GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #133 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tabletna renesansa
Voja Gašić
Iako je firma Toshiba napravila prvi laptop računar, od stare slave se teško živi. Rastuće mobilno tržište Jugoistočne Evrope zahteva veće angažovanje i renesansu razvoja koju je najlakše objasniti (a gde drugo nego) u Firenci...
- PC #133 (Maj 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tabletna renesansa

Poziv za pedesetak novinara na druženje i upoznavanje sa aktuelnim proizvodima i tehnologijama usledio je nakon ustoličenja kompanije Asbis kao regionalnog distributera Tohiba notebook programa. Inauguracija regionalnog distributera održana je u galeriji „Progres“, a regionalni generalni menadžer, gospodin Sandor van der Ham, još je jednom bacio na pod otvoreni notebook Tecra 8 koji je Toshiba uvrstila u ovogodišnje strateške proizvode. Naravno, proizvod koji je namenjen užurbanim poslovnim ljudima koji svaki čas ispuštaju računare preživeo je (i) ovu demonstraciju sile.

Za protivnike nasilja nad notebook računarima pomenimo da je Toshiba autorizovani isporučilac kompjutera za članove Microsoft tima, te da su svi Toshiba modeli na našem prethodnom pregledu imali već instalirani Windows Vista operativni sistem. Ako vam ni to nije dovoljno, pomenućemo da se naš čuveni „lokalizator“ i Office guru Dragan Grbić pre mesec dana ponovio modelom Tecra 8, a on sigurno spada među ljude visokih zahteva...

Potpuno sigurna u kvalitet ovog modela, Toshiba je u okviru ove kampanje pokrenula i jedinstvenu money back akciju u kojoj kupcima modela Tecra 8, čiji se računar pokvari tokom prve godine korišćenja, garantuje vraćanje popravljenog notebook-a plus celokupne sume koju su platili za ovaj računar. Da biste ostvarili ovo pravo, notebook morate da registrujete na sajtu www.toshibaserbia.com/moneyback gde ćete naći i više informacija o akciji. Naravno, vaša Tecra 8 mora i da se pokvari tokom prve godine korišćenja što, verujte, nije posebno verovatno.

Tri musketara

Iako Toshiba ima širok dijapazon mobilnih računara, a renesansa je iskorišćena da se naglase tri modela. Robusna Tecra, namenjena je užurbanim japijima kojima se zaista može desiti da računar ispuste i ispolivaju ga pićem. Štaviše, drugog dana čekala nas je zanimljiva radionica u kojoj smo rastavljali i sastavljali Tecra 8 računar obraćajući pažnju na sve detalje njegove robustnosti: gumeno „vešanje“ za hard disk, ojačanja na mestima gde korisnici obično hvataju notebook jednom rukom da bi nešto pokazali, sve do posebno dizajnirane štampane ploče koja je skoro ovlaš pričvršćena za kućište. Previše čvrsto pritegnutih šrafova u montaži može samo da pogorša stvari ako naprezanje raste ili, nezgodnim slučajem, notebook padne na pod.

Qosmio G30 je takođe jedan od aktuelnih modela na koje Toshiba ozbiljno računa ove godine. Trenutno su aktuelni podmodeli 207 i 126, koji se razlikuju samo po brzini procesora, te ugrađenoj memoriji i hard disku. Oba modela su na Centrino Duo platformi sa GeForce Go 7600 grafičkim adapterom sa sopstvena 256 megabajta DDR3 memorije. Opcije umrežavanja uključuju sve wireless standarde i Bluetooth 2.0. Oba imaju WUXGA rezoluciju (Wide Ultra XGA = 1920×1200), ali i opcije poput analognog i digitalnog TV tjunera i standardni HD DVD optički uređaj.

Portege R400 je treći musketar u ovoj ponudi. Toshiba ne odustaje od TabletPC-ja, iako je R400 i uzoran notebook sa tastaturom standardnog formata i vrlo dobrog osećaja pri kucanju. Za razliku od džinovskog Qosmio modela i robustne Tecra-e, Portege je predviđen za staložene menadžere koji ne bacaju okolo svoj računar, ali zato očekuju da on bude lak i spreman za povezivanje u svim uslovima. Portege R400 je uzoran primerak svoje vrste koji, pored besprekorne funkcionalnosti i lakoće upravljanja, uključuje i pregršt opcija za povezivanje.

Slobodno vezan

Jedan od glavnih aduta kompanije Toshiba je softver za povezivanje koji je objedinjen u paketu Connectivity Doctor. Deo je istraživanja Telecommunications Research Laboratory iz Bristola, koja je deo kompanije Toshiba. Pod novim uslovima podrazumeva se MIMO (Multiple Input Multiple Output) okruženje u kome računar ili neki drugi uređaj nikada nije povezan u mrežu na samo jedan način. Od standardnog LAN kabla, preko različitih varijanti bežičnog umrežavanja i Bluetooth veze, do novih G3 ili još moćnijih vidova povezivanja preko mobilne mreže. Dodamo li bežični USB i WiMax koji „samo što nisu“, potpuno je jasno da putevi podataka i zbrka u komunikaciji mogu biti nepredvidljivi.

Raščlanjujući problem na nekoliko različitih slojeva, softver bristolske laboratorije uspešno pronalazi najbolju vezu bez intervencija korisnika koji treba samo da oceni raspoložive načine povezivanja u odnosu na brzinu, mesto na kome se nalazi i, naravno, cenu veze. R400 koristi G3 vezu za notifikaciju primljenog e-mail-a ili poruke sa Instant Messenger-a na Vista SideShow displeju koji smo prvi put videli na delu, ali čim računar uključite, za prenos čitave poruke biće potražena pogodnija (jeftinija) veza.

Uz toskansku šunku, Chianti vina i obilje zanimljivih informacija, utešili smo se što napuštamo Firencu, a da nismo uspeli da vidimo Mikelanđelovog Davida (ionako su kopije na svakom koraku) ili da zavirimo u galeriju Uffizi. A obećana nam je i originalna zabava u prikazivanju novih modela... sem ako nam neko ne podmetne jeftinu kopiju...

Korisne adrese:

ASBIS
http://www.asbis.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #133
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter