GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Softver za gladne studente
Novica Milić
Svima koji nemaju novca da kupe osnovne programe za rad, a i ostalima koji žele da isprobaju i koriste slobodan softver, rešenje nudi projekat pod nazivom Software for Starving Students...
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Softver za gladne studente

Projekat Software for Starving Students („Softver za gladne studente“, www.softwarefor.org ) već neko vreme donosi obilje programa na jednom CD-u, i to u verzijama za PC i Macintosh. „Gladni studenti“ bili bi oni koji nemaju dovoljno novca da kupe osnovne programe za rad na kompjuteru, odnosno svi oni koji žele da isprobaju i potom koriste besplatan softver.

Kako izabrati?

Saradnici na ovom projektu sebi su postavili nekoliko glavnih ciljeva. Najpre, da među hiljadama programa koji spadaju u freeware ili su na drugi način pokriveni nekom od licenci koje dozvoljavaju slobodnu distribuciju odaberu aplikacije koje bi mogle biti alternativa najčešće korišćenim Windows programima. Potom, da tako odabrani programi budu najkvalitetniji u svojoj vrsti. Najzad, da se kolekcija tako odabranih i sakupljenih programa ponudi u paketu, na jednom CD-u, koji će periodično biti osvežavan najnovijim verzijama, uz mogućnost preglednog i lakog instaliranja.

Ovaj hvale vredan projekat dobio je masovnu podršku korisnika, a podržan je čak i od pojedinih softverskih kompanija, koje su se ove godine pridružile projektu nudeći besplatne verzije nekih svojih proizvoda. Dobili smo tako jedan CD pun programa (naći ćete ih i na DVD-u koji prati ovaj broj našeg časopisa) koji mogu zameniti mnoge od komercijalnih parnjaka – razume se, ukoliko niste visokozahtevan korisnik, u tom slučaju ćete za svoje potrebe ipak morati da izdvojite novac.

Šta se sve našlo u ovoj kolekciji? Pored dobro poznatih programa, kao što su Web browser Firefox ili Thunderbird klijent za elektronsku poštu, te par aplikacija iz kuće Mozilla – što bi sve zajedno moglo biti alternativa Microsoft Internet Explorer-u i Microsoft Outlook-u – tu je i OpenOffice.org, kao alternativa za Microsoft Office (paket sadrži programe za obradu teksta, tabelarna izračunavanja, izradu prezentacija itd.). Za obradu grafike ponuđen je Gimp, vrlo moćna alatka koja je, sa svojim brojnim ekstenzijama i dodacima, neka vrsta slobodnog pandana Adobe Photoshop-u, a tu je i Inkscape za vektorsku grafiku. U paketu se našlo i nekoliko poznatih aplikacija za odbranu od virusa, crva, spyware-a i ostale zloćudne gamadi, kao što su ClamWin ili Spybot S&D. Tu je još 7-Zip za kompresiju i dekompresiju arhiva, NVU za izradu i obradu Web stranica, kao i pojedine aplikacije za komunikaciju, obradu zvuka, snimanje na optičke diskove... Nisu zaboravljene ni igre za razbibrigu i dokolicu „gladnih studenata“. Sve u svemu, kolekcija broji par desetina programa.

U portabl izdanju

Jedna grupa programa posebno je izdvojena postojanjem tzv. portabl izdanja. To su programi prilagođeni instalaciji i upotrebi na flash (USB) memorijskim jedinicama. Te aplikacije su, naravno, takođe besplatne, ali je trik u tome što ih možete nositi naokolo i koristiti, sa svim ličnim podešavanjima, na bilo kom računaru, čak i bez instalacije na njega. Ovom grupom programa obuhvaćeni su mahom programi kuće Mozilla namenjeni Web-u, a tu je i pomenuti paket OpenOffice.org, uz pojedine dodatke.

Posebno preporučujemo VLC Media Player – to je aplikacija za reprodukciju video i audio sadržaja, koja iza jednostavnog, skromnog interfejsa krije kompaktan i moćan skup kodeka. VLC „svira“ zaista sve, ili barem ja do sada nisam naišao na nešto čemu ova aplikacija nije vična. Kao i dobar deo aplikacija iz ove kolekcije, VLC postoji i u verziji za Macintosh, kao i – budući da dolazi iz open source sveta – za Linux. Kako iza čitavog ovog skupa programa za Microsoft Windows platformu stoje pristalice Linux-a, zanimljivo je da se, pored PC izdanja i posebnog diska sa verzijama programa za Mac, ne nudi i Linux izdanje. Razlog? Autori projekta smatraju da su korisnici Linux-a ionako dobro upućeni u free sofware i da im je stoga lako da iste ove programe za svoj sistem nađu i sami...

Software for Starving Students je jedna od PC Aplikacija na DVD-u koji prati ovaj broj časopisa „PC“

SLEDEĆI TEKST U PC #133
preview
Čudni poslovi
Vesna MiloševićYuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter