GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #135 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #135 (Jul/Avgust 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Uz naše kašnjenje za svetom u domenu visokih tehnologija uvek je lepo napraviti korak napred. Korak za ovu godinu je e-commerce, mogućnost prodaje robe i usluga preko Interneta. Smemo li uskoro da očekujemo eksploziju e-prodavnica na domaćem Web-u?

Razne forme elektronske naplate usluga su već nekoliko godina prisutne na našem tržištu: SMS-om se plaćaju parking, informacije i pristup sajtovima, neke firme (među kojima i naš časopis) su poodavno omogućile uplate iz inostranstva preko stranih procesora kartica, Pakom je nedavno ponudio plaćanje Diners "plastikom"... Na pravu stvar se dugo čekalo - da bi e-commerce zaživeo, potrebna je mogućnost da se na sajtu primaju VISA i Master kartice, koje su kod nas najzastupljenije, i da plaćanje teče u dinarima. Još od novembra 2002, kada smo pisali o karticama domaćih banaka koje se mogu koristiti za plaćanje preko Interneta, govorilo se da druga polovina posla - naplata preko Interneta - samo što nije. I tako, tri nedelje po tri nedelje, prođe skoro pet godina. No strpljen-spasen - na korak smo pred ciljem, pa će kada budete čitali ovaj broj "PC"-ja prve domaće Web prodavnice otvoriti svoja elektronska vrata. Za sada jedini procesor kartica je Banca Intesa, koja je svojevremeno (tada se zvala Delta banka) prva ponudila MasterCard upotrebljiv na Internetu. Dobro zvuči, ali...

Iz iskustva SezamaPro, koji će verovatno prvi ponuditi plaćanje Internet usluga preko Web-a, mogu da kažem da je put do prodavnice prilično težak - banka ne traži baš krv na DNK analizu, ali nije daleko od toga. Pre svega, firma treba da bude duže vreme na tržištu, da ostvaruje godišnji promet preko 500.000 evra, da prikupi gomilu papira i ispuni sijaset sitnih uslova. Pa onda treba napisati dokumente o privatnosti i reklamacijama, proći nekoliko "inspekcija prodavnice"... Šteta što Intesa neće omogućiti rad agregatorima kao što je Regsoft - bio bi to način da i manje firme prodaju preko Interneta, pri čemu bi agregator obezbeđivao softver i procesirao reklamacije. Banke se panično boje zloupotreba, iako u prethodnih pet godina nije bilo većih problema.

Najteže je početi - uskoro će se i druge banke uključiti u utakmicu, a uslovi će postati povoljniji, kako što se tiče zaključenja ugovora, tako i po pitanju provizija. Zato idemo korak po korak - kada se vratite sa odmora, sačekaće vas barem nekoliko e-prodavnica, a do tada kupujte jeftinije računare uz manji PDV, uživajte u našem letnjem broju i još jednom tehnološkom koraku napred - prvom double-layer kompjuterskom DVD-u nastalom na ovim prostorima. Vidimo se 1. septembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #135
preview
Džepna muzika i video
Branislav Bubanja


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter