GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #142 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MSP serveri
Marko Herman
Vreme je da o upotrebi servera u svom radu razmišljaju i manja preduzeća. Kako im u tome mogu pomoći jeftina i pouzdana Collax rešenja?
- PC #142 (Mart 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MSP serveri

Mistifikacija servera nije posledica namere njihovih proizvođača. Kako se IT tržište najpre razvijalo na bazi velikog zalaganja entuzijasta, a i danas počiva na pojedincima zainteresovanim za snagu hardvera, spontano je nastalo uverenje da su serveri preskupe mašine koje sebi ne može priuštiti svako. Danas je situacija drugačija, a pod pojmom server ne podrazumevamo samo hardver, već i usluge koje taj hardver pruža. Tako i dva servera koja su krajem januara stigla u Redakciju nema smisla predstavljati poput računara za krajnje korisnike – i pored značaja hardvera, moramo obratiti pažnju na softver koji mu daje odgovarajuću ulogu.

FSC hardver

Firma IT Leskovac dopremila nam je dve Fujitsu Siemens mašine namenjene upotrebi u mrežnom okruženju malih i srednjih preduzeća. S jedne strane došao je „pravi“ FSC-ov server – Primergy Econel 100, a sa druge „stoni računar“ Esprimo P2511.

Econel serija servera namenjena je manje zahtevnim korisnicima. Koristi komponente koje su po ceni nalik uobičajenom hardveru, ali je u pitanju proverena oprema namenjena non-stop radu. Econel 100A koristi Intel-ov čipset E7230, a podržava EM64 tehnologiju i ECC i RAID1 funkcije. Do nas je stigla verzija sa Intel Pentium D 925 procesorom, 1 GB memorije i diskom od 160 GB. Konstruktori su vodili računa o što tišem radu – server ne morate izdvajati u posebnu prostoriju.

FSC Esprimo su bazično stoni računari, ali i takav kompjuter može, u skladu sa hardverskim kapacitetima, preuzeti neke zahtevnije uloge. Esprimo P2511 spada u Edition Line seriju – odlikuje ga uBTX matična ploča, što znači i manje kućište i tiši rad. Model koji je stigao do nas pokreće Intel Celeron 420, ima 1 GB radne memorije i disk od 80 GB.

Collax softver

Oba računara dolaze sa serverskim softverom nemačke kompanije Collax, zasnovanom na GNU/Linux-u. Da bi sa njim mogli da rade i korisnici koji nisu previše upućeni u GNU/Linux, kompanija je razvila sopstveni grafički interfejs. Rezultat su serverski sistemi kojima je lako upravljati, a koji se mogu koristiti za usluge u čijem se centru nalazi Collax Solution Platform.

Na snažnijem, Primergy serveru dolazi Collax Busines Server softver, koji kombinuje stabilnost GNU/Linux-a i posebnog grafičkog interfejsa. Namenjen je kontroli velikog broja procesa u informacionom sistemu preduzeća. Sa jedne strane, obezbeđuje produktivnost zaposlenih olakšavanjem administracije mrežnih resursa, te objedinjavanjem komunikacije (elektronska pošta, trenutne poruke, faks...) između zaposlenih i poslovnih partnera. Drugi aspekt upotrebe je kontrola Web saobraćaja i sigurnost mreže, poput zaštite od upada krekera ili zaštite od virusa.

CBS podržava ISD, xDSL i Ethernet, a može da preuzme i ulogu DNS i DHCP servera. Razmenu poruka ostvaruje putem POP, IMAP, Multidrop i drugih protokola, uz opciju zaštite od virusa i neželjene pošte, te mogućnost dubinskog upravljanja serverom: određivanje kvota, filtriranje priloga, kontrola više domena... Kako je razmena datoteka u poslovnom okruženju česta praksa, server koristi Windows sistem deljenja datoteka, ali može da kreira i FTP servere.

Za ostvarivanje virtuelne privatne mreže (VPN) Collax Business Server može da koristi IPSec sa X.509 ili PSK, PPtP, DynVPN itd. a može služiti i kao Web, proxy ili faks server, te kao firewall za kontrolu Internet saobraćaja. Naravno, omogućava upravljanje svim korisnicima informacionog sistema preduzeća, a predviđena je i mogućnost pravljenja rezervnih kopija podataka.

Bezbedan Internet

Esprimo server je Collax Security Gateway. Dakle, u pitanju je mašina namenjena upravljanju Internet komunikacijom preduzeća i obezbeđivanjem njene sigurnosti. Server je zasnovan na UTM (Unified Threat Management) konceptu koji je definisala kompanija IDC 2004. godine, a u osnovnoj varijanti se svodi na firewall, VPN, IDP i antivirus, što znači da se na jednom mestu nalazi veliki broj alatki koje će vašu mrežu uspešno zaštititi od postojećih i budućih pretnji.

Funkcija firewall-a pored uobičajenih poslova štiti i VoIP komunikaciju, te sprečava Denial-of-Service napade. Funkcionisanje virtuelnih privatnih mreža obavlja uz upotrebu raznovrsnih tehnologija (PPtP, L2TP, DynVPN...) uz CRL menadžment i upravljanje sertifikatima. CSG filtrira Web saobraćaj i elektronsku poštu i otkriva viruse (zahvaljujući Kaspersky AV sistemu), blokira Web adrese poznate po zlonamernim sadržajima, bori se protiv phishing prevara, a može da služi i kao proxy. Tu je i anti-spam modul koji koji koristi liste e-mail i DNS adresa, filtrira slike i PDF fajlove, a ima i algoritam koji uči tokom vremena. Server obezbeđuje i funkcije za upravljanje mrežom, omogućava otkrivanje i sprečavanje upada u sistem (IDS/IPS).

U poslednje vreme poslovne funkcije preduzeća promenile su način gledanja na informacionu strukturu. Polako javlja nova filozofija koja IT funkciju smešta na nivo ravnopravan ostalim poslovnim funkcijama sa kojima zajedno donosi uspeh i profit preduzeću. Rešenja poput Collax-ovog serverskog softvera pomažu u promeni tog shvatanja. Prvenstveno cenom, koja omogućava da se plaćanje za upotrebu servera svede ne „komunalni trošak“, te da se sagleda njegova funkcija u poslovnom okruženju.

Korisne adrese:

IT Leskovac
tel: 016/234-101
http://www.itleskovac.co.yu



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter