GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #144 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zvučni zid za spam
Kristijan Lazić
Svakoga jutra i večeri vaš Inbox je prepun spam poruka. Kako se rešiti ove napasti ili je makar svesti na razumnu meru? Isprobali smo SonicWALL Anti-Spam Desktop.
- PC #144 (Maj 2008)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Zvučni zid za spam

Kompanija SonicWALL u Srbiji nije prisutna dugo, ali se posredstvom firme RRC Enterprise Networking njihovi proizvodi polako šire lokalnim tržištem. Proizvodi ove kompanije spadaju u sam svetski vrh po kvalitetu, a posebno se ističu njihovi rezultati u okruženjima malih i srednjih preduzeća. Naš prvi susret sa njihovim portfoliom predstavlja program Anti-Spam Desktop.

Sinergija kriterijuma

(kliknite za veću sliku)

Anti-Spam Desktop je relativno jednostavno rešenje za zaštitu od neželjene pošte koje korisniku daje dovoljan nivo kontrole da može uspešno da očisti svoje elektronsko sanduče. Program je namenjen filtriranju spam i phishing poruka u saradnji sa Outlook i Outlook Express e-mail klijentima na Windows radnim stanicama i prenosnim računarima. Sistem rada programa je takav da poštu koja pristiže skenira kad god je aktivna komunikacija između klijenta i servera, bez obzira na protokol – POP3, IMAP, Exchange server...

Anti-Spam Desktop šalje upit SonicWALL GRID Network sistemu i procenjuje svaku primljenu poruku. Potom one poruke koje identifikuje kao spam smešta u poseban folder (SonicWALL Junk Mail), a phishing poruke u SonicWALL Phishing Mail. Poruke za koje smatra da nisu željena komunikacija, ali ne može pouzdano da ih identifikuje, smešta u poseban folder (Challenged Mail), gde možete proveriti šta je na taj način označeno. Samo pošta koju program nedvosmisleno protumači kao smislenu i željenu stići će u dolazno sanduče.

Jedna od ključnih prednosti SonicWALL-a je zaštita u realnom vremenu. Program daje precizne rezultate zahvaljujući komunikaciji sa SonicWALL GRID Network sistemom, globalnom mrežom kroz koju prolaze milioni e-mail poruka i u kojoj se procenjuje njihov sadržaj te određuje reputacija pošiljaoca, sadržaja, linkova, slika, priloga i drugih elemenata. Zahvaljujući tome, šanse da Anti-Spam Desktop pogrešno proceni neku poruku zaista su minimalne.

(kliknite za veću sliku)

Pored ovog sistema, SonicWALL upotrebljava i Adversarial Bayesian algoritam koji ne procenjuje samo sadržaj, već i puno drugih osobina elektronske poruke kako bi otkrio i suptilne trikove koje spameri sve češće koriste. Tako i poruke čiji pošiljaoci (ili drugi očigledni elementi) nisu obeleženi u GRID Network sistemu bivaju u velikom broju ispravno prepoznate kao nepoželjne i smeštene u odgovarajući folder. Zaštita od phishing poruka obavlja se kroz prvi Bayesian algoritam koji radi sa tim tipom prevara i sa velikom preciznošću otkriva pokušaje da vam neko ukrade osetljive (i poverljive) lične podatke.

Fleksibilna podešavanja

Porukama koje se ne uklapaju u nepoželjne prema prethodno opisanim sistemima procenjivanja Anti-Spam Desktop omogućava posebno filtriranje. Može se odrediti da e-mail od nepoznatog pošiljaoca bude smešten u poseban Challenge folder samo po kriterijumu adrese, ali i po tipovima sadržaja: određenog teksta ili slike u prilogu. Poruke koje bivaju pogrešno propuštene pored filtera uvek se lako mogu označiti kao Junk i nakon toga softver pravi novo pravilo vezano za osobine tog e-mail-a. Slično važi i za pogrešno označene legitimne poruke – samo kliknite na Unjunk.

(kliknite za veću sliku)

Korisnici mogu personalizovati liste e-mail adresa koje će uvek propuštati kao bezbedne ili uvek blokirati. U listi mogu da budu pojedinačne adrese, domeni kojima adrese pripadaju ili prema mailing listama. Moguće je i fino podesiti agresivnost algoritama Anti-Spam Desktop softvera tako da se filtriranje po ključnim rečima obavlja samo prema onima koje vam zaista smetaju a ne prema svemu što neko drugi odredi da treba da vam smeta.

Instalacija programa traje neverovatno kratko i on odmah počinje sa radom (za divno čudo, nema potrebe za restartovanjem računara). Integriše se u radi Outlook 2003 i 2007, kao i Outlook Express 6, a može se pokrenuti na Windows 2000, XP i Vista (na 32-bitnoj verziji) operativnim sistemima. Nakon početnog perioda upotrebe, kada je potrebno Anti-Spam Desktop navići na poruke koje vi razmenjujete, nivo pouzdanosti rada je izuzetno visok i omogućava vam da manje brinete o spam-u i njegovom razvrstavanju, a da istovremeno ne propustite nijednu važnu poruku.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #144
preview
SQLite sintaksa
Zvezdan DimitrijevićBIZIT 2021


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

Unicef


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter