GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP LaserJet C4005n
Milan Četić
U poslovnom okruženju sve češće se koriste laserski štampači u boji. A samim tim troškovi rastu. HP je učinio ponešto da preokrene taj trend...
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP LaserJet C4005n

U poslovnom okruženju, naročito u većim firmama, sve češće se koriste laserski štampači u boji, jer polako preovladava mišljenje da je korišćenje boje u poslovnoj komunikaciji postalo neizbežno. Sa druge strane, menadžeri i administratori se plaše da će nekontrolisano korišćenje kolor lasera drastično uvećati troškove, pa HP već više od godinu dana u svoje kolor laserske štampače ugrađuje Color Access Controls. Radi se o sistemu integrisanom u firmver štampača, koji može da ograniči pristup štampi u boji. Ovaj sistem se koristi kod printere povezanih u mrežu, a CAC sistemom se upravlja kroz ugrađeni Web server koji ovi štampači imaju.

U modelu HP LaserJet C4005n, koji je najnoviji predstavnik ove generacije kolor lasera, CAC omogućava da se podesi lista korisnika kojima je dozvoljena štampa u boji – ostali će, čak i ako štampaju kolorni dokument, dobiti crno-beli otisak. Pri tom će štampač prilikom CB štampe, automatski isključiti kasete sa kolornim tonerom iz procesa štampe i na taj način sprečiti habanje foto valjaka kada oni ne bi ni trebalo da se koriste. Osim blokiranja korisnika, moguće je definisati iz kojih aplikacija je moguća štampa u boji, nezavisno od toga da li korisnik koji štampa ima pravo na kolornu štampu ili ne. Ovo je korisno kod aplikacija kao što je Microsoft Outlook, koji kod štampe e-mail poruka ime korisnika štampa u boji, aktivirajući tako kolorni sistem u situaciju u kojoj je efekat boje beznačajan.

LJ C4005n koristi jednoprolaznu tehniku štampe, u kojoj se toner nanosi direktno na papir – svaka od četiri kasete za toner ima u sebi i fotoosetljivi valjak, kao i kod monolasera ovog proizvođača. Kapacitet ovih kaseta je vrlo veliki – po 7.500 strana po boji. Razlika u brzini crno-bele i kolorne štampe (30 prema 25 strana u minuti) je posledica toga što ugrađeni procesor koji radi na frekvenciji od 533 MHz ima dovoljno snage da crno-bele strane spremi za štampu nešto brže nego one u boji. Instant-on tehnologija ugrađena u fjuzer štampača eliminiše čekanje kada se štampač vraća iz sleep režima. Uz vreme štampe prve strane od samo 10 sekundi, sa HP C4005n praktično nećete gubiti vreme čekajući na dokumente. Pri tom je kvalitet štampe uvek na visokom nivou koji daje ImageREt 3600 tehnologija.

Standardna memorija od 128 megabajta je dovoljna za štampu iz svih poslovnih aplikacija, ali se ipak može proširiti do 512 megabajta, što bi trebalo da bude dovoljno i za najkomplikovanije grafičke aplikacije. Postoje samo dva varijeteta ovog štampača – standardni LJ C4005n i 4005dn. Ovaj poslednji ima standardno ugrađen dodatak za automatsku dvostranu štampu i 256 megabajta memorije. Od ostalih dodataka, tu je samo još jedna fioka za papir koja prima dodatnih 500 listova papira. Standardna fioka prima 500 a univerzalna, u koju je moguće ulagati medije do 220 g/m2, do 100 listova papira. Standardna verzija štampača ima ugrađenu mrežu, a postoji i ona sa automatskom dvostranom štampom. Ukratko, odlično rešenje za CB i kolor štampu u srednjim radnim grupama.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Sony DCD-HC37 kamera
Milan ČetićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter