GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #134 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Radeon u AMD-u
Delimir Tasić
Savremena i jednostavna platforma, dovoljno brza za raznovrsne potrebe, uvek je bila veoma zanimljiva za poslovno tržište. Uporedili smo nekoliko ploča sa AMD690G čipsetom...
- PC #134 (Jun 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Radeon u AMD-u

(kliknite za veću sliku)

Setovi čipova sa integrisanom grafikom u prošlosti su bili rezervisani za poslovne mašine. Ipak, kako se je sve izraženiji trend upotrebe multimedijalnih sadržaja na računaru, PC je počeo da evoluira i iz radnih da se polako seli čak i u dnevne sobe – ravnopravno sa HiFi komponentama. Tako smo dobili kategoriju Home Theater računara (HTPC) koji bi trebalo da u budućnosti postanu centri kućne zabave. Danas je sa jednog HTPC računara moguće slušati muziku; gledati filmove; snimati i gledati TV i radio programe, ali ga i integrisati sa Xbox 360 konzolom.

Sve to kontroliše Windows XP Media Center 2005 ili, u novijoj varijanti, Windows Vista Home Premium, odnosno Ultimate. Međutim, takav računar svakako ne bi smeo da bude bučan, pa samim tim otpada varijanta upotrebe neke od najjačih grafičkih kartica, a i zašto biste za gorenavedene namene koristili preskupi GeForce 8800GTX, kada će posao sasvim lepo da odradi i skromnija grafička kartica? Ipak, grafička kartica namenjena za HTPC računar mora da ima hardversku akceleraciju reprodukcije video materijala visoke definicije, kao i podršku za povezivanje na različite tipove ekrana.

AMD je prepoznao potrebe korisnika i predstavio je svoj prvi čipset nakon kupovine ATI-ja – AMD 690G. O ovom čipsetu već smo pisali, ali ćemo ukratko ponoviti da je u njemu integrisano ATI Radeon X1250 grafičko jezgro. AMD je ponudio i slabiju verziju AMD 690V čiji integrisani grafički čip, ATI Radeon X1200, nema podršku za HDMI. Dakle, AMD 690G čipset je prvi čipset na tržištu koji donosi punu podršku za HDMI interfejs, što znači da je konačno moguće sklopiti računar pogodan za povezivanje sa nekim od LCD TV uređaja digitalnom vezom. AMD690G podržava i DVI interfejs, a neke od ploča sa ovog testa imale su DVI, neke HDMI, a neke čak i oba priključka, uz analogni 15-pinski priključak za PC monitor.

ASUS za AMD

(kliknite za veću sliku)

ASUS-ova ploča nosi naziv M2A-VM HDMI, iz čega je jasno da na sebi ima najnoviji tip digitalnog priključka. Jedino ova ploča podržava sve tipove portova čija je podrška implementirana u AMD690G čipsetu: D-Sub, DVI, HDMI, te S-Video i kompozitni TV izlaz. Na samoj ploči, tj. njenom I/O panelu, nalaze se D-Sub i DVI portovi, a na dodatnoj kartici, koja se isporučuje u paketu, smešteni su HDMI, S-video, kompozitni i S/PDIF priključci.

Ovakvo rešenje bilo je iznuđeno, pošto na samoj ploči nema dovoljno mesta za sve priključke, a ostali proizvođači obično prave kompromis između DVI ili HDMI izlaza, a većina nema uopšte podršku za klasičan analogni TV izlaz. Dodatna kartica sa HDMI i TV priključcima postavlja se u PCI Express x16 slot i izbacuje se ako ugrađujete novu PEG karticu.

Sama ploča dolazi, kao i sve ostale sa ovog testa, u mATX formatu i na severnom mostu u kome je integrisano Radeon X1250 grafičko jezgro nalazi se omaleni aluminijumski hladnjak bez dodatnog ventilatora. Ideja je da procesorski kuler pravi protok vazduha koji bi hladio i severni most, ali se tokom naših testova ovaj hladnjak prilično zagrevao. Ipak, nikakvih znakova nestabilnosti nije bilo, a čak su, zahvaljujući novoj verziji BIOS-a, rezultati testova na ASUS ploči bili najbolji od svih drugih AMD690G ploča koje smo joj suprotstavili. Kroz BIOS Setup nije moguće uticati na veliki broj parametara, ali su tu bazične opcije za overklok, pa čak i podizanje napona sistemskih komponenti.

ECS – bazična ponuda

ECS AMD690GM-M2 dolazi na atraktivnoj ljubičastoj štampi i donosi uglavnom sve značajne mogućnosti AMD690G čipseta. Uobičajeno, tu je podrška za četiri SATA II uređaja, posredstvom ATI SB600 južnog mosta. Na severnom mostu nalazi se hladnjak sličan onome kao i na ASUS-ovoj ploči, a pohvalili bismo i odluku da se i pored integrisane grafike implementira dodatni PCI Express x16 slot za grafičku karticu. Performanse integrisanog ATI Radeon X1250 grafičkog čipa su sasvim zadovoljavajuće za multimedijalnu primenu, ali treba imati u vidu da, ukoliko se javi potreba za jačim 3D performansama, nećete biti ostavljeni na cedilu i da ćete biti u stanju da nadogradite grafičku karticu.

Na ploči su implementirani DVI i D-Sub priključci za monitore, a HDMI je izostao. To znači da ćete LCD TV, ukoliko HTPC računar bazirate na ECS-ovoj ploči, morati da povežete preko analognog D-Sub konektora. Zanimljivo je da se u BIOS Setup-u ECS AMD690GM-M2 nalaze bazične opcije za overklok grafičkog jezgra, što s obzirom na skroman pasivni hladnjak na čipsetu i nije preporučljivo. BIOS je očitao da grafičko jezgro radi na za Radeon X1250 uobičajenih 400 MHz, a rezultati testova pokazali su sasvim uporedive podatke sa ostalim pločama na ovom testu. Radni takt grafičkog čipa moguće je podići do 500 MHz.

Foxconn

Foxconn AMD690GM2MA možda ne spada u najbrže AMD690G ploče, ali je definitivno najlepša na ovom testu. Presvučena je plavim lakom, a izdvajaju se žuti PCI Express slotovi i plastični mehanizam za montažu kulera na AM2 ležište. Ploča je izrađena veoma pedantno i kvalitetno. Vodilo se dosta računa o rasporedu komponenti i uglavnom je poštovana referentna AMD-ova specifikacija. Na pločama ovog formata nije lako obezbediti dobar raspored komponenti, ako se ima u vidu skučen prostor.

Kao što smo i očekivali, na ploči se nalaze četiri SATA II priključka, što je uobičajeni broj za ploče sa AMD690G čipsetom. SB600 južni most podržava i ATA133 interfejs i na sve ploče sa ovog testa moguće je povezati do dva ATA133 ili ATAPI uređaja. Ni na ovoj ploči se nije našlo mesto za HDMI port, ali su zato tu D-Sub i DVI priključci za monitore. Moramo napomenuti da u situaciji kada se na pločama sa integrisanom grafikom nalaze uglavnom samo D-Sub analogni priključci za monitore, prijatno je osveženje videti da sve ploče sa AMD690G čipsetom donose veći broj opcija za povezivanje monitora, što jednostavno omogućava sam čipset.

Specifikacija kaže da se na A690GM2MA 8KRS2H, kako glasi pun naziv Foxconn ploče sa testa, nalazi AMD690G čipset, pa smo pomalo začuđeni da je BIOS očitavao radni takt jezgra od svega 200 MHz. Da li je reč o lošem očitavanju ili problemu koji treba da otkloni neka buduća revizija BIOS-a, nismo ustanovili, ali smo bez problema takt grafičkog jezgra podigli do 350 MHz, kada smo u 3D Mark 03 testu dobili 1.637 poena, dok je pri fabričkim podešavanjima ploče 3D Mark 03 test odbrojao 1.577 poena. Kao i sve druge ploče sa ovog testa i Foxconn-ov model je radio besprekorno stabilno, što je kompliment (i) AMD-u kao proizvođaču čipseta.

MSI – stari poznanik

O MSI K9AGM2-FIH ploči smo već pisali, pa se nećemo mnogo zadržavati na njoj ovog puta. Reč je o prvoj ploči sa AMD690G čipsetom koja je stigla na domaće tržište i svakako da se radi o solidnom kandidatu za vaš računar. Crvena štampana ploča je već zaštitni znak kompanije MSI, a kvalitetu se nema šta zameriti, ako se ima u vidu u koji cenovni rang spada ploča.

MSI je odlučio da pored analognog DSub monitorskog izlaza na modelu K9AGM2-FIH implementira i HDMI izlaz, pa se tako ova ploča ozbiljno kvalifikuje za osnovu solidnog HTPC računara baziranog na AMD Athlon 64 X2 procesoru. U takvoj kombinaciji HD video sadržaji biće sitan zalogaj, a pomoću HDMI interfejsa biće prikazivani na LCD TV ekranu u najvišem kvalitetu. Setup MSI-jeve ploče očišćen je od svih opcija koje se odnose na overklok, pa bismo mogli reći da ovde važi princip „Ako radi, ne diraj“.

MSI ploča odlično radi – u testovima je bila tik uz najbržu ploču sa ovog uporednog prikaza, a osetno ispred ECS-ovog i Foxconn-ovog modela. Očigledno je da su u MSI-ju uspeli da optimizuju pristup memorijskom kontroleru, jer je to ključno za performanse integrisane grafike, uz, naravno, takt GPU-a, koji u slučaju ovog modela iznosi propisanih 400 MHz.

A pobednik?

Pravi pobednik ovog testa svakako je pre svega AMD690G čipset, koji se pokazao kao izuzetno fleksibilno i kvalitetno rešenje za multimedijalnu primenu. Proizvođači su nas uverili da bez skupe dodatne grafičke kartice mogu obezbediti korišćenje HDMI i DVI priključke, a Radeon X1250 je dovoljan i za dekodiranje video materijala 1080 HD rezolucije, zahvaljujući AVIVO tehnologiji.

ASUS je, kao i mnogo puta ranije, uspeo da na M2A-VM HDMI ploči iskoristi sve mogućnosti odličnog AMD690G čipseta i sve to je začinio odličnim performansama. MSI po pitanju performansi diše za vratom ASUS-u, a tu je i HDMI priključak. ECS i Foxconn se bore povoljnijom cenom i nesumnjivo se radi o uspeloj implementaciji AMD 690G čipseta. Moramo na kraju reći da smo prijatno iznenađeni kvalitetom ponuđenih rešenja baziranih na AMD690G čipsetu i toplo preporučujemo neku od ovih ploča kao osnovu multimedijalnog računara.

Korisne adrese:

Alti
http://www.alti.rs

ASUS
http://www.asus.rs

MSI Serbia
http://www.msi-serbia.com

AMD
http://www.amd.com

SLEDEĆI TEKST U PC #134
preview
Evolucija kovnice zvuka
Branislav Jugović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter