GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #143 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Olympus mju 1010
Aleksandar Veljković
Olympus mju 1010 je jedan od modela čiji je glavni adut 7x zum, uz kvalitete po kojima je mju serija već poznata...
- PC #143 (April 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Olympus mju 1010

Svaka sezona donosi neki novi tehnološki „mamac“ kada je digitalna foto-oprema u pitanju. Ako je pretprošle godine to bila optička stabilizacija a prošle prepoznavanje lica, ovu godinu će obeležiti do sada najveći pomaci u specifikaciji i mogućnostima optike. Kompaktni i subkompaktni aparati će po prvi put ponuditi širokougaone domete čak i bolje od 28 mm (što je do sada bio suvereni domen DSLR aparata), a raspon zuma preti da premaši 20x (Olympus je već promovisao SP-570 UZ sa rasponom 26-520 mm, koji ćemo uskoro dobiti na test). Do nas stižu džepni modeli sa doskora nezamislivim rasponom zuma od 7x, pri čemu fizičke dimenzije i hod objektiva nisu ništa veći od onoga što su doskora nudili aparati sa 3x zumom.

Olympus mju 1010 je jedan od tih modela čiji je glavni adut 7x zum, uz kvalitete po kojima je mju serija već poznata. Aparat je plod fine evolucije mju koncepta, kod koga je preuzeto ono najkorisnije od modela koji su promovisani u poslednjih godinu dana, kao što su optička stabilizacija (sa 7x zumom je ona neophodna), posvetljivanje delova slike u senci u realnom vremenu (shadow adjust), face detection, te čitav niz naprednih opcija usmerenih ka brzom sagledavanju rezultata od strane korisnika. Poboljšan je sistem za sklapanje panoramskih snimaka, a mehanizam za kompenzaciju ekspozicije paralelno prikazuje sliku sa različitim setovanjima, omogućavajući korisniku da u trenutku prepozna optimalnu vrednost.

Po fizičkom izgledu i korisničkom interfejsu mju 1010 je sličan prethodnicima kao što su mju 840 ili mju 780, s tim što je rezolucija porasla za 2 Mp, raspon zuma je sada 37-260 mm, a LCD displej umesto 2,5“ ima dijagonalu od 2,7“ (to očito postaje novi standard). Korisnički interfejs, u kome se najbitnijim funkcijama pristupa preko Func menija nalik onom koji srećemo kod Canon aparata, a naprednijim podešavanjima kroz glavni meni, ostao je nepromenjen. mju 1010 nudi srpsku lokalizaciju, što je posebno korisno kod opisnih delova korisničkog interfejsa kakav je meni za izbor scenskih modova. Sve u svemu, Olympus poseduje sistem podešavanja koji je za laike najjednostavniji i koji jedinu pravu konkurenciju ima u Canon-ovom korisničkom interfejsu.

Dva su najupečatljivija utiska koja nosimo iz prvog susreta sa ovim aparatom. Prvi je kvalitet Olympus-ovog HyperCrystal displeja, koji krase oštrina, besprekoran kontrast i osvetljaj i razlučivost detalja, mada je nominalna rezolucija 230.000 tačaka (standardna brojka za displeje skupljih aparata). Drugi utisak je napredak u kvalitetu multipoint autofokusa, koji sada brzinski radi mnogo ujednačenije, tačke na koje fokusira bira manje nasumično, uz preciznost u koju se možete potpuno pouzdati. Sve su to posledice unapređenja koja je doneo Truepic III grafički procesor.

Fotografije koje mju 1010 pravi su dobre. Stepen oštrine je visok i ujednačen, kolorit ravnomeran, prilično neutralan i realističan (naročito nam se dopada uverljivost boje kože, bilo na snimcima sa blicem ili bez njega), a učinjen je i značajan napredak po pitanju preciznosti eksponiranja, tako da ćete se manje mučiti nego sa nekim starijim Olympus modelima kako biste dobili kvalitetno eksponirane snimke. Tome doprinosi i opcija za korekciju senke, koja će vam (uz nešto skraćenu ekspoziciju) omogućiti i da postignete bolji dinamički raspon, odnosno da izbegnete pregorevanje neba, što je hronični problem za manje iskusne fotografe. Olympus nije eksperimentisao sa visokim osetljivostima, zadržavajući se na maksimumu od 1600 ASA, što je trezven potez. Ipak je to neka granica koju ima smisla nuditi ako iz senzora dimenzija 1/2,33“ želite da izvučete 10 Mp, uz prihvatljiv kvalitet.

Olympus i dalje ostaje dosledan svom xD formatu memorijskih kartica (što vam sužava izbor i poskupljuje ekspanziju memorije), a za napajanje je zadužena LI-50B baterija kapaciteta 925 mAh, koja daje prosečnu autonomiju. Olympus je u najnovijoj generaciji modela napravio jasniju podelu između robustno-vodootpornih aparata iz mju familije, koji nose sufiks SW, i onih koji to nisu, koji sada više nemaju weatherproof etiketu. Iza te odluke stoji namera da se ne zbunjuju kupci, od kojih su mnogi u prošlosti pogrešno shvatali značenje weatherproof deklaracije, noseći „foto-igračke“ u vodu. Jedno je jasno – mju 1010 nije namenjen ni za kupanje, ni za ispuštanje iz ruku.

U maloprodajnu cenu od 329 evra uračunat je i paket dodatne opreme, koji podrazumeva rezervnu bateriju, kožnu Olympus torbicu i metalik traku za nošenje aparata oko vrata. Uzimajući u obzir sve što smo videli, mju 1010 je atraktivna ponuda za novu sezonu godišnjih odmora, koja će prosečnom amateru pružiti pregršt nezaboravnih foto uspomena sa letovanja, sa veoma visokim procentom besprekornih snimaka i uz minimum truda. 7x zum dođe pride, kako biste sa lakoćom uhvatili udaljene detalje na plaži ili pučini.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #143
preview
Govorite li asembler?
Voja AntonićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter