GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AMD, tri srca
Miloš Stamenković
Skoro svakog meseca proizvođači procesora obraduju nas novotarijama, a AMD-ov poslednji adut u nižem platnom segmentu je procesor sa tri jezgra - Phenom X3 8750.
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AMD, tri srca

Nakon niza odlaganja krajem prošle godine AMD je javnosti bukvalno morao da predstavi Phenom procesor. Razlozi za „moranje“ su višestruki, ali se pokazalo da AMD ni sa Phenom quadcore generacijom procesora neće imati dovoljno konkurentan proizvod na tržištu. Ubrzo se pojavila vest o TLB grešci u novom jezgru, što je samo dodalo ulje na vatru. Naravno, AMD se potrudio da brzo reaguje, pa su svi vodeći proizvođači matičnih ploča izdali nove verzije BIOS-a kako bi se premostio problem. Ipak, ova „zakrpa“ je donela pad performansi, pa je preporučena samo onima koji u svom radu naiđu na TLB bug, a istini za volju, on se javlja jako retko. Pravo rešenje usledilo je nešto kasnije, sa B3 revizijom Phenom procesora, koja eliminiše TLB probleme bez negativnog uticaja na performanse.

I pored sveg truda, prvog pravog quadcore dizajna i L3 keša kome mogu da pristupaju sva jezgra, AMD i dalje nema adekvatnu ponudu kojom bi se suprotstavio konkurenciji. Phenom je slabiji od Core 2 Quad-a, a Athlon 64 sporiji od Core 2 Duo procesora. U toj situaciji, AMD pokušava da sa novim rešenjem napadne tržište, a u pitanju su triplecore modeli, odnosno procesori sa tri jezgra.

Zašto baš 3?

Phenom X3 8750 je prvi PC procesor na tržištu sa tri aktivna jezgra. On ne donosi ništa suštinski novo, pošto se oslanja na K10 arhitekturu – naprosto je primenjen trik i isključeno jedno jezgro koje se, kroz proces rigoroznog testiranja finalnog proizvoda pokazao kao defektan. Time se Phenom X4 primercima koji su izašli sa trake s jednim neispravnim jezgrom pruža druga mogućnost za „život“, kao Phenom X3. AMD i Intel su do sada koristili samo metod isključivanje određenog dela L2 keša, dok AMD sada to po prvi put radi sa celim jezgrom.

Pitanje škarta je veoma bitno za AMD, jer se usled kompleksnije K10 arhitekture češće događa da deo procesora bude defektan. Kako su Core 2 Quad procesori sastavljeni u stvari od dva dualcore jezgra, šanse da quadcore čip na kraju bude neispravan su daleko manje, ali je mnogo manja i mogućnost da se tu, ako se to ipak desi, na kraju nešto učini. Usled posebne blok K10 arhitekture, kod ovih procesora je lako isključiti neko jezgro ili deo L3 keš memorije, a da se pri tom ne menja ništa na čipu.

Phenom X4 (Agena) i Phenom X3 (Toliman) su različiti modeli projektovani da rade na gotovo istom taktu, uz istu brzinu memorije. Mala razlika u taktu je posledica tržišnog pozicioniranja Phenom X3 procesora a ne realnih razlika. Što se tiše keš memorije, razlika postoji samo na drugostepenom nivou – L1 i L3 keš su istog kapaciteta, dok je L2 za 512 KB manji, koliko i ima jedno Phenom jezgro. Brzina HyperTransport magistrale je kod Phenom X3 procesora predviđena za rad na 3,6 GHz naspram 4 GHz kod Phenom-a X4, ali je ovo učinjeno ne samo zbog pojačavanje razlika između dva procesora već i zbog povećane kompatibilnosti sa AM2 matičnim pločama.

Sve to je u službi ideje da se triplecore procesori približe korisnicima iz value segment, gde AMD vidi najviše potencijala – Phenom X3 će se cenom boriti sa Core 2 Duo modelima. Kada se u Vista okruženju uporede brzine koje nude stari single core i novi dual core procesori, dva jezgra nude mnogo (i do dva puta) bolje performanse. Slično poređenje dual core i quad core modela otkriva značajne razlike, ali skok ipak nije toliki – samo uzak krug aplikacija, koje se prvenstveno tiču 3D renderinga, mogu maksimalno da uposle sva jezgra koja su na raspolaganju.

Procesor i aplikacije

AMD sa Phenom X3 procesorom upravo na ovo i računa, jer će treće jezgro doneti prednost u odnosu na jeftine Core 2 Duo modele. Presek ovih performansi daju 3DMax, Maya i Cinebench; Phenom X3 8750 je tu brži kako od Core 2 Duo E6750 tako i od novog E7200. S druge strane, u standardnim aplikacijama E7200 postiže bolje rezultate. Dakle, u low-end cenovnom rangu korisnici će birati između boljih performansi u 3D, video i sličnim aplikacijama sa Phenom X3 ili bolji generalni učinak sa E7200.

Da bi Phenom X3 uopšte bio razmatran kao povoljna kupovina, treba razrešiti još neke probleme softverske prirode. Odgovarajuće verzije BIOS-a se još čekaju, tako da proizvođači matičnih ploča tek treba da završe svoj deo posla. Phenom X3 bi mogle da učine interesantnim i nešto veće overkloking margine u odnosu na quad core Phenom. I sa aktuelnim verzijama BIOS-a, test primerak Phenom X3 8750 procesora smo uspeli da održimo u radu na okruglo 3 GHz, što je takt na kom Phenom X4 nije stabilan. Imajući to u vidu, može se reći da u ovom momentu Phenom X3 nudi najbolje overkloking mogućnosti u čitavoj K10 generaciji procesora.

Neki AMD procesori, uključujući Phenom X3, imaju problema sa Service Pack-om 3 za Windows XP, te tu odmah treba instalirati odgovarajući patch, koji bi trebalo da bude na raspolaganju dok ovo čitate. Slična situacija je i sa Vistom, gde može biti problema sa pravilnim prepoznavanjem sva tri jezgra. Tokom našeg testiranja sa Vista Ultimate edicijom jezgra su uspešno detektovana, ali su se javili neki problemi: programi koji čine standardnu test proceduru nisu mogli da se izvrše do kraja, bilo je tu mestimičnih usporenja u radu i bagova.

U ovom momentu nije lako preporučiti Phenom X3 – treba sačekati da se situacija malo slegne i da stignu potrebne zakrpe. Oni koji nemaju želju da se, zarad trećeg jezgra, muče sa kompatibilnošću i dalje će kupiti Core 2 Duo, koji će u većini slučajeva biti brži. Entuzijasti plićeg džepa mogu sa Phenom X3 procesorom i odgovarajućom matičnom pločom baziranom na 780G čipsetu dobiti veoma jeftin računar visokih performansi.

Korisne adrese:

AMD
http://www.amd.com

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
Canon iR2022i
Nebojša Rašković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter