GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #138 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pentax K100D Super
Aleksandar Veljković
K 100D Super, najnoviji adut Pentax-a namenjen onima koji bi po prvi put da se otisnu u DSLR vode, se sa kit objektivom 18-55 mm može dobiti po neočekivano niskoj ceni. Može li on da pomrači slavu tržišnih lidera?
- PC #138 (Novembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pentax K100D Super

Na današnjem tržištu DLSR fotoaparata dominiraju Canon i Nikon, pa nije jednostavno prići bez predrasuda modelu koji nije izašao iz razvojne laboratorije nekog od ovih giganata. Međutim, ako ipak uspete da se oslobodite predrasude da nema kvalitetnog DSLR‑a bez njihove etikete, možete prijatno da se iznenadite saznanjem da proizvođači iz tzv. druge lige umeju da naprave visoko upotrebljive modele koji se mogu ravnopravno nositi sa tržišnim liderima, a sve to sa vrlo povoljnim posledicama po vaš budžet. Očigledan primer takvog aparata je K100D Super, najnoviji adut Pentax‑a namenjen onima koji bi po prvi put da se otisnu u DSLR vode, koji se sa kit objektivom 18‑55 mm može dobiti po gotovo neverovatnoj ceni od 520 evra.

Već pri prvom kontaktu sa K100D Super steći ćete utisak da se pre radi o aparatu koji pretenduje da konkuriše modelima iz srednje, nego onima iz niže klase Canon‑a i Nikon‑a: robustno plastično telo ispod koga se krije čvrsta metalna konstrukcija, kvalitetno oblikovan i obložen rukohvat, solidni tasteri i prisustvo pomoćnog LCD ekrana na kome se ispisuju radni parametri mnogo pre će vas asocirati na Nikon D80 nego na D40. Doduše, nakon kraćeg rada sa aparatom postaće vam jasno da ga brzinske performanse ipak svrstavaju u entry level kategoriju, što nikako ne znači da je aparat spor. Brzina i preciznost njegovog autofokusa u 11 tačaka sasvim će zadovoljiti napredne amatere, pri čemu će se greške u fokusiranju dešavati razmerno retko. Napomenimo da će, čak i kada fokusirate manuelno, autofokus davati „mišljenje“ o preciznosti fokusiranja, dajući vam dodatnu sigurnost pri radu.

Ključno unapređenje modela koji nosi oznaku Super u odnosu na staru verziju Pentax K100D je u optičkoj stabilizaciji, kombinovanoj sa ultrazvučnim mehanizmom za čišćenje senzora, što su elementi funkcionalnosti koji se retko sreću kod aparata u ovoj klasi. Nikon recimo potencira korišćenje stabilizovanih objektiva, što jeste superiornije rešenje, ali podiže cenu optike, odnosno mehanizam stabilizacije plaćate sa svakim novim objektivom koji kupite. Pentax‑u se može zameriti činjenica da senzor od 6 Mp nije zamenjen nekim više rezolucije, međutim rezolucija nije ozbiljan hendikep – fotografija visokog kvaliteta rezolucije 6 Mp je daleko upotrebljivija od osrednje fotografije rezolucije 10 Mp. Zadržavanjem relativno konzervativne rezolucije na senzoru veličine 23,5×15,7 mm Pentax je postigao upravo to da fotografije koje K100D Super proizvodi budu vrhunskog kvaliteteta, oštre, dobro zasićenog kolorita i primernog dinamičkog raspona. Naročito nam se dopalo to što ovaj aparat čak i sa višim osetljivostima senzora pravi fotografije sa vrlo malom količinom šuma, koje čak i pri vrednosti od 1600 ASA zadržavaju solidnu rezoluciju detalja.

Praktična osobina K100D Super, retka kod DSLR aparata, jeste to što on koristi AA baterije, olakšavajući vam na taj način napajanje – ako iznenada ostanete bez struje, problem možete rešiti na najbližem kiosku. Optičko tražilo je veliko i svetlo, što čini korišćenje aparata pravim zadovoljstvom. Iako aparat ne poseduje live preview tj. mogućnost korišćenja LCD displeja kao tražila, on nudi unikatnu mogućnost pravljenja test snimaka koji neće biti pohranjeni u memoriji, a koje ćete moći da vidite na LCD displeju da biste ocenili ispravnost postavki. Standardnom spisku manuelnih, automatskog i (fleksibilnih) scenskih modova rada dodat je i režim u kome možete memorisati do 19 radnih parametara. Sve u svemu, K100D Super je aparat odlične ergonomije koji je zadovoljstvo koristiti, a čijim ćete rezultatima verovatno biti veoma zadovoljni.

Možda ćete kao početnik u DSLR vodama zazirati od „zakopavanja“ sa Pentax optikom (teško je preorijentisati se kasnije na drugog proizvođača), ali ne postoje ozbiljni razlozi za brigu: Pentax nudi solidan raspon kvalitetnih objektiva, a ako posedujete starije Pentax aparate sa KAF i KA bajonetom, njihovu optiku možete bez problema koristiti sa K100D Super. Upravo promovisani Pentax‑ov zum objektiv 18‑250 milimetara nudi jedan od najvećih raspona u klasi uz izrazito kompaktne dimenzije, a najavljena cena ovog objektiva kod domaćeg distributera Pentax‑a je povoljna. Možda je na tržištu kao što je naše koje je sklono striktnoj polarizaciji orijentacija na DSLR proizvođače iz senke hrabar potez, ali vam on na duže staze može uštedeti dosta novca, uz jednako zadovoljstvo u fotografisanju.

Korisne adrese:

BTI Group
http://www.btigroup.org




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter