GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #136 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Majstori na 16 bita
Dragan Vlajković
Priču o emulatorima računara iz PC Muzeja nastavljamo tekstom o dva najpopularnija 16-bitna računara iz osamdesetih i ranih devedesetih: kako na PC-ju pokrenuti Atari ST i Amigu?
- PC #136 (Septembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Majstori na 16 bita

Ranih osamdesetih, u vreme dok su 8‑bitni računari suvereno vladali, začeta je ideja o stvaranju sledeće generacije kućnih kompjutera, moćne grafike i zvuka, zasnovanih oko nove generacije 16‑bitnih procesora. Dve poznate kompanije, Commodore i Atari uradiće na tom planu najviše, a njihovi legendarni modeli Amiga i Atari ST zaseniće do tada poznata imena i doneti sasvim novi kvalitet, posebno na planu kućne zabave i multimedije.

Emulacija Amige

Emulatori Amige mogu se prebrojati na prste jedne ruke, što na prvi pogled može izgledati čudno. Ako razloge za ovakvo stanje potražimo u visokom kvalitetu hardvera kompanije Amiga, koji nije lako emulirati, samo ćemo donekle biti u pravu. Deo istine leži i u činjenici da postoji emulator koji je svojim kvalitetom obeshrabrio praktično sve konkurente i uklonio skoro svaku mogućnost da ga bilo ko ugrozi.

U početku skromno nazvan UAE (Unusable Amiga Emulator), tokom 12 godina razvoja postao je ne samo najbolji emulator svih Amiga modela zasnovanih na 68xxx seriji procesora već i jedan od najznačajnijih i najvrednijih programa ove vrste uopšte. Autor i idejni tvorac zave se Bernd Schmidt, a brojni saradnici dele zalugu za to što je UAE dostigao visok kvalitet i pri tom postao dostupan za različite operativne sisteme: Windows, Linux, MacOS, RiscOS...

Najpoznatija i najnaprednija verzija je ona za Windows, popularno nazvana WinUAE, koja i te kako zaslužuje da joj se posveti posebna pažnja. Mada je potpuno zaokružen proizvod, WinUAE se i dalje redovno unapređuje, a najnoviju verziju uvek možete naći na stranici www.winuae.net. Program je besplatan, ali su za uspešno korišćenje potrebni i originalani sadržaji Amiga ROM‑a, kojih ima u opticaju na Internetu, ali treba voditi računa da su oni i dalje zaštićeni autorskim pravima i da se ne mogu distribuirati bez dozvole. Naravno, postoje i drugi načini da se do njih dođe, recimo ukoliko ste vlasnik nekog od Amiga računara, tako što ćete ih prekopirati programskim alatima koji dolaze uz WinUAE.

Drugi, možda lakši put je nabavka softverskog paketa Amiga Forever firme Cloanto, uz koji se dobijaju i pomenuti ROM‑ovi. Baziran na WinUAE emulatoru, on omogućava instalaciju Amiga OS‑a na hard diskovima, upotrebu optičkih medija, Internet konekciju i korišćenje praktično svih resursa vašeg PC računara za potrebe Amige. Više detalja o ovom odličnom programu možete pronaći na sajtu www.amigaforever.com.

Za emulaciju svih Amiga modela koje WinUAE podržava neophodne su sledeće verzije KickStart ROM fajlova: A1000 (v1.0), A500, (v1.2, v1.3), A500+ (v2.04), A600 (v2.05), A1200 (v3.0), A4000 i CD32 (v3.1). U početku je dovoljno nabaviti barem jedan, recimo v1.3 iz modela A500, koji se najčešće koristi jer podržava najveću količinu Amiga softvera, pogotovo igara. Nakon toga možemo startovati program, koji će pokušati da pronađe i prepozna sve ROM‑ove koje imate, ako se nalaze u njegovom osnovnom direktorijumu. U suprotnom, treba ručno ukazati na folder gde ste ih smestili u odeljku Path/System ROMs i zatim kliknuti na taster Rescan ROMs.

WinUAE podržava procesore 68000, 68010, 68EC020, 68020, 68040, 68060, matematičke koprocesore, tri vrste čipseta: OCS, ECS i AGA, memorijska proširenja do 512 MB, kao i dodatne turbo grafičke kartice. Ništa manje bogata nije ni podrška za različite periferne uređaje kao što su hard diskovi, CD‑ROM‑ovi, štampači, miševi, džojstici, uz standardnu mogućnost korišćenja do četiri flopi disk jedinice. Grafički prikaz može biti u full screeen modu ili u prozoru, uz veliki izbor rezolucija i kolor režima.

Pažljivom upotrebom opcija u hardware odeljku, posebno sekcijama CPU and FPU, Chipset, Adv. Chipset, ROM i RAM, svako može kreirati unikatni model Amige prilagođen specifičnim potrebama. Sve što je još potrebno jesu programi, kao što su flopi disk imidži u .adf formatu, .hdf hard disk fajlovi ili CD‑ROM diskovi. Amiga je uglavnom korišćena sa disketama, koje se sada distribuiraju u obliku .adf imidža, dok se drugi formati (mds, fdi, adz...) retko sreću u praksi. Nakon što ubacimo neku od ovih virtuelnih disketa u emulator, treba još samo kliknuti na taster Start i zabava može da počne.

Potraga za softverom

Jedini koliko‑toliko uspešan pokušaj da se izađe iz senke moćnog WinUAE‑a učinili su autori programa Fellow, koji je fokusiran na emulaciju najpoznatijeg modela – Amiga 500. Ovaj DOS program već duže vreme stagnira, mada postoji i Windows verzija WinFellow, koja može da se oceni kao solidna i prihvatljiva za one kojima je podešavanje i korišćenje WinUAE‑a i dalje previše komplikovano. Iako je još u alpha fazi, program je sasvim upotrebljiv i može se naći na fellow.sourceforge.net .

Softverska podrška za Amigu je veoma bogata, uz brojne Internet stranice koje privlače veliki broj poklonika. Jedno od nezaobilaznih mesta je www.lemonamiga.com , sa obiljem informacija i opisa igara. Preporučujemo i dve velike baze programa na adresama: www.amigapower.tk i www.planetemu.net .

Iako je svojim karakteristikama predstavljala idealan računar za mnoge primene, Amiga je ipak najpoznatija kao vrhunski uređaj za video igre. Neke od njih s pravom zaslužuju da ponesu epitet „za sva vremena“, ne samo zbog grafike i zvuka, koji su pomerili daleko napred sve tadašnje standarde, već i zbog toga što su bili svojevrsna prekretnica u razvoju igračke industrije. Ovom prilikom pomenućemo one koje smatramo najznačajnijim i možda najboljim reprezentima neponovljivog Amiga stila. Prva od njih je svakako legendarni Defender of Crown, igra koja je proslavila Amigu i softversku kuću Cinemaware. Rađena kao interaktivni film, bila je putokaz mnogim multimedijalnim naslovima koji su usledili. Ostaće upamćeni i Secret of Monkey Island, Cannon Fodder, Shadow of the Beast, Alien Breed, Flashback, Universe, Sensible Soccer, Frontier, Obsession, Wings, F17 Challenge, Indy 500, Twintris, Worms i mnoge druge.

Ništa manje značajna nije bila ni Amigina demo scena, gde su vešti programeri dobili priliku da iskažu svoje umeće. Prvi od njih, prikazan pre nego što je Amiga postala kompletan računar, na sajmu elektronike u Čikagu početkom 1984, već tada je pokazao njenu tehnološku nadmoć. U pitanju je bio čuveni demo Boing!, u vidu crveno‑bele lopte koja skakuće u 3D ravni, poštujući zakone fizike, praćena izvrsnim zvučnim efektima. Na ada.untergrund.net je velika kolekcija Amiga demoa i toplo je preporučujemo svim ljubiteljima vrhunske grafike i zvuka.

Atari konkurenti

Za razliku od Amige, konkurencija na Atari emulacionoj sceni je veća, a čak tri programa prednjače u odnosu na ostale. Prvi od njih, po mišljenju mnogih poznavalaca i najbolji emulator, već duže vreme je Steem, koji se može naći na steem.atari.st. Njegovi autori, Anhtony i Russell Hayward, uradili su odličan posao, tako da Steem odlikuje izvrsna emulacija ST i STe modela.

Za početak rada je, kao i u slučaju Amige, neophodan sadržaj Atari TOS ROM‑a. Najčešće su u upotrebi TOS v1.02 za ST i v2.06 za STe modele i mogu se naći na većini Web stranica posvećenih Atari računarima, ali su i dalje zaštićeni autorskim pravima. Postoji i besplatna, open source alternativa ovim ROM‑ovima, EmuTOS, koja se može pronaći na emutos.sourceforge.net.

Nakon što se ROM fajl smesti u osnovni folder emulatora, Steem je odmah spreman za upotrebu, a sva ostala podešavanja su korektna i na default vrednostima. Program u toku rada prikazuje puno značajnih informacija o trenutnom stanju, preko veoma lepo urađene OSD funkcije, koja se može prilagođavati korisniku ili potpuno isključiti ako nije potrebna.

Jedna od lepih stvari je i mogućnost da se pritiskom na taster snimi kompletan sadržaj memorije (memory snapshot), nakon čega emulator automatski, pri sledećem startovanju, nastavlja da izvršava program sa onog mesta gde je napravljena pauza. Konačno, moguće je na vrlo jednostavan način usporiti ili ubrzati čitav proces emulacije, koristeći tastere za brzo pretraživanje, slične onima na audio‑video plejerima. Steem postoji i u verziji za Linux, gde – takođe s razlogom – zauzima sam vrh u ponudi Atari ST emulatora.

Najozbiljniji rival, barem kada je Windows platforma u pitanju, jeste SainT, ostvarenje vredno pažnje iza koga stoje James Boulton i Arrnaud Carre. Krajem prošle godine pojavila se aktuelna verzija koja se može preuzeti na leonard.oxg.free.fr . Jedna od najboljih karakteristika emulatora je efikasan i estetski doteran korisnički interfejs, dok je kompatibilnost ipak za nijansu slabija u odnosu na Steem.

Za razliku od prethodnika, TOS ROM fajl treba prvo presnimiti u ROM folder emulatora, zatim ga u sekciji Options/ROM images selektovati klikom na Add i aktivirati pomoću Set Active. Posebno bismo istakli grafički i funkcionalno veoma dopadljiv disk meni, koji omogućava jednostavnu manipulaciju disketnim fajlovima.

Kao jedan od najzanimljivijih emulatora u poslednje vreme nameće se i Hatari, open source projekat namenjen pre svega Linux, MacOS i sličnim platformama, mada postoji i veoma dobra Windows verzija. Autor programa Thomas Huth i njegov tim posvetili su posebnu pažnju emulaciji hardvera, tako da Hatari uspešno emulira ne samo ST i STe, već i snažnije TT i Falcon modele. Iako nema previše udoban korisnički interfejs, kvalitet emulacije je na visokom nivou, pogotovo kompatibilnost sa igrama na modelima ST i STe. Matična strana projekta je hatari.sourceforge.net .

Softverska ponuda za Atari ST računare je obimna i kvalitetna. Naročito bismo istakli brojne igre, demoe, profesionalne muzičke programe, kao i poslovne aplikacije. Veoma je aktivna i Atari zajednica na Internetu, a jedno od najpopularnijih mesta za okupljanje fanova je www.atarilegend.com . U ovom trenutku najznačajnijom kolekcijom Atari igara i demoa raspolaže već pomenuti www.planetemu.net , kao i steem.atari.st/automation.htm , koji sadrži veliki broj disketnih kompilacija igara. Neke od njih postale su sinonim za Atari ST računare, pre svih: Pawn, Dungeon Master, Xenon, Speedball, Paradroid 90, Ishar, Loom, Captain Dynamo, Magic Pockets, Falcon...

Pomenuti emulatori, koji su uzgred i potpuno besplatni, biće svakom poštovaocu Amige i Atari‑ja dobra prilika za nastavak druženja sa svojim nekadašnjim ljubimcima. Novo informatičko doba žurno grabi napred, ali ove legende možda još nisu rekle svoju poslednju reč. Deo Atari tehnologije našao je svoje mesto kroz nezavisne projekte, kao i nekoliko PC kompatibilnih modela. Amiga, kompjuter koji je bio istinski ispred svog vremena, prošla je prilično trnovit put u poslednjih desetak godina, ali još ima šta da pokaže. Nekoliko kompanija okušalo se u izradi Amiga klonova, a uveliko se priča i o modelu sa novim, redizajniranim operativnim sistemom, koji bi trebalo da se pojavi tokom godine. Svako ko je ikada koristio ove sjajne računare, poželeće da se barem deo ovih najava pretoči u stvarnost.

Na DVD‑u koji prati ovaj broj „PC“‑ ja objavljujemo sve pomenute emulatore za Amigu i Atari ST

SLEDEĆI TEKST U PC #136
preview
Duplo brže za iste pare
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter