(kliknite za veću sliku)

Radna površina nekoliko Microsoft Office 2007 programa je temeljno preuređena tako da na sasvim novi način izvodite mnoge radne operacije. Rezultat ćete verovatno čuvati u novom formatu datoteke (zapakovani XML sadržaj sa pratećim elementima) i koji je zamišljen tako da obezbedi neke nove funkcionalnosti. Podrška za rad sa objektima u dokumentu je značajno unapređena - kako sa stanovišta mogućnosti njihove primene, tako i kada je reč o izboru podešavanja njihovog izgleda i ponašanja.

Susret sa Word-om 2007 počinje kao pogled na grafički veoma lepo uređeni prozor na kome, osim glavnog radnog okna sa belim papirom, dominira Office traka (Office ribbon) koja zamenjuje prethodnu traku komandi. Meniji i trake alatki su nestali, a jedini dodirni elementi sa tim nasleđem su Office meni koji se poziva klikom na okruglo dugme sa Office logotipom, te kratka priručna traka (Quick Access Toolbar, QAT), koji delimično zadržavaju osobine klasičnih elemenata radne površine. Office traka je podeljena na kartice (u osnovnom režimu rada ima ih od sedam do devet), koje drže grupe komandi u obliku dugmadi, paleta i menija. Kartice su organizovane tako da drže razne opšte ili posebne kontekste posla koji radite i složene su logično, kako biste brzo pronašli komandu koju tražite. Kada angažujete neki posebni element u dokumentu (tabelu, sliku, itd), pojavljuje se nova traka sa komandama koje imaju smisla u kontekstu tog elementa. Pritom niste zarobljeni na toj traci; možete menjati aktivnu karticu na traci i tako pristupiti drugim komandama.

(kliknite za veću sliku)

Od prvog dana kada je promovisana u javnosti, ova novost je bila predmet mnogih polemika. Najveći protivnici novog koncepta bili sy iskusni korisnici sa tvrdim navikama kojih ne bi hteli da se otarase. Prepustićemo vama da sami odlučite šta je vama bolje, ali moramo naglasiti dve činjenice. Najpre, Word 2003 (i ostali glavni Office programi) su izuzetno moćni, ali su postali i izuzetno složeni: ponekad postane teško angažovati neku alatku samo zato što nije odmah pri ruci. Gde je komanda - u meniju, na traci alatki koju treba da otvorite ručno ili negde drugde? Glavni motiv za projektovanje nove radne površine je bio u potrebi za "velikim spremanjem", a rezultat je posledica dugog premišljanja i analize mogućih načina da se korišćenje programa učini prostijim i očiglednijim. Drugi podatak je okupljanje iskustava korisnika u poslednjih godinu dana, koliko traje život aktuelnih Office programa u javnosti (počev od prve javne Beta verzije): skoro svaki iskusni korisnik Word-a je pretrpeo svojevrsni šok i nelagodu pri susretu sa novim okruženjem. Međutim, gotovo svako je prepoznao novi nivo udobnosti posle nekoliko sati rada, navikavajući se na nove položaje raznih komandi. Mnogi su sa zahvalnošću otkrili da su sve stare prečice ostale očuvane (pa čak i one koje vas vode kroz menije u Word-u 2003). Postoji i novi, prilično zgodan način za pokretanje komandi sa tastature, koji počinje pritiskom i otpuštanjem levog tastera Alt: pojaviće se malene ekranske oznake sa slovima, čijim izborom dva do tri znaka ćete brzo doći do željene komande.

Dileme o načinu realizacije Office trake idu i u drugim pravcima. Na jednom blogu se razvila žustra diskusija zbog onemogućavanja korisnika da preuredi sadržaj i položaj komandi na trakama. "To što kažete da 98% korisnika nikada nije promenilo sadržaj u trakama alatki nije izgovor", reče jedan gnevni autor komentara, "jer nas 2% koji to činimo predstavljamo jedine korisnike koji koriste pune mogućnosti Office programa i nama je to potrebno". Jak argument, reklo bi se, ali nakon prvih iskustava nekih korisnika koji, naizgled, nisu više mogli da postave kontekstne grupe komandi za poziv makroa koje često koriste, neki su čak doneli odluku da ne prelaze na Word 2007. Međutim, nije baš sve tako crno: obezbeđena je nova, opcionalna kartica Add-Ins koja je namenjena održavanju kompatibilnosti postojećih programskih VBA rešenja. Tu postoje razni problemi o kojima ćemo govoriti drugom prilikom, ali sad tek ovoliko: i dalje postoje načini da raspoloživim sredstvima automatizujete poslove u novom radnom okruženju.

(kliknite za veću sliku)

Jedna od najzanimljivijih funkcionalnih novosti u Word-u 2007 se odnosi na tretman i održavanje konzistentnosti izgleda dokumenta. Osnovni princip za postizanje takvog rezultata je primena stilova, pa je jedan od tradicionalno najtežih poslova u obučavanju početnika za rad u Word-u je upravo sugerisanje da ne treba preterivati u implicitnom oblikovanju teksta, nego sve izmene treba činiti kroz stilove pasusa ili znakova (u novim verzijama, postoje i stilovi za tabele i liste). Dovesti korisnika u red nije lako, pa su u prethodnim verzijama uvedeni tzv. implicitni stilovi, opisi koje biste mogli "uhvatiti" u oknu zadataka za kontrolu stilova, pa ih, po potrebi, i izmeniti u jednom potezu. Takvo "prljavo" ponašanje korisnika je nemoguće sprečiti, ali je moguće kanalisati: pojavili su se novi alati koji upućuju korisnika da najpre isproba ponudu iz palete postojećih stilova. Pritom je najzad implementirana dugo očekivana mogućnost da vidite mogući rezultat u dokumentu pre nego što zaista primenite neki stil, što olakšava odluku. Ako vam neki stil nedostaje pa ipak sami izvedete neko oblikovanje dela sadržaja, možete ga promovisati u novi "brzi stil" (quick style), čime je zatvoren krug navođenja na ispravniji način kontrole izgleda dokumenta.

Postoji i nadogradnja ovom principu, oličena u prisustvu nekoliko paleta kojima varirate tzv. temu izgleda za ceo dokument: možete birati gotove šeme stilova, kombinacije fontova i skupove boja, a njima se podvrgavaju svi elementi u dokumentu. Nešto slično smo do sada videli samo u PowerPoint-u: kada biste pokušali da prebrojite varijacije koje su raspoložive u tek instaliranom programu, došli biste do zapanjujuće velike brojke; a šta će biti kada budete počeli sami da formirate svoje kombinacije šema u paletama, zamislite ili probajte sami.

(kliknite za veću sliku)

Uopšte, sve radnje koje se tiču neposrednog izgleda dokumenta, a koje ćete birati na trakama Home i Page Layout, dokazuju da novi način izbora komandi zaista funkcioniše dobro. I ne samo to: možemo da svedočimo o neposrednom iskustvu nekih manje upućenih korisnika koji su brzo primenili neka uređenja dokumenta, komentarišući "kako je to dobra novost", pri čemu npr. definicija različitih parnih i neparnih stranica i definicija vodenog žiga postoje u Word-u već godinama...

Za detaljan opis Word-a 2007 i iskustva u korišćenju pogledajte PC #130.

SLEDEĆI TEKST U PC #130
preview
Testiranje i proizvodnja
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter