GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #135 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CoolerMaster AquaGate
Branko Maksimović
CoolerMaster je cenjen u kategorijama vode i vazduha, a kod igračkih sistema često se sreće njihova AquaGate serija vodenih hlađenja. Aquagate Viva je namenjen hlađenju grafičkih kartica, iako se može montirati i na sistemske procesore...
- PC #135 (Jul/Avgust 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CoolerMaster AquaGate

CoolerMaster je jedan od najpoznatijih brendova kada su u pitanju kućišta i rashladni sistemi, a kod nas su ovi proizvodi ako ne najprodavaniji onda sigurno najpoželjniji. Kada su ekstremnija rešenja iz klase rashladnih sistema u pitanju, CM je cenjen i u kategoriji vode i vazduha, a kod igračkih sistema često se sreće njihova AquaGate serija vodenih hlađenja.

Aquagate Viva je poznato rešenje namenjeno prvenstveno hlađenju grafičkih kartica, iako se može montirati i na sistemske procesore. Mi smo prošlog meseca testirali AquaGate Viva Duo (SLI), koji je kreiran da ohladi čak dve high-end grafičke kartice koje rade u Dual GPU režimu, i to bez velikih komplikacija. Nažalost, mnogi će biti razočarani činjenicom da ovaj sistem nije namenjen da ohladi CPU i GPU u jednom sistemu, što bi – ruku na srce – zaista bilo idealno; jedan radijator, jedna pumpa i dva različita waterblock-a.

Svi elementi ovog vodenog rashladnog sistema povezani su prilično elastičnim gumenim cevima, a waterblock-ovi su prilično dobro pripremljeni (uglačani), što posebno pohvaljujemo. Radijator se može instalirati bilo gde unutar ili van kućišta, a predviđena je i montaža na mesto nekog od hard diskova, što se preporučuje samo u dobro provetrenim i prostranim kućištima. Alternativno, može se postaviti (ušrafiti) i iznad nekog od praznih PCI slotova. Pumpa je po hijerarhiji uvek smeštena između vodenih blokova i radijatora, ali je ovoga puta na cevi smešten i indikator, tj. modul za kontrolu tečnosti, koji poseduje i zvučni indikator, u slučaju bilo kakvih abnormalnosti (smanjen protok, visoka temperatura tečnosti i sl.). U praksi, AquaGate Duo Viva će daleko bolje ohladiti kartice iz srednje klase, kakve su GeForce 7600GT ili 8600GTS, ali će rezultati pri hlađenju zveri kakva je GeForce 8800 GTX biti slični kao i sa već postojećim vazdušnim hlađenjem na tim karticama.

Ako ne pruža mnogo bolje rezultate od stock hlađenja, tj. ako sa njim ne možete overklokovati karticu više nego što se ona inače može ubrzati, da li je onda sistem tiši? Odgovor je opet negativan, ali CoolerMaster AquaGate Duo Viva ipak ima svoju ciljnu publiku. Autor ovog teksta poseduje vrlo malo WaveMaster kućište, u koje fizički lako staju dve GeForce 8800 Ultra ili GTX kartice, koje međutim u radu stvaraju veliku količinu toplote, koju je teško odvesti dalje od čipseta i centralnog procesora. U slučaju vodenog hlađenja koje smo prikazali, radijator se lako može smestiti van kućišta i tako postići niže radne temperature matične ploče i CPU-a. Ako ste se u ovim redovima prepoznali, AquaGate (Duo) Viva je upravo za vas!

Korisne adrese:

Cooler Master
http://www.coolermaster.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #135
preview
Japansko oštro oko
Branko Maksimović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter