GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #145 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dosta je bilo buke
Branko Maksimović
Izgleda da "srednja klasa" ubedljivo dominira tržištem, pa su GeForce 9600GT modeli veoma popularni. Ako tome dodamo i sve popularnije pasivno hlađenje, eto odličnih performansi i bez buke ventilatora...
- PC #145 (Jun 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dosta je bilo buke

ASUS EN9600GT Silent

Došao je gotovo nenajavljeno i uneo još veću pometnju na tržište i onako komplikovano pozicioniranih nVidia akceleratora: GeForce 9600 GT je prvi pripadnik devete generacije čuvenih grafičkih kartica za desktop računare. Više nego dva puta brži od prethodnika, 9600GT postavlja nove standarde – u nižim rezolucijama njegove performanse su gotovo jednake onima koje nudi daleko skuplji GeForce 9800 GTX, koji, ruku na srce, i nije mnogo brži od modela iz klase GeForce 8800 GTS 512. Ako vama nije jasno šta bi trebalo da kupite, onda je i sasvim logično to što je nVidia najavila da će od sredine juna čitava nova familija GeForce akceleratora dobiti nove, logičnije nazive. To znači da od modela GeForce 9900 GTX „nema ništa“ – GT200 GPU, kao novi, najbrži grafički čip zaslužuje adekvatniji naziv, pa neće biti čudno ako i G94, koji „pogoni“ 9600GT kartice, dobije naziv po novoj nomenklaturi.

Dva Asus-a

Ni sumnjali nismo da će mesec dana nakon pojave GeForce 9600 GT kartica tržište biti preplavljeno modelima. U toplim letnjim danima ovim karticama morate obezbediti adekvatan dom. Provetreno kućište je imperativ, a klimatizovan prostor ćete i sami ceniti, a vaš računarski sistem još više. Ovo što smo rekli trebalo bi da shvatite vrlo ozbiljno ako ste bacili oko na neku od novih „fensi“ Silent GeForce 9600 GT varijanti, kakva je prva G94 kartica koju ovom prilikom predstavljamo.

ASUS EN9600GT TOP

Asus EN9600GT Silent stiže sa V-Cool rashladnim sistemom koji je dizajniran u samoj kompaniji. Uz karticu ne stiže puno propratnog materijala, ali je tu HDMI-DVI adapter, što posebno pozdravljamo. Kao i većina „tihih“ kartica ove klase, EN9600GT Silent je glomazan, najpre zbog masivnog rashladnog sistema, koji je i pasivan (na kartici nema ventilatora). Dve ovakve kartice je moguće je postaviti u SLI, ali onda treba paziti na hlađenje kućišta. Kuler se sastoji od većih rebara od sjajnog crnog špijaltera, dok se u centralnom delu nalazi niz aluminijumskih listića. Sa donje strane umetnuto je bakarno jezgro, koje toplotnu energiju preuzima sa najvrelijeg dela kartice – G94 čipa. Kroz deo koji je tik iznad bakarne baze prolazi jedna toplotna cev, koja drugim delom višak disipirane energije odnosi do drugog dela velikog kulera, na kome je i daleko veći „radijator“ od tankih alu-listića. Nema sumnje da je rashladni sistem EN9600GT Silent kartice estetski, a kako smo kasnije saznali, i termalno – efikasan.

Kako bi kartica mogla da se hladi pasivno, ASUS je morao da redizajnira PCB G94 kartice. Polovina memorijskih modula izmeštena je sa druge strane štampe, pa je onda i deo naponske sekcije pomeren na ovu stranu. Prva četiri Samsung GDDR3 čipa (BJ1A, 1.0 ns) smeštena su tik ispod kulera, dok su „neparni“ čipovi na poleđini „otkriveni“ i ostavljeni da se hlade sami. Referentni klokovi modela GeForce 9600GT, pa i tihog ASUS-a, su 650/1625 MHz za jezgro, tj. shader jedinice i 1800 MHz za 512 MB video memorije. Isprva, u provetrenom kućištu, karticu možete overklokovati do odličnih 770/1955/2080 MHz, ali je tek posle nekog vremena, kada se kuler dobrano zagreje, jasno da su limiti na skromnijih, ali za jednu pasivno hlađenu karticu i dalje respektabilnih 730/1900/2000 MHz.

Druga ASUS kartica koju smo testirali ne spada u red tihih, ali svakako nije bučna, jer koristi ASUS-ov patentirani Glacinator kuler, o kome smo pisali kada smo opisivali modele ASUS EN8800 GS i GT. EN9600GT TOP spolja podseća na ove G92 kartice, ali ima za nijansu jednostavniju naponsku jedinicu (ovog puta ona je dvofazna). Uz nju ASUS ne poklanja igre, već su tu samo video spliteri, naponski adapter, drajveri i CD sa standardnim aplikacijama (Splendid, GameOSD itd). Glacinator kuler je „orbolikog“ tipa i prekriva samo grafički čip, a vazduh koji raspršuje odnosi toplotu koju disipira memorija. Naponska sekcija najčešće stiže sa posebnim mini-radijatorom instaliranim preko MOSFET jedinica. I kod ovog modela ASUS je upotrebio Samsung memorijske čipove, a radne frekvencije kartice su 720/1800 MHz za GPU i 2 GHz za memoriju. Primerak koji smo testirali bio je raspložen i za još više učestanosti, te je bez problema radio i na 790/1980/2210 MHz.

I jedan tihi MSI

MSI N9600GT 1GB

Treća GeForce 9600 GT kartica koju ovog meseca predstavljamo takođe je Silent rešenje, ali je i overklokovana, a stiže nam od kompanije MSI. Ne samo da poseduje ove dve fantastične osobine (tiha i još brža), već stiže i sa dvostruko većom količinom memorije. U paketu je, pored standardnih dodataka i HDMI-DVI adaptera, ovoga puta i specijalni SPDIF kabl pomoću koga do ove grafičke kartice možete dovesti zvuk sa eksternog audio kodeka (zvučna kartica ili direktno sa matične ploče). Kao i mnoge MSI kartice, N9600GT 1 GB je urađena na crveno lakiranom pertineksu, a klokovi su podignuti na 700/1680 MHz (GPU) i 1900 MHz (VRAM). MSI je za ovaj model iskoristio alternativni layout, sličan onom koji Palit koristi kod bržih verzija svojih VisionTek i Gainward kartica. O razlici između dva poznata G94 dizajna smo već pisali (trofazna umesto dvofazne naponske jedinice i kontrolerski i dijagnostički čip Richtek RT8802 su „sitnice“ koje izdvajaju Palit verziju). Kuler je prilično veliki, a ventilator koji ga hladi radi na malom broju obrtaja, pa kartica može da ponese epitet tihe, mada nije potpuno pasivno hlađena.

Hladnjak ove kartice je ipak manji od ASUS-ovog, ali takođe poseduje veliko bakarno jezgro, koje ovoga puta prekriva samo GPU, a od njega kreću tanki aluminijumski listići kroz koje prolaze četiri toplotne cevi. Aluminijumski profili sakriveni su poklopcem koji prekriva čitavu površinu kartice i koji donekle zadržava vazduh kako bi strujao iznad same kartice i kroz alu-radijator i kako ne bi bio raspršen na sve strane u slučaju da kroz kućište prolazi neka jača vazdušna struja. Veliki i prilično tih ventilator ima odlično profilisane lopatice koje ga čine veoma efikasnim i na nekih 1.200 obrtaja u minutu, kada je praktično nečujan. Kuler prekriva i memorijske čipove pa predstavlja najbolje rešenje u klasi nVidia GeForce 9600 GT akceleratora kada je odnos buke i efikasnosti hlađenja kartice u pitanju.

Performanse koje pružaju GeForce 9600GT kartice su veoma bliske onim koje daju GeForce 9800 GTX modeli, barem ako se koriste niže rezolucije i niži nivoi umekšavanja ivica i anizotropnog filtriranja. Naravno, postoje igre koje žestoko opterećuju GPU podsistem već na 1280×1024 piksela (Crysis), dok neke druge daju slične brojke za sve grafičke modove do 1600×1200, pa se razlika između akceleratora od 150 i 300 evra vidi tek u 3D režimu koji se označava sa „1920×1200 4×AA+16×AF“. Ako posedujete manji monitor, nemojte gledati dalje od nekog GeForce 9600 GT modela, ali ako se igrate u 1680×1050 piksela uz obavezan AA i AF – rešenje se zove GeForce 9800 GTX. Još zagriženiji igrači mogu odmah da potraže rubriku PC@home...

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

MSI Serbia
http://www.msi-serbia.com

SLEDEĆI TEKST U PC #145
preview
Novi (ko)modo zmaj
Stevan Josimović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter