GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #139 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ekologija rađa kvalitet
Marko Herman
Recikliranje tonera za laserske štampače je interesantna tema u koju se malo ko udubljivao. Red je da saznamo kako tome pristupaju profesionalci - posetili smo "Perihard".
- PC #139 (Decembar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ekologija rađa kvalitet

Perihard je kompanija koja je poznata u informatičkim krugovima u Srbiji, prepoznatljiva po pelikanu u svom logotipu. Iako se skoro 20 godina bave industrijskim remontom tonera za laserske štampače, malo ko zna više o tome kako izgleda taj posao. Česti su negativni komentari na remont tonera koje sa jedne strane inicira to nepoznavanje samog procesa, a sa druge puno primera firmi koje se tim poslom bave na neadekvatan pa i nezakonit način.

Kompaniju „Perihard inženjering“ osnovali su 1988. godine u Zagrebu mr Danilo Pešić i njegova supruga, dipl. ecc. Bogdanka Pešić. U startu registrovano za izradu informatičke opreme i softvera, te elektronskih i električnih aparata, preduzeće se 1991. godine uključilo u posao po kojem je danas poznato. Iste godine je sedište svojih proizvodnih i uslužnih Perihard preselio u Beograd.

Tokom turbulentnih vremena poslovanje nije preterano napredovalo, ali je znatno bolja situacija 1997. omogućila poslovne uspehe i veće tržišno prisustvo. Dalji stabilan rast preduzeća i povećanje prihoda omogućilo je da 2002. godine započne izgradnja hale u Slobodnoj zoni „Beograd“, u koju su 2004. smešteni i poslovni i proizvodni kapaciteti Periharda. Kompanija i danas posluje iz tog prostora, a stabilan rast obima poslovanja omogućava im da planiraju dalje širenje, ovog puta u industrijsku zonu u Šimanovcima.

Posvećenost okruženju

Od samog početka poslovanja, reč kvalitet igra bitnu ulogu u radu Periharda. Sistem kvaliteta se u funkcionisanju firme neprestano usavršavao, a to je rezultiralo uvođenjem ISO 9002 standarda tokom 1999. i sertifikovanjem 2000. godine. Na tome se nije stalo. Kako je upravljanje kvalitetom dinamička kategorija, u Perihardu ga stalno preispituju i dograđuju, pa je već u decembru napravljena sledeća značajna promena: sistem upravljanja je dograđen novim zahtevima standarda ISO 9001:2000 kada se prešlo na procesni pristup upravljanja kvalitetom.

Nakon toga je praćenje ekološkog uticaja svog poslovanja nastavljeno i nove mere su neprestano uvođene. U januaru 2007. dograđen je sistem upravljanja zaštitom životne sredine prema zahtevima standarda ISO 14001:2004. Osim poštovanja međunarodno prihvaćenih standarda, Perihard je neprestano usaglašavao svoj rad sa propisima na snazi u Srbiji. Tako su urađene prethodne i detaljne analize uticaja industrijskog remonta toner kaseta za laserske štampače na životnu sredinu, kategorizacije i karakterizacije otpada, a dobijena je saglasnost resornog ministarstva kao i Rešenje o karakteru otpada od Agencije za reciklažu.

To znači da je Perihard registrovan i ovlašćen za prikupljanje, skladištenje i preradu toner kaseta koje, inače, spadaju u opasan otpad na tzv. Amber listi. Neke komponente koje nastaju tokom prerade toner kaseta su tehnogeni materijali koji se mogu koristiti kao vredne sirovine u drugim prerađivačkim industrijama. Perihard teži ostvarivanju zero waste menadžmenta u proizvodnji. Još uvek se isprobava koje je najfunkcionalnije rešenje za dalju upotrebu, od nekoliko mogućih, a Perihard će ga, kao ekološki odgovorna kompanija, ponuditi domaćem i stranom tržištu kroz aktivno članstvo u udruženju ETIRA (Evropskoj asocijaciji reciklera toner kaseta). Perihard je i jedan od inicijatora i osnivača ekološkog klastera Eko‑krug, što svedoči o brizi ove kompanije za životno okruženje.

Usluge

Prateći savremene trendove i potrebe klijenata koje se mogu iskazati kao potreba za štednjom vremena, ljudskih i finansijskih resursa uz povećanu funkcionalnost organizacije, Perihard je formirao jedinstvenu ponudu na našem tržištu. Ta ponuda čini paket u kojem klijenti dobijaju remontovane toner kasete, servis štampača, zakonsko zbrinjavanje otpada i isporuku na željenu adresu. Oni koji se odluče za ovakav paket usluga nabavljaju samo papir, dok su svi drugi poslovi vezani za funkcionisanje štampe prepušteni Perihardu.

Firme koje već koriste ovu uslugu su sopstvene IT resurse oslobodile za važnije poslove, a među njima se nalaze i UniCredit banka, HBC Coca‑Cola, Porsche, Delta Generali... Efikasno funkcionisanje ove usluge obezbeđuje Perihardov servisni centar koji svoj ugled gradi na originalnim delovima kupljenim od distributera iz SAD. Rok u kojem se problemi sa štampačima rešavaju u većini slučajeva iznosi 48 sati, a centar je dostupan 365 dana godišnje. Za vreme servisne intervencije klijenti dobijaju zamenski štampač da ne bi morali da prekidaju svoje poslovne procese.

Svojim pristupom poslovanju i društvenom odgovornošću Perihard želi da ostvari viziju, ostajući ostane najveći i najznačajniji proizvođač i recikler toner kaseta, te nezavisni serviser laserskih štampača u Srbiji. To ova kompanija čini stalnim zadovoljavanjem očekivanja i interesa klijenata, održavanjem visokog i prepoznatljivog kvaliteta toner kaseta i usluga servisiranja, te stalnim unapređivanje sistema kvaliteta i inoviranjem svih elemenata poslovanja. Time Perihard neprestano afirmiše svoj imidž i opravdava moto: Najbolji prijatelj vaših štampača.

Korisne adrese:

Perihard inženjering
Beograd
tel: 011/276‑0016
http://www.perihard.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #139
preview
Kupovina iz fotelje
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter