GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #135 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Džepna muzika i video
Branislav Bubanja
Leti se mnogo vremena provodi napolju, u šetnji, na plaži ili pored bazena. Za "ubijanje" vremena tada se obično koriste klasična pomagala u vidu časopisa ili knjiga, a u poslednje vreme sve češće se viđa i mali medija plejer... Stavili smo jedan pored drugog preko 60 ovih uređaja i odabrali najbolje za vaše letovanje.
- PC #135 (Jul/Avgust 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Džepna muzika i video

MP3 plejer svakako posedujete već godinama, ali sada je i video došao na "dnevni red" - zar ne bi bilo lepo poneti filmove i muziku u jednom pakovanju? Zato smo počeli pripreme za vrelo leto: sakupili smo skoro sve MP3 i MP4 plejere koji se mogu kupiti u domaćim prodavnicama. Na našem testu našla su se 53 uređaja - 29 MP3 plejera i 24 MP4 plejera. Ako uzmemo u obzir da smo obratili pažnju i na različite memorijske kapacitete testiranih plejera, u tabelama koje idu uz ovaj tekst pronaći ćete detaljne informacije o čak 96 MP3/MP4 plejera, zajedno sa njihovim cenama.

Šta (ni)smo testirali

Najvažniji kriterijum prilikom testiranja bio je broj formata koje plejer podržava kao i karakteristike displeja (vrsta i veličina). Najmanji broj bodova dobijao je tekstualni monohromatski displej, dok je najviše poena dobijao grafički displej najveće dijagonale. Od značaja su bile i dodatne funkcionalnosti plejera, koje smo rangirali prema korisnosti. Na primer, FM prijemnik je nosio više poena od e-book čitača ili telefonskog imenika - ovakav plejer ćete sigurno radije koristiti za slušanje radija nego za čitanje knjiga ili čuvanje kontakata. Bitan kriterijum prilikom ocenjivanja bio je i tip baterija koje se u plejerima koriste: AAA ili Li-ion. AAA baterije su izmenjive i često imaju veću autonomiju od ugrađenih Li-ion baterija, ali smo ovim drugim ipak dali prednost, pošto s njima ne morate da razmišljate o tome da li ste poneli rezervne baterije; dovoljno je da se nađete u blizini računara ili strujnog priključka i da ispražnjene baterije dopunite. Takođe, Li-ion baterije dozvoljavaju realizaciju i nekih ekstravagantnijih dizajnerskih rešenja, jer se takve baterije mogu izrađivati u različitim oblicima i s različitim dimenzijama.

Test smo zasnovali na informacijama koje se mogu objektivno proveriti odnosno izmeriti. Zato smo odustali od ocenjivanja kvaliteta slušalica, jer bi to bila subjektivna ocena. Takođe, nismo u obzir uzimali ni dužinu trajanja baterija, iz prostog razloga što te informacije nismo imali za sve plejere koje smo testirali. Zato smo tu informaciju u tekstu samo pomenuli, i to u slučajevima gde je sam proizvođač naveo vreme trajanja baterija. U obzir nismo uzimali ni grafičke ekvilajzere - oni su praktično jednaki na svim testiranim plejerima, pa nije bilo svrhe pominjati ih u tekstu i navoditi u tabeli. Nismo obraćali pažnju ni na tip povezivanja plejera sa računarom, pošto se ona standardno vezuje za USB porta, ali ni na ocenu lakoće upotrebe, koja bi opet bila subjektivna. Specifičnosti upotrebe, ukoliko ih je bilo, prokomentarisali smo samo za pojedine modele plejera.

U svaki plejer učitali smo seriju ranije pripremljenih audio, a u slučaju MP4 modela i video fajlova, tekstualnih datoteka i fotografija u različitim formatima. Obavezno smo dodavali i LRC fajlove (sa rečima pesama) te ID3v2 tagove sa ubačenim slikama albuma. Nakon toga, proveravali smo koje od ovih sadržaja plejer može da prepozna i prikaže na ekranu, odnosno reprodukuje; za svaki format plejer je dobijao poene. Drugi deo testa sastojao se u dodeljivanju poena za različite funkcionalne osobine. Na kraju smo sve te poene sabrali, kako bismo dobili ukupnu ocenu.

Broj poena daje apsolutnu ocenu vrednosti i to je mnogima sasvim dovoljno. Dodali smo još jednu ocenu - pošto se većina plejera koje smo testirali proizvodi u varijantama s različitim količinama memorije, pokušali smo da ih svedemo na istu ravan, kako biste pri kupovini mogli da procenite ne samo koji model plejera vam najviše odgovara nego i da li je kod odabranog modela isplativije kupiti primerak sa manjom ili većom količinom memorije. Do te relativne ocene došli matematički: pomnožili smo broj bodova sa količinom memorije (u kilobajtima) i tu vrednost podelili sa cenom plejera. Zatim smo izvršili normalizaciju ocena, tako što smo plejeru sa najvećom ocenom dodelili indeks isplativosti 10,00, a za najniži indeks uzeli smo vrednost 5,00. Na taj način je indeks isplativosti za svaki od testiranih plejera ušao u isti opseg vrednosti, bez obzira na količinu memorije, cenu i funkcionalnost plejera. Nadamo se da će vam sagledavanje svih ovih vrednosti prikazanih u tabeli olakšati pronalaženje plejera koji najviše odgovara vašim potrebama i vašem bužetu...

Za detaljan prikaz 60 MP3 i MP4 plejera, tabele karakteristika i izbor urednika pogledajte PC #135.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter