GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #131 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SEE-BB 2007 pred nama
Mladen Mijatović
Do druge broadband konferencije zemalja Jugoistočne Evrope ostalo još nešto više od mesec dana. Poslednji je, dakle, trenutak da uzmete učešće u ovom važnom događaju...
- PC #131 (Mart 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SEE-BB 2007 pred nama

Ima razloga da budemo ponosni – konferencija o broadband-u u Jugoistočnoj Evropi postaje tradicionalna manifestacija, a posle SEE-BB 2006 koji je održan prošle godine u Sava Centru, naš glavni grad je očigledno prepoznat kao najadekvatnije mesto za ovakve događaje. U Beogradu će se po drugi put održati regionalna broadband konferencija za Jugoistočnu Evropu (2nd Southeastern Europe Broadband Conference and Expo). Predstavnici telekomunikacionih operatera, Internet servis provajdera, proizvođača opreme, regulativnih tela, investitora, sistem integratora i poslovnih korisnika okupiće se na forumu koji pokriva razvoj ove ključne privredne grane u Jugoistočnoj Evropi. Konferencija ima za cilj predstavljanje tehnoloških rešenja kao i upoznavanje zainteresovanih sa stanjem razvoja infrastrukture i regulative u zemljama našeg regiona.

Informacija je najvažnija

U periodu od 16. do 18. aprila, Beograd će ponovo biti centar zbivanja u telekomunikacionoj industriji koja prolazi kroz fazu tranzicije i preorijentisanja na Internet kao zajedničku osnovu za prenos videa, govora i podataka, što je u skladu sa zaključkom koji smo izneli nakon prošlogodišnjeg SEE-BB – vreme triple-play rešenja tek dolazi. Nove tehnologije i zajednička infrastruktura za sve vidove komunikacija otvaraju put praktično upotrebljivim multimedijalnim komunikacijama. Distribucija televizijskih programa preko Interneta se očekuje kao sledeći talas novih promena koji će sa jedne strane doneti veće mogućnosti gledaocima, ali će takođe zahtevati izvesnu obuku da bi korisnici uspešno ovladali veštinama neophodnim za korišćenje ovih novih servisa. Dok univerzalni Internet nezaustavljivo obara cene servisa, telefonski operateri i Internet provajderi moraju da nađu svoje mesto pod suncem kako bi ostvarili prihode kroz bogatije i atraktivnije usluge korisnicima i nove poslovne modele.

U ovom delu sveta se još uvek često susrećemo sa potencijalnim korisnicima koji, zbog toga što nisu upoznati sa mogućnostima koje bi im pružio neki novi servis, ne iskazuju interesovanje i ostaju zauvek u domenu „potencijalnih“. Kjučni faktor za ubrzanje rasta broadband komunikacija je informisanost kako poslovnih tako i rezidencijalnih korisnika o tehničkim i poslovnim mogućnostima novih servisa, i pogodnostima koje oni donose u poslovanju. U pravim uslovima konkurencije, koji postaju sve prisutniji na našim prostorima, informisanost krajnjeg korisnika je preduslov ne samo za širenje servisa, već i za izbor adekvatnog paketa usluga i najkonkurentnijeg provajdera. Regionalni karakter SEE-BB manifestacije i sveobuhvatno pokrivanje svih ključnih aspekata broadband industrije čine ovaj događaj jedinstvenim u svetu. Telekomunikacioni operateri i Internet provajderi regiona će razmeniti svoja iskustva i planove razvoja, informisati se o poslednjim dostignućima od proizvođača opreme iz vodećih svetskih firmi koje su orijentisane na tržište Jugoistočne Evrope i predstaviti sopstvene servise korisnicima u regionu. Konferencija pokriva sve države bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Mađarsku, Kipar, Bugarsku, Rumuniju i Moldaviju. Očekuje se da će SEE-BB 2007 nastaviti da bude centar okupljanja oko novih telekomunikacionih tehnologija i servisa u regionu Jugoistočne Evrope.

Program i učesnici

Pored najvažnijih predavača iz oblasti telekomunikacija, ove godine će se tokom konferencije, na poziv RATEL-a, održati Forum regulacionih agencija iz regiona Jugoistočne Evrope i ICT Private Sector Forum u organizaciji Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Pakt je bio pokrovitelj i prethodne konferencije, jer su broadband komunikacije od strane ove organizacije označene kao jedan od ključnih faktora razvoja ne samo IT sektora, nego industrije i ekonomije uopšte.

Kao i prošle godine, pored glavnih prezentacija na kojima će govoriti zvaničnici Vlade, ekonomskih i finansijskih institucija i regulatornih agencija, kao i čelni ljudi najznačajnijih firmi iz ove oblasti, u drugim salama će se paralelno održavati specijalizovane prezentacije (breakout sessions) sa konkretnim temama iz pojedinih oblasti. Očekujemo da čujemo više o mrežnim servisima koji tek uzimaju zalet (kao što su VoIP, IPTV, Video On Demand, Peer-to-Peer networking, video konferencije i mobilni video), metodama žičnog i bežičnog broadband pristupa (WiMAX, WiFi, satelitski broadband, xDSL, DSLHome), kao i infrastrukturnim rešenjima za metropolitan mreže, novu generaciju mobilnih bežičnih rešenja i VoIP. Sve ovo treba da isprati i odgovarajuća regulativa o kojoj će takođe biti reči na posebnim prezentacijama.

Biće održana i tri poludnevna seminara o novim tehnologijama i to od strane elitnih svetskih stručnjaka, a biće reči i o tehnologiji i servisima treće generacije bežičnih komunikacija (3G), sigurnosnim aspektima Internet komunikacija, kao i o razvoju i mogućnostima Metro Ethernet-a. Da se stvar ne bi završila samo na priči, pobrinuće se izložbeni deo manifestacije na kome će relevantne firme predstaviti svoja rešenja i uživo.

Do trenutka kada se ovaj tekst zaključuje, potvrđeno je učešće preko 50 kompanija – domaćih firmi kao što su Telekom Srbije (ali i Telekom kompanije ostalih zemalja bivše SFRJ), SBB, Pupin Telekom, SAGA, Konsing, Iritel, ali i stranih imena: Siemens, Alcatel-Lucent, Cisco, Nortel, Texas Instruments, Ericsson, Oracle... Razloga da se poseti SEE-BB 2007 ima, dakle, više nego dovoljno, a dodatne informacije o ovom značajnom događaju, kao i formular za prijavljivanje za učešće na konferenciji možete naći na www.seebb2007.org . Vidimo se u aprilu u Sava Centru!

SLEDEĆI TEKST U PC #131
preview
ADSL širom Srbije
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter