GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #140 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NCR-ov POS terminal
Aleksandar Veljković
Mehaničke kase su odavno otišle u istoriju - zamenio ih je POS terminal. Kakve prednosti nad klasičnim POS sistemima donosi NCR RealPOS 21?
- PC #140 (Januar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NCR-ov POS terminal

U poslednjoj deceniji maloprodajno poslovanje je pretrpelo velike promene, tehnološke i organizacione. Mehaničke kase kakve smo nekada viđali po samouslugama otišle su u istoriju, dobili smo fiskalne račune, a evidentiranje robe na lageru maloprodaja postalo je deo integrisanog informacionog sistema. Danas se svaki prodati artikal automatski skida sa lager liste, što automatizuje nekada mukotrpnu proceduru popisa robe. Informatička revolucija maloprodaje dovela je do toga da se kase često zamenjuju običnim PC računarima, ali da li je to optimalno rešenje? Postoje li proizvodi koji su bolje prilagođeni ovim poslovima, odnosno koji obezbeđuju brži, sigurniji rad i veću produktivnost?

Od kase do POS‑a

NCR nije na tržištu od juče. Ova firma nekada je bila najveći svetski proizvođač mehaničkih kasa, a danas je vodeći proizvođač POS terminala, nudeći širok dijapazon proizvoda, podeljenih u one sa ekranima osetljivim na dodir i one sa običnim LCD ekranima. Model koji je nama stigao na test nosi oznaku RealPOS 21 i namenjen je širokom spektru korisnika, od malih radnji do velikih maloprodajnih lanaca. Na prvi pogled, radi se o PC‑ju kompaktnih dimenzija koji je integrisan sa LCD monitorom osetljivim na dodir, čiji se položaj može menjati čime se ovaj terminal može prilagoditi ergonomiji različitih radnih okruženja. Postoji čak i mogućnost montaže terminala na zid.

RealPOS 21 isporučuje se sa Windows XP operativnim sistemom i aplikacijama za podešavanje osetljivosti i drugih parametara ekrana, koji možete integrisati sa postojećim softverom za maloprodajno poslovanje u vašoj firmi ili sa distributerom dogovoriti detalje oko isporuke softvera kakav vam je potreban. Poput drugih PC računara, i ovaj terminal na zadnjoj strani poseduje priključke za povezivanje sa širokim dijapazonom periferija, čiji je sastav prilagođen specifičnoj nameni uređaja. Tu su LAN, po dva USB i PS/2 porta (kao i dodatna dva USB porta spreda), Centronics i čak četiri RS‑232 porta sa aktivnim napajanjem. Povrh svega tu su i priključci za dve fioke za novac, a sa strane ćete naći i čitač CF kartica.

Naizgled skroman hardverski sastav čini Celeron M procesor na 1,3 GHz (512 MB keša), disk od 40 GB i interna memorija u rasponu od 256 MB do 2 GB. To je potpuno prilagođeno potrebama posla, a rigorozan odabir komponenti i hardverska konstrukcija obezbeđuju daleko duži radni vek od standardnih PC‑ja – svi NCR POS terminali projektovani su za životni vek od 5‑7 godina, uz kontinuiran, svakodnevni rad. Pri konstrukciji je vođeno računa i o servisiranju, pa se spoljni poklopac računara oslobađa tako što rukom okrenete dva točkića (šrafa) sa strane i prosto ga podignete, a poluga koja se nalazi ispod omogućava vrlo jednostavno otvaranje radi zamene komponenti, bez korišćenja alata.

Svi NCR terminali prošli su veoma rigorozno testiranje na uticaj raznih faktora koji se mogu susresti u tipičnom radnom okruženju, kao što su potresi, vibracije, elektrostatička pražnjenja, dinamičke promene temperature i vlažnosti radnog okruženja... RealPOS 21 je deklarisano otporan čak i na prosipanje tečnosti, što se odnosi kako na sam ekran, tako i na kućište, čiji su ventilacioni prorezi tako konstruisani da sprečavaju prodiranje prosute tečnosti u unutrašnjost. Konstruktori su vodili brigu i o oštrim predmetima, što je bitno u maloprodaji, gde postoji visok rizik od incidenata pri manipulaciji artiklima.

Upravljanje dodirom

Dijagonala integrisanog ekrana osetljivog na dodir je 15“ a rezolucija 1024×768. Već na prvi pogled ovaj ekran je prilično različit od onih sa mekim, ugibajućim folijama koje srećemo na PDA uređajima i mobilnim telefonima. Ekran prilično čvrste površine reaguje na dodir drugačije od PDA ekrana, tako da se najbolji odziv dobija kada ga pritiskate jagodicom prsta. Napravljen je tako da reaguje na pritisak prsta čak i ukoliko operater nosi rukavice, a mogu se koristiti i oštri predmeti, poput specijalnih olovaka za PDA uređaje, pa čak i kreditne kartice ili slična priručna sredstva. Ekran ima specijalnu zaštitu i sastavljen je iz nekoliko slojeva, pa je projektovan za jako dug životni vek – svaki senzor u njemu predviđen je da izdrži čak 35 miliona dodira.

Zahvaljujući velikom broju RS‑232 i drugih priključaka, RealPOS 21 omogućava visok stepen modularnosti i prilagođavanje svakom radnom okruženju. Na njega možete priključivati tastature, terminale za procesiranje kartica, bar‑kod skenere, štampače, pa čak i dodatni monitor, za koji postoji i VGA priključak – na sekundarnom displeju bi, recimo, kupac pratio informacije o artiklima i konačnoj ceni. Svi ovi dodaci mogu se pribaviti i iz NCR proizvodnog programa, dakle ovaj proizvođač obezbeđuje kompletna rešenja za maloprodaju.

Testirajući NCR RealPOS 21 stekli smo utisak da se radi o proizvodu idealno prilagođenom svojoj nameni, koji nudi sve ono što je neophodno za punu funkcionalnost i efikasno obavljanje posla, a u isto vreme izostavljajući sve nepotrebno, što bi dodatno poskupljivalo proizvod. Bilo da posedujete jednu prodavnicu ili maloprodajni lanac, nabavka ovakvih terminala je logičnije i na duge staze gledano isplativije rešenje od improvizacija baziranih na klasičnim PC‑jima. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se ovde zapravo radi o integrisanom rešenju specijalizovanog proizvođača, koji vam preko svog distributera u našoj zemlji nudi pouzdanu tehničku podršku i logistiku.

Korisne adrese:

Sunbar
http://www.sunbar.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #140
preview
Olympus E-3
Nenad Akšić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter