GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #144 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novi stari Phenom
Miloš Stamenković
AMD Phenom je trebalo da parira Intel Core 2 procesorima, ali se u realnom svetu nije baš sjajno pokazao: performanse su bile ispod očekivanja, a otkriven je i neprijatan bag u TLB mehanizmu. Sada je stigla nova revizija koju čine modeli Phenom 9550, 9650, 9750 i 9850, sa više keša i bržom komunikacijom sa tom superbrzom memorijom. Isprobali smo najjači model, Phenom 9850.
- PC #144 (Maj 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novi stari Phenom

(kliknite za veću sliku)

Pojava Core 2 bi mogla da odgovara filmu „Imperija uzvraća udarac“, pa su posle toga svi čekali „Povratak Džedaja“. Phenom je trebalo da ima tu ulogu, ali želje su jedno a realnost drugo. Novi AMD procesor se pojavio, ali kao što smo u prvom susretu sa Phenom-om mogli da vidimo, performanse su osetno slabije od direktnih konkurenata. Morali su, dakle, igrati na kartu „cenovnog rata“, gde je cela gama AMD procesora konstantno prolazila kroz proces redukcije cena, kako bi dotični procesori i dalje bili interesantni što širem auditorijumu. Najjači utisak koji smo iz prve ruke stekli kroz samo testiranje prve generacije Phenom-a bio je da se radilo o još nezavršenom procesoru. Pokazalo se da je zbilja tako...

Na greškama se uči

Obelodanjeno je da Phenom ima određenu grešku svom u TLB-u (Translation Lookaside Buffer), koja u nekim (istina retkim i specifičnim) slučajevima može uzrokovati nestabilnost sistema. Naravno, greške u procesorima su svakodneva stvar, iako šira javnost o tome mnogo ne priča – problemi su retki i regulišu se u hodu, kroz novije verzije BIOS-a matičnih ploča ili zakrpama za operativne sisteme. Setimo se prošlogodišnjeg hitnog Microsoft-ovog update-a i novih verzija BIOS-a za sve Core2 procesore. Naravno, Phenom-u dotična greška sigurno nije bila potrebna, ali su bar proizvođači matičnih ploča brzo reagovali s novim BIOS-ima u kojima je bilo moguće uključiti TLB fix opciju i time neutralisati probleme. Ali i izgubiti na performansama, često značajno...

AMD je brzo reagovao na pravi način, te je tržištu sada dostupna nova B3 revizija Phenom procesora, koja na hardverski način unutar procesora rešava ovaj problem, bez uticaja na performanse. Pored toga, načinjene su još neke manje modifikacije kako bi nove revizije Phenom-a radile stabilno na višem radnom taktu i time otvorile mogućnost za nove modele i oznake procesora koji će se naći u prodaji.

Procesor koji smo imali na testu nosi oznaku Phenom 9850, ima nominalni radnim takt od 2,5 GHz, a tu su i 9750, 9650 i 9550 sa radnim taktovima od 2,4, 2,3 i 2,2 GHz. Dakle, taktovi su nešto viši, ali je to i dalje daleko od 3 GHz, iako je AMD ne tako davno sam demonstrirao sample primerak koji je radio upravo na ovom taktu. Kroz overkloking smo testirali potencijale procesora i pokazalo se da su više frekvencije dostupne, uz lagano dizanje radnog napona, te da je procesor stabilan. Proba na 3 GHz ipak nije urodila plodom, tako da je očigledno da ni nova revizija jezgra nije dovoljna za ovoliku frekvenciju.

Phenom 9850 je prvi procesor kod kog veza L3 keša, northbridge-a i memorije radi na 2 GHz, umesto na dosadašnjih 1,8 GHz. Isto važi i za ostale nove modele procesora za B3 revizijom jezgra, a AMD u prodaji i dalje održava B2 procesore, koji će biti isporučivani samo OEM kanalima, ali su na pragu i novi takozvani triplecore modeli. To će biti Phenom B2 procesori kod kojih je jedno jezgro isključeno, a glavni cilj je maksimalno iskoristiti sve proizvedene primerke kako bi se minimalizovali troškovi, a opet tržištu ponuditi još jeftinije multicore procesore.

Sama činjenica da će B2 jezgro još neko vreme biti u upotrebi jasno govori da već toliko pominjani TLB bug nije shvaćen tragično. Ali, kada je B3 revizija na raspolaganju, i to po istoj ceni kao prethodna generacija, treba se obavezno opredeliti za novije procesore. Zahvaljujući taktu od 2,5 GHz, malim korekcijama na jezgru i gotovo istoj ceni kao Core 2 Quad 6660, Phenom 9850 se dobro nosi sa konkurencijom. Ako se prostudiraju rezultati iz tabele, može se videti da Phenom 9850 nudi performanse koje već mogu postaviti dilemu pri izboru između ovog procesora i Q6600. Performanse u igrama, DivX i video kompresiji su nešto slabije, u klasičnim sintetičkim testovima su veoma slične, dok su u rendering aplikacijama nešto bolje. Cinebench R10 i Maya 8.5 ostvaruju nekoliko sekundi kraće rendering vreme po frejmu, što je razlika koje nije zanemarljiva, posebno onima koji se profesionalno bave 3D modeliranjem

Povoljne performanse

Danas stvari izgledaju dosta povoljnije po AMD nego nakon prve prezentacije Phenom-a. Model 9850 Black Edition (razlika između Black Edition i standardnog procesora je u otključanom množiocu, pa samim tim i lakšem overklokingu) cenom direktno konkuriše Q6600, iako su performanse Phenom-a za nijansu slabije. Phenom 9850 tako postaje dostojna alternativa, posebno za ljude koji se bave 3D modeliranjem. B3 revizija Phenom-a radi na svim aktuelnim AM2+ matičnim pločama, čime je omogućen veoma lak i preporučljiv upgrade. Najveći problem Phenom-a je i dalje mala overkloking margina, za razliku od Q6600, koji se može dobrano ubrati.

Tranzicija na 45 nm proizvodni proces bi krajem godine trebalo da reši ove probleme, ali videćemo kakav će biti odnos snaga, jer Intel već sada nudi 45 nm procesore. Ipak, AMD može biti zadovoljan činjenicom da je Phenom konačno konkurentan, da je TLB bug rešen, a kompaniji je ostavljena mogućnost za maksimalno iskorišćenje svojih kapaciteta preko triplecore modela.

Korisne adrese:

AMD
http://www.amd.com

SLEDEĆI TEKST U PC #144
preview
GPS ciklokompjuteri
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter