GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #131 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panasonic Lumix DMZ-LZ5
Milan Četić
Prosečan amaterski digitalni fotoaparat ima 3x optički zum, što je često nedovoljno. Panasonic Lumix DMZ-LZ5 rešava taj problem tako što se nalazi na pola puta između "običnog" i ultrazum modela...
- PC #131 (Mart 2007)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Panasonic Lumix DMZ-LZ5

Prosečan amaterski digitalni fotoaparat ima trostruki optički zum, što je često nedovoljno. Panasonic-ov model Lumix DMZ-LZ5 predstavlja korak napred, na pola puta između „običnog“ i ultrazum modela. Njegov 6x optički zum pokriva područje žižnih daljina od 37 do 222 milimetra (ekvivalent za 35 mm kameru) a Panasonic-ov sistem MEGA Optical Image Stabilization omogućava da i u tele području snimate iz ruke i pomaže ako radite u širokougaonom području pri jako slabom svetlu. Za procesiranje snimaka koje „uhvati“ 6 Mp senzor (koji daje 2816×2112 efektivnih piksela) zadužen je Venus Engine Plus ASIC čip koji, osim procesiranja snimljenih slika, obezbeđuje i optimalnu potrošnju struje. Za napajanje LZ5 koristi dve AA baterije – u kutiji dobijate kvalitetne Oxyride ćelije, a za dalji rad preporučujem NiMH akumulatore od najmanje 2500 mAh. Aparat će uspešno raditi i sa boljim alkalnim baterijama, mada sa njima nećete imati autonomiju od tristotinak snimaka koliko sam ja uspeo da postignem sa 2600 mAh NiMH akumulatorima.

Za razliku od većine ostalih Panasonic-ovih aparata, objektiv na LZ5 nije konstruisala legendarna Leica. Iako je slika koju on daje vrlo oštra u centru, ima tendenciju da po ivicama bude malo „umekšana“. Takođe, problemi nastaju kada snimamo u zatvorenom prostoru sa jako malog rastojanja. Međutim, portreti, grupni portreti i snimci na otvorenom (koji čine preko 90% amaterskih snimaka), kada snimamo pri osetljivosti od ISO 80 ili 100, bivaju odličnog kvaliteta.

Brzina automatskog izoštravanja je sasvim zadovoljavajuća – LZ5 u većini situacija uspeva da izoštri za oko 3 desetinke sekunde. I preciznost izoštravanja je vrlo dobra, a na raspolaganju vam stoji četiri režima rada: u 5 zona, brzi režim u tri zone, standardno izoštravanje u centru i Spot autofokus. Takođe, neuobičajeno za njegovu klasu, LZ5 ima i lampu za pomoć autofokus sistemu kada radite pri slabom svetlu.

Glavni razlog zašto proizvođači izbegavaju aparate sa većim zumom je u tome što on zahteva manji CCD čip (ili vrlo veliki objektiv). Manji CCD znači manje pojedinačne ćelije, što automatski povećava nivo šuma koji takav CCD generiše. Kod modela LZ5, s obzirom da se koristi CCD od 6 Mp, njegove relativno male dimenzije nisu prevelik problem. Pri tom Venus Engine Plus eliminiše šum „peglajući“ fotografije, što u jako svetlim i jako tamnim delovima slike ima za posledicu gubitak detalja. Osim toga, kada se snima pri ISO 200 ili višoj osetljivosti, količina šuma postaje primetna, ponekad čak i neprijatna.

Iako će većina korisnika ovog aparata koristiti automatski režim snimanja, na raspolaganju je čak 14 scene modova, od kojih su neki izuzetno korisni (kao što su portrait, sports i night shot). Snimanje filmova je moguće u VGA ili QVGA rezolucijama, a u oba slučaja možete da birate između 10 i 30 sličica u sekundi. Kvalitet VGA videa sa 30 fps je dobar, a autofokus sistem radi brzo i kvalitetno, čak i ako prilično brzo menjate fokusnu tačku. LZ5 ima ugrađenih 13 MB interne memorije za snimanje i SD slot.

Kod snimanja fotografija, LZ5 se pokazao kao vrlo brz i upotrebljiv aparat. Zadrška okidača je ispod jedne desetinke sekunde, a vreme od uključivanja do prvog snimka je odličnih 2,5 sekundi. Bez korišćenja blica, vremenski razmak između uzastopnih snimaka je samo 1,8 sekundi, dok ga korišćenje blica značajno usporava na oko 4 sekunde (u proseku). Postoje tri režima za brzo snimanje – prva dva omogućavaju snimanje brzinama od 6 snimaka za 2,4 ili 1,7 sekundi dok se u trećem, brzinom od oko 1,5 snimaka u sekundi, može snimati dok god ima slobodnog mesta na kartici.

Klasična konstrukcija i veliki 2,5“ ekran omogućavaju vrlo jednostavno i efikasno rukovanje. Lepa osobina LCD ekrana je i to što pri slabom svetlu „pojačava“ sliku kako bi olakšao kadriranje. Meniji i komande su prilično logično postavljeni i potrebno je malo vremena da se na njih naviknete. Ukupno posmatrano, za sumu koju je potrebno izdvojiti za ovaj aparat dobijate amaterski model koji će vam sigurno omogućiti dobre snimke i neće vas previše maltretirati svojim „bubicama“.

Korisne adrese:

KK Electronics
http://ser.kkelectronics.com
Zebra

BIZIT 2022

300

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter