GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #135 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pentax E30 i M30
Aleksandar Veljković
Pentax E30 i M30 nude kvalitet, izuzetnu jednostavnost upotrebe ali i obilje diskretne "veštačke inteligencije". Kakvi su rezultati?
- PC #135 (Jul/Avgust 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pentax E30 i M30

E30

Posle dužeg vremena bili smo u prilici da probamo i neke od novijih Pentax digitalnih fotoaparata i tako proverimo kako ovaj renomirani proizvođač „iz senke“ već decenijama (još iz vremena pre „digitalne ere“) održava konstantu kvaliteta, koji nudi po povoljnijoj ceni u odnosu na svetske lidere tržišta fotoaparata. Pred nama su dva „turistička“ modela, E30 i M30.

Sa cenom ispod 150 evra, E30 spada u klasu najjeftinijih aparata na tržištu, a nudi sasvim pristojnu rezoluciju i performanse. Njegovo plastično telo ima solidan rukohvat u koji staju dve baterije AA formata, a ergonomiju odlikuje logičan raspored tastera i izuzetna jednostavnost rukovanja. Interfejs jednostavnih Pentax modela koncipiran je tako da se korisnik ne zbunjuje „viškom“ tastera, a još manje kompleksnošću menija, tako da se do svih podešavanja stiže brzo. Ovaj aparat korisnika pre svega upućuje na scenske modove kojih ima petnaestak, od kojih svaki poseduje detaljno tekstualno objašnjenje. Meni sa modovima je direktno dostupan pritiskom na donji kursorski taster, dok se do naprednijih podešavanja (balans belog, način fokusiranja, osetljivost, kompenzacija ekspozicije itd.) stiže iz glavnog menija. Rezolucija od 7 Mp, 3x optički zum, prosečne performanse i solidne fotografije zasićenog kolorita i primerne oštrine predstavljaju realni maksimum koji možemo da očekujemo od aparata u ovoj cenovnoj kategoriji, a sve to E30 nudi.

M30

Za tridesetak evra više M30 se kvalifikuje za jednu od najboljih kupovina u klasi cena ispod 200 evra. M30 je smešten u robusno, a opet veoma lako metalno telo, napaja se iz LiIon baterije (interesantno je da se radi o istom tipu baterija koje koristi Olympus FE serija), a debljina od samo 18 mm ga čini jednim od najtanjih aparata na tržištu. Iako ne poseduje optičku stabilizaciju (za 180 evra to se teško može i očekivati), M30 nudi modove visoke osetljivosti sa rasponom do čak 3200 ASA, koji olakšavaju fotografisanje bez zamućenja u uslovima slabog svetla. Naravno, korišćenje ovako visokih osetljivosti ima svoju cenu u značajnom povećanju nivoa šuma.

FD (face detection) je na raspolaganju u portret modu, a izuzetno jak blic je efikasan na većim rastojanjima nego što smo navikli kod ove klase aparata. Korisnički interfejs i raspored tastera M30 E30 je isti, što znači da je sve podređeno pristupačnosti i jednostavnosti. Za zumiranje je zadužena „klackalica“ na poleđini aparata, a za razliku od E30, M30 može da snima video klipove sa zvukom u rezoluciji 640×480 brzinom od 30 fps, tako da je veoma upotrebljiv i za beleženje akcije na vašem letovanju. M30 može da radi i kao diktafon, pri čemu možete snimiti čak do 24 sata audio zapisa (naravno, zvučni zapis može se dodeljivati i fotografijama koje ste napravili). M30 nudi i solidne mogućnosti postprocesiranja fotografija u samom aparatu, koje uključuju razne kolor filtere, mogućnost reskaliranja, isecanja segmenata ili rotiranja fotografija, otklanjanja crvenila očiju ili popravke osvetljaja.

E30 i M30 nisu šampioni brzine, ali i ne zaostaju za brzinskim prosekom u klasi. Ono po čemu se izdvajaju iz proseka jeste kvalitet fotografija, koje su oštre i vrlo zasićenog kolorita, čime dosta podsećaju na Canon aparate. Hromatske aberacije su značajno manje od proseka klase, a geometrijske distorzije su takođe minimalne. Boja ljudske kože na fotografijama koje daju E30 i M30 je veoma prirodna, bez obzira da li fotografišete sa blicem ili bez njega, u enterijeru ili eksterijeru, a dinamički raspon je vrlo solidan za ovu kategoriju aparata. Pohvalu zaslužuju dobro eksponirane fotografije, kojima je vrlo retko potrebna intervencija korisnika putem funkcije za kompenzaciju ekspozicije – Pentax u ovom domenu zaista radi izvanredan posao.

Pentax E30 i M30 zaslužuju preporuku, jer nude kvalitet, izuzetnu jednostavnost i obilje diskretne „veštačke inteligencije“. Ako uzmemo u obzir da je cena koju za njih treba da platite niža nego za slične konkurentske modele, ponudi je zaista teško odoleti.

Korisne adrese:

BTI Group
http://www.btigroup.org

SLEDEĆI TEKST U PC #135
preview
Fotoaparati i zablude
Zoran Životić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter