GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #143 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Telefoni sa VGA ekranom
Marko Savković
Iako su mnogi proizvođači u tranziciji na PDA telefone potpuno zaboravili VGA rezoluciju, ima onih koji i danas na njoj insistiraju. Da li su performanse Eten Glofiish X650 i M800 dovoljne za četiri puta više piksela? Koliko traje baterija u tim uslovima?
- PC #143 (April 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Telefoni sa VGA ekranom

Na svetskim manifestacijama koje se dešavaju u prvom kvartalu 2008. godine dosta pažnje privukli su novi modeli sa WM operativnim sistemom. Događanja na CES-u, World Mobile Congress-u i CeBIT-u govore da sve više proizvođača, u nastojanju da se fokusiraju na poslovne korisnike, nudi modele zasnovane na ovoj platformi. U moru noviteta, zapažen je Eten sa linijom proizvoda Glofiish. Na našem tržištu se neopravdano zaboravljaju modeli ovog proizvođača, koji performansama, ali i povoljnom cenom, često nadmašuju velika imena.

Već prilikom upoznavanja sa modelom X500+ videli smo da koncept PDA telefona sa VGA ekranom i te kako ima smisla. Mnogi proizvođači izbegavaju ovu rezoluciju, što zbog resursa koji su potrebni da bi na njemu aplikacije glatko radile (procesor, memorija...), što zbog veće potrošnje energije. Pred nama su se našla dva modela koje uskoro treba očekivati i u prodaji, a koja su nam promenila ugao gledanja na WM scenu danas.

Eten Glofiish X650

PDA uređaj kompaktnih dimenzija (107×58×15 mm, masa 140 grama) i solidnog kvaliteta izrade već na prvi dodir deluje pouzdano. Kućište je izrađeno od različitih materijala u crnoj boji: oko ekrana dominira crni mat aluminijum, dok je za pozadinu odabrana crna mat plastika – za svaku pohvalu, jer je na njoj prilično teško ostaviti otisak prsta. Ispod ekrana je čak osam dobro raspoređenih funkcijskih tastera, dok je za navigacioni taster odabran džojstik. Iako se funkcijski tasteri mogu programirati, inicijalni izbor njihovih funkcija je dobar. Za razliku od nekih drugih modela, džojstik deluje solidno, a upotreba ovog tastera je precizna uz minimalno pomeranje prsta.

Sa desne strane kućišta nalaze se tasteri za uključivanje uređaja, kao i aktiviranje kamere, a sa leve tasteri za podešavanje jačine zvuka, uz taster za potvrđivanje. Sa donje strane, pored ležišta za stylus, nalaze se miniUSB i microSD slotovi za sinhronizaciju i proširenja. Stylus je mogao da bude i bolji – teleskopski je, ali njegovo izvlačenje ne deluje dovoljno prirodno, pa se na njega treba navići. Jednostavnom pozadinom dominiraju veliki zvučnik i kamera rezolucije 2 Mp sa LED blicem.

Nakon uključivana uređaja ostajemo bez teksta – VGA rezolucija (480×640 piksela) na ekranu dijagonale 2,8“ deluje mnogo ubedljivije nego na onim od 4“ koje smo pre par godina gledali na iPAQ 4700 PDA uređajima. Za divno čudo, slova nisu sitna (font je povećan), a obilje raspoloživih piksela omogućava veoma precizan ispis na ekranu. Ugao gledanja i kontrast su na nivou očekivanog – bez posebne razlike u odnosu na druge proizvođače.

Procesor na udaru

Da bi aplikacije radile glatko na rezoluciji sa četiri puta više tačaka, Eten je instalirao procesor Samsung SC32442 koji radi na 500 MHz. Iako je ROM memorija od 256 MB očekivana za uređaj ovakvih karakteristika, 64 MB prisutne RAM memorije je donji limit za ovu rezoluciju. Proizvođač je najavio da će nova revizija imati duplo više RAM memorije, pa se nadamo da će ovi primerci brzo doći i na naše tržište.

X650 poseduje sve očekivane interfejse, dakle Bluetooth 2.0 i Wireless modul. Da bi ovako moćan uređaj u svakom smislu bio kompletan, ugrađen je i GPS prijemnik (čuveni SiRF Star III sa 20 kanala), a distributer nam je uz telefon dostavio i odlični iGO softver za navigaciju. U paketu je stigao čak i TomTom auto-punjač sa držačem za vetrobransko staklo, pa nije bilo teško isprobati navigaciju po beogradskim ulicama.

X650 radi kao quad-band telefon, a podržan je i prenos podataka korišćenjem GPRS ili EDGE konekcije. Nažalost, ovaj model ne podržava 3G, pa je EDGE maksimum ukoliko se ne nalazimo u dometu nekog WiFi hotspota. Od kamere na PDA telefonu po pravilu ne očekujemo mnogo, pa i ovaj model potvrđuje pravilo da PDA uređaji boluju od lošeg hardvera, ali i nedorađenih aplikacija za fotoaparat. To u principu znači da će fotografije biti zadovoljavajuće ako su uslovi dobri: lep dan i mirna ruka; za ostale scenarije na nju ne treba računati. Baterija od 1530 mAh se pokazala prilično dobro, a uz intenzivno korišćenje svih funkcija telefona (EDGE, WiFi, često instaliranje aplikacija) može da izdrži „čitava“ 2 dana.

Prateći softver

Operativni sistem je Windows Mobile 6.0, koji je pored ostalih rezolucija (240×320, 240×240, 320×320) optimizovan i za VGA. Sa četiri puta više piksela džepni Excel postaje znatno upotrebljiviji, a prikaz na ekranu pruža veće mogućnosti bez obzira na tip aplikacije koja je pokrenuta. Kao i kod prethodnika (x500+), prijatno nas je iznenadio paket unapred instaliranog softvera. Nakon prvog pokretanja uređaja i inicijalizacije Windows Mobile operativnog sistema počinje instalacija aplikacija koje je proizvođač namenio ovom modelu.

Prva na koju nailazimo je Location SMS, gde se korišćenjem ugrađenog GPS prijemnika izabranom kontaktu šalje SMS sa našim koordinatama. U okviru dodatnih multimedijalnih aplikacija nalazi se aplikacije za rad sa radio-prijemnikom, ali i predajnikom koji ovaj telefon poseduje. Namecard manager sretali smo i kod drugih proizvođača, a ovaj program namenjen je OCR-u fotografisanih vizitkarti. Ako zanemarimo činjenicu da naša slova nisu podržana, sa vizitkartama na engleskom snalazi se prilično dobro.

I folder Phone krije par zanimljivih aplikacija: pre svega Call Filter za trajno blokiranje određenih brojeva i Scenarios za detaljno podešavanje profila na ovom PDA telefonu. Folder Utilities sadrži aplikacije za backup ne samo programa koji su možda greškom obrisani, nego i sadržaja kompletne memorije koji se kopira na flash karticu. Sa aplikacijom M-Desk sretali smo se i kod ranijih Eten modela – to je skup prečica ka sistemskim podešavanjima, aplikacijama operativnog sistema i onim koje su preinstalirane, ali i pokazatelj stanja baterije, memorije i nivoa osvetljenja ekrana. Dok je Task Manager odlično koncipiran (ikona se nalazi dole desno na osnovnom Today ekranu), razočarao nas je Wireless Manager koji nudi premalo opcija. I na kraju, za svaku pohvalu je to što se proizvođač odlučio da skupu aplikacija doda i jedan od najpoznatijih alternativnih desktop-a – odlični SPB Mobile Shell zaokružuje bogat skup dodatnih aplikacija koje ovaj model čine odličnom kupovinom.

Eten Glofiish M800

Model M800 namenjen je poslovnim korisnicima koji očekuju punu QWERTY tastaturu i komfor VGA rezolucije. To je uslovilo i povećanje gabarita, pa se ovaj model nalazi u kućištu dimenzija 114×56×18 mm, a težak je 178 grama. Kućište podseća na starije Eten modele i izrađeno je u kombinaciji sive plastike i aluminijuma. Raspored funkcijskih tastera je isti kao na X650, a nije nam se svidelo što kod modela M800 tasteri nisu klasični već su osetljivi na dodir. Tastatura od 39 dirki je prijatna za korišćenje, a cela površina je izrađena od mat plastike. Iako je za svaku pohvalu korišćenje slide mehanizma (raniji modeli ga nisu imali), nije nam se svidelo to što se tastatura izvlači nalevo – za većinu desnorukih korisnika bi upotreba jednom rukom bila znatno lakša da je obrnuto. M800, za razliku od X650, podržava 3G, a pored quad-band GSM-a podržani su UMTS i HSDPA.

Eten je dokazao da je moguće napraviti kompletan PDA uređaj bez kompromisa kada je rezolucija u pitanju. Prelaskom na procesor koji radi na taktu od 500 MHz znatno su se poboljšale performanse, pa je odziv sadržaja koji se prikazuje na ekranu dobar. Očekujemo da će i ostali proizvođači na najjačim modelima ponuditi ekran sa VGA rezolucijom i ponovo koristiti njene prednosti, svakako uz dalje ubrzanje procesora i povećanje memorije.

Korisne adrese:

DIFO
Vardarska 29, Beograd
tel: 011/2042-070
http://www.difo.co.yu



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter