GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #139 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oce u velikom formatu
Nebojša Rašković
Potreba za izradom najrazličitijih štampanih materijala sve je veća, pa su i profesionalni sistemi za štampu sve moćniji. Oce TDS700 je savršeno prilagođen zahtevnim korisnicima...
- PC #139 (Decembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oce u velikom formatu

Multifunkcijski uređaji širokog formata štampe uvek su predstavljali jedini izbor profesionalnih fotokopirnica i kompanija sa velikom produkcijom tehničke dokumentacije. Ovakve sisteme u najvećem broju slučajeva čini skup više složenih jedinica, koje za razliku od klasičnih rešenja nude visoku fleksibilnost i, gledano na duži rok, niže prateće troškove. Međutim, to su samo neke od prednosti ovih mašina, jer njihova sposobnost da skeniraju najrazličitije vrste materijala i štampaju na velikim formatima otvara mogućnost za daleko širu primenu. S druge strane, potreba tržišta za što kvalitetnijim i trajnijim otiscima naterala je neke od proizvođača na razvoj posebnih tehnologija, koje bi trebalo da u znatnoj meri unaprede performanse složenih multifunkcijskih sistema.

TDS700: skeniranje...

Océ je jedan od vodećih proizvođača profesionalnih MF uređaja, a njihove mašine odlikuje spoj performansi i fleksibilnosti. Ekipa časopisa „PC“ je nedavno bila u prilici da se detaljnije upozna sa najnovijim sistemom predviđenim za veliku produkciju. TDS700 je monohromatski sistem za štampanje, kopiranje i skeniranje sa širokim varijetetom hardvera i softvera različitih konfiguracija. Celokupnu mašineriju pokreće Océ Power Logic kontroler treće generacije, prilagođen zahtevima svih jedinica u nizu, postavljen na specijalnoj verziji Windows‑a XP, namenjenog ovakvom uređaju.

Skeniranje velikih formata ume da zada mnogo glavobolja, pogotovo kada polazni dokument ima veoma veliki broj detalja. Kako bi obezbedio visok kvalitet otiska, Océ je projektovao skener sa samo jednim ogledalom i jednom CCD kamerom (21.360 piksela po kolornoj liniji), čime je redukovao nivo distorzije i pratećih šumova. Položaj ovih komponeti je omogućio i drastično smanjenje broja grešaka pri mapiranju iz jednog prolaza, što je kod konkurentskih rešenja gorući problem. Brzina skeniranja zavisi od vrste i strukture materijala koji se šalje na očitavanje, mada i drugi faktori mogu delimično uticati na prolazna vremena. Pri crno‑belom skeniranju mašina je u stanju da obradi do 5 metara materijala, s tim da rezolucija bude inicirana u okvirima optičkih vrednosti (do 575 dpi).

Upravljački panel je prilagođen za dva režima rada (Copy i Scan), uz veliki broj unapred definisanih setovanja (Line & text, Photo, Grey...). Lakoj navigaciji ponajviše doprinosi dobro osmišljen višejezični interfejs. U zavisnosti od potreba potencijalnih korisnika, proizvođač je ponudio mogućnost izbora vrste skenera, dakle crno‑beli ili kolor rad.

...i štampa

Štampači velikog formata (ploteri) su na tržištu prisutni gotovo 15 godina i u tom periodu su ostvarili ogroman napredak. Uglavnom su zasnovani na inkjet tehnologiji, ali je u poslednjih par godina sve više modela koji koriste i elektrofotografski (LED) metod štampe, razvijen još početkom osamdesetih godina prošlog veka. Océ je jedan od brendova koji su uložili mnogo napora u usavršavanje pomenute tehnologije i ubrzo je postao lider na ovom polju. TDS700 je jedan od glavnih aduta: monohromatski printer čiji godišnji obim štampe u praksi potvrđen, prelazi 100.000 metara i koji može da formira otisak na različitim tipovima medija (transparentni, fotoglosi, velum film, poliester film...), što je veoma retko kod ovakvih mašina. Tajna je u tome što korišćena tehnologija ne zagreva medij (hladno nanošenje praha na papir), čime su dobijene dve stvari. Prvo je pomenuta raznovrsnost medija a druga brzina – 6 metara u minutu za standarnu gramaturu medija, odnosno 3,6 metara u minutu za teže materijale; nema gubljenja vremena za zagrevanje elektronike i valjka.

Primenjena tehnologija štampe je umanjila rastur materijala i olakšala (automatsko) čišenje sistema, smanjujući time neophodnost manuelnih intervencija. Interesantno je da se toner može dopuniti čak i u toku rada mašine, dakle posao može trajati koliko god je to potrebno, bez prekida. TDS700 se papirom puni iz tri kasete, koje ukupno mogu poneti do šest rolni (maksimalna dužine po 200 metara). Svaka fioka poseduje zaseban nož za odsecanje medija, pa nema potrebe za bilo kakvom manuelnom intervencijom, koja u velikom broju slučajeva može uticati na cepanje papira. Maksimalna rezulucija koju štampač može da postigne je 600×1200 dpi, što je za uređaje velikog formata vrhunski. Mašina je u radu veoma tiha, što omogućava njeno potpuno uklapanje u radno okruženje.

Poput većine Océ plotera, TDS700 ima izlazni tray u vidu stacker‑a, koji može da prihvati do 100 crteža formata A0, sa gornje strane ili se može dodati on-line folder koji jednovremeno savija crteže do formata A4. Kao i kod skenera, kompletno upravljenje se obavlja preko kontrolne table, koja pored praćenja vitalnih funkcija jedinica nudi i zavidan broj naprednih opcija za konfigurisanje uređaja.

Océ softverska rešenja

TDS700 se može povezati sa širokim nizom softverskih alata, uključujući i Océ Account Center, koji se brine i o računovodstvu, notirajući troškove štampanja, kopiranja i skeniranja. Proizvođač nudi i DDM (Digital Distribution Manager), koji usmerava i automatizuje distribuciju i upravljanje najrazličitijim tehničkim fajlovima.

Dokumenti se mogu štampati direktno iz CAD aplikacije (Windows Print Drivers ili posebnih CAD drajvera, kao što je AutoCAD HDI) ili posredstvom alatke koja objedinjuje štampu. Ovaj drugi metod odgovara menadžerima projekta, koji često nemaju direktan pristup odgovarajućoj CAD aplikaciji.

Océ Print Exec Workgroup ne samo što omogućava korisnicima bez odgovarajućeg CAD softvera da sa lakoćom štampaju dokumente, nego i štampa na praktično bilo kom printeru (veliki ili mali format), nezavisno od marke proizvoda. Pomoću ovog seta instrukcija fajlovi za štampu se mogu automatski usmeriti na najpogodniji printer ili red za čekanje. Sistem „razume“ različite brzine štampe, dimenzije papira ili tipove medija, a ostavljena je i mogućnost autorizacije: recimo, konfigurišete da samo određeni korisnici mogu zadati štampu na papiru fotografskog kvaliteta. Sa fajlovima složenije strukture, kao što su AutoCAD DWG, Océ Print Exec Workgroup nije u mogućnosti da koristiti resurse za štampanje iz svih Windows aplikacija, pa se u tom slučaju štampanje mora zadati direktno iz CAD programa.

Na delu

Zahvaljujući ljubaznosti distributera, imali smo priliku da se na licu mesta uverimo u sve prednosti koje donosi TDS700. Iako je reč o jedinicama čije performanse ni jednog jedinog momenta nisu bile dovedene u pitanje, posebno nas je zanimalo kako se mašine ponašaju pri izvršavanju paralelnih zadataka (istovremeno štampanje i kopiranje, štampanje i skeniranje odnosno skeniranje i kopiranje), koji su česti u velikim firmama. Pokazalo se da sve komponente u nizu sinhrono prate rad jedna druge, što utiče na produktivnost i postizanje optimalnih rezultata. Ako, recimo, u istom trenutku inicirate skeniranje i štampanje, uređaji će automatski izračunati neophodno vreme za izvršenje operacija, što vam ostavlja dovoljno prostora za pripremu sledećeg zadatka. Njihove nezavisne funkcije omogućavaju nesmetan odvojeni rad, koji je doskora predstavljao usko grlo. Svemu ovome treba dodati i činjenicu da se ovakvim načinom upravljanja smanjuju režijski troškovi, a fleksibilnost podiže na viši nivo.

Océ TDS700 je najnapredniji sistem za štampanje, skeniranje i kopiranje velikog formata pred kojim smo se našli. Prvenstveno je namenjen velikim kompanijama i kopirnicama, čiji je posao razrađen a potrebe velike. Široka lepeza TDS uređaja je već duži niz godina neprikosnovena na polju štampe velikog formata, ali sa razvojem inovativnih proizvoda, kao što je Océ Print Exec Workgroup, inženjeri mogu da upravljaju ukupnim tokom štampanja u odeljenju, oslanjajući se na opremu raznih proizvođača.

Korisne adrese:

OSA Računarski Inženjering
http://www.osa.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #139
preview
Panasonic DMC FZ-18
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter