GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #140 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Projekat na pravom mestu
Đorđe Grujić
Google Earth je svima dobro poznat, a korisnici SketchUp-a se odavno oslanjaju na njega da bi postavili svoje projekte na mesta gde će biti izvedeni i tako demonstrirali svoje ideje investitoru. Od sada to mogu i korisnici Archicad-a 11, uz Google Earth Connections.
- PC #140 (Januar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Projekat na pravom mestu

(kliknite za veću sliku)

Alat Google Earth Connections (www.graphisoft.com/products/archicad/solutions/google_earth_connection.html ) omogućava da koristite Google Earth mape i sadržaj sa Google 3D Warehouse‑a, postavite svoje projekte na Google 3D Warehouse ili na tačno mesto gde su zamišljeni!

Google Earth je zanimljiva igračka, koja se veoma dobro može iskoristiti u svakom poslu koji ima veze sa geografskom lokacijom i preoblikovanjem prostora. Kako je arhitektura uvek vezana za lokaciju i bavi se oblikovanjem prostora, krajnje je vreme bilo da vodeći VB paket za arhitektonsko projektovanje, Archicad, dobije alat kojim će njegovi korisnici moći da koriste bogatstvo informacija koje Google Earth pruža i da predstave svoje projekte u budućem okruženju. Alat se potpuno uklapa u „običan“ Archicad i radi baš ono za šta je namenjen, a maštovitiji korisnici nalaze i upotrebe o kojima programeri nisu mislili, pa su tako otkrivene nove namene, ali i poneki problem...

Iz svemira na zemlju

(kliknite za veću sliku)

Rad sa alatom je jednostavan. Posle besplatnog download‑a i bezbolne instalacije, jedan od mogućih načina rada je da svoju lokaciju pronađete na Google Earth‑u i uvezete informacije, i to kako koordinate, tako i sam teren. U zavisnosti od toga gde je lokacija, možete dobiti i trodimenzionalni prikaz terena, što će vas osloboditi često zamornog modelovanja i od početka interaktivno proveravati kako vaša ideja „radi“ na stvarnoj lokaciji. U ovome će najviše uživati američki korisnici, jer je njihov teren najdetaljnije obrađen. Prvi primeri pokazuju da može doći do izvesnih neslaganja u tretiranju pravca severa, kao i da podaci preuzeti sa Google Earth‑a često ne odgovaraju sasvim arhitektonskim konvencijama, gde orijentacija planova više zavisi od oblika zgrade i položaja na listu nego od stvarnih geografskih koordinata. No, ovo je lako savladivo u samom Archicad‑u.

Dalji rad je standardan i može se završiti postavljanjem gotovog objekta na Google Earth. Ovde savetujemo oprez, jer detaljan model sa svim podacima neophodnim za izradu projektne dokumentacije može da bude krupan zalogaj, na kome će Google Earth da se zagrcne i neće uspeti da prikaže veliki broj poligona koje ste mu poslužili. Vrlo je verovatno da ćete morati da optimizujete model da biste ga uspešno postavili na pravo mesto.

Besplatno skladište

(kliknite za veću sliku)

Google 3D Warehouse (sketchup.google.com/3dwarehouse ) je postao veoma popularno mesto za plasiranje i preuzimanje mnogobrojnih modela klasičnih zgrada i drugih objekata. Korisnici Archicad‑a inače rado koriste SketchUp za izradu modela slobodnijih oblika, koji, ako su snimljeni kao SketchUp Component, prilikom uvoza u Archicad automatski postaju GDL objekti. U ovoj proceduri, kao i uopšte u korišćenju ovog alata, uskraćeni su korisnici Macintosh‑a: Archicad dodatak za uvoz SketchUp modela na Mac‑u postoji samo za verziju 9, a Google Earth Connections radi samo na Windows platformi. U Graphisoft‑u kažu da ubrzano rade sa Google‑om i Apple‑om na otklanjanju tehničkih problema, a Mac korisnici za to vreme moraju da zatraže pomoć od kolega koji rade na Windows mašinama ili da podignu Windows na svom Intel Mac‑u da bi koristili ovaj alat.

Najlepša osobina 3D Warehouse‑a je što je besplatan, a ponuda je praktično neograničena. Naravno, od vas se očekuje i da doprinesete tom bogatstvu, i da svoje modele, bilo iz SketchUp‑a, bilo iz Archicad‑a, postavite na odgovarajuće stranice. Model šaljete jednim klikom, a da biste ga upotrebili u Archicad‑u, jedan klik je takođe sasvim dovoljan, pod uslovom da ste obratili pažnju na poligone – detaljni modeli mogu da žestoko opterete vaš projekat i uspore rad do neprihvatljivog nivoa.

Google Earth Connections otvara Archicad ka virtuelnom svetu. Do sada ste morali da modelujete teren i okolinu ako ste hteli da prikažete svoj projekat na mestu gde je zamišljen ili da postavite perspektivu u fotografiju lokacije. Sada možete da postavite projekat na pravo mesto – tamo gde je zamišljen. Pazite na poligone, i... virtuelna planeta vas čeka!

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #140
preview
Virtuelni džeparoši
Zoran KehlerRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter