GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #146 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PDF u pokretu
Bojan Stojanović
Novi Acrobat iz osnova menja predstavu o PDF formatu i nudi sveobuhvatnu podršku za Flash tehnologiju. Web stranice i PDF dokumenti uspostavljaju vezu koja će ih u budućnosti još više približiti...
- PC #146 (Jul/Avgust 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PDF u pokretu

Zahvaljujući sopstvenom proizvodnom ciklusu koji se ne poklapa sa ostalim članovima Creative Suite porodice, Acrobat je vesnik novih zbivanja u Adobe-u. Vreli julski dani doneće i vruć Acrobat 9 u tri komercijalna izdanja, uz besplatni Reader. Acrobat 9 biće i sastojak ažuriranih verzija paketa Creative Suite 3.3 koji će se takođe pojaviti ovog leta.

Ovaj program je skup alata i tehnologija koji su odavno prevazišli svoju prvobitnu namenu – pretvaranje stranica bilo kog dokumenta u njihov verni, elektronski oblik. Trojstvo koje su nekada činili PDF format, Distiller za konverziju PostScript fajlova u PDF i Acrobat za čitanje PDF dokumenata vremenom je razgranato na više strana. Adobe Reader je rado viđen gost na skoro svakom računaru, a Acrobat je postao deo poslovnog okruženja i u grafičkih studija.

Flash u PDF-u

Navigacija u PDF Portfolio arhivama je zasnovana na Flash-u
(kliknite za veću sliku)

Acrobat 9 dolazi u tri varijante koje su po ceni i mogućnostima prilagođene različitim kategorijama korisnika. Osnovna verzija je Acrobat 9 Standard koja predstavlja ono što smo navikli da vidimo u Acrobat-u. Tu je konverzija u PDF iz bilo koje aplikacije koja može da štampa, integracija sa Office 2007 programima koja omogućava da u jednom potezu napravimo PDF dokument, komentarisanje i redakturu, snimanje PDF dokumenata u Word formatu, definisanje prava pristupa pomoću 256-bitne enkripcije, podrška za digitalne sertifikate... Bitno je napomenuti da i besplatni Adobe Reader 9 može da reprodukuje Flash zapis u PDF dokumentu. Ova rudimentarna podrška ugrađena je i u Acrobat 9 Standard, dok verzija Pro ide korak dalje i omogućava da se u PDF ugradi FLV ili H.264 video zapis koji se kasnije može reprodukovati u Reader-u 9 i svim verzijama Acrobat-a 9.

Pored naprednijeg rada sa Flash formatom, Acrobat 9 Pro je značajan za prepress, jer omogućava proveru PDF fajlova, njihovu korekciju i pripremu za digitalnu štampu visoke rezolucije. Acrobat 9 Pro sadrži važnu opciju za bezbedno i trajno uklanjanje osetljivih informacija, što će privući advokatske kancelarije i državne institucije. Tu je i podrška za konverziju Autodesk AutoCAD, Microsoft Visio i Microsoft Project fajlova, koja čuva strukturu slojeva i objekata. Jedna od korisnih novih opcija je poređenje dva PDF dokumenta, sa automatskim isticanjem razlika. Koncept začet u Acrobat-u 8 sada je fino doteran, pa Acrobat 9 Pro može da napravi PDF Portfolio – kompaktnu arhivu dokumenata i drugih datoteka sa prilagodljivim intefejsom za navigaciju.

Najmoćnija je Acrobat 9 Pro Extended. Pored svega što mogu niže rangirane verzije, ovaj „paradni“ model je u znaku 3D i Flash podrške. U stanju je da u Microsoft Word i PowerPoint ugradi FLV video i da takav dokument konvertuje u PDF. Može čak i druge formate videa da konvertuje u Flash, a ima i podršku za razne 2D i 3D formate CAD aplikacija. Pošto PDF podržava 3D objekte, dobijeni dokumenti će biti verna reprezentacija originala. Kada je reč o pripremi za štampu, Acrobat 9 Pro Extended ima poboljšane opcije za rad sa bojama i konverziju kolornih modela. Sve verzije Acrobat-a 9 će automatski uključiti Overprint Preview, čime će se smanjiti nesuglasice između dizajnera i klijenata prilikom pregleda projekata u PDF formatu.

Acrobat.com

Acrobat.com treba da postane polazna tačka za korisnike PDF tehnologije
(kliknite za veću sliku)

Prema procenama Adobe-a, Flash je instaliran na više od 98 procenata računara koji pristupaju Web-u. Pored PC i Macintosh računara to obuhvata i platforme zasnovane na Solaris, Symbian, Palm OS, Pocket PC i drugim sistemima, pa je time spektar uređaja koji podržavaju Flash veći nego što se na prvi pogled čini. Adobe poseduje izvanredno važnu tehnologiju koju je pre nekoliko godina kupio od firme Macromedia. Pomislite samo na YouTube, pa će vam biti jasno koliko se često prosečan korisnik Interneta susreće sa Flash-om. Ideja da se u Acrobat 9 ugradi kompletna podrška za Flash može da predstavlja prekretnicu u razvoju PDF formata.

Mala ilustracija je dobro poznata opcija za konverziju Web strane u PDF. Jednim klikom na taster koji Acrobat 9 instalira u Internet Explorer pretvorićete Web stranu u PDF dokument, ali će se ovog puta i sve Flash komponente stranice naći u PDF-u. Znajući da je Flash interaktivan i da ga je moguće programirati ActionScript-ovima, a tome dodajemo i tradicionalnu JavaScript podršku u Acrobat-u – PDF je evoluirao od statičnog dokumenta do dinamičke aplikacije. Sličnost sa promenama kroz koje su prošle Web stranice nije slučajna i sasvim je moguće da upravo Flash bude spona koja će učiniti da XHTML i PDF postanu konvergentne tehnologije.

Uz novi Acrobat, Adobe je u probni rad pustio Acrobat.com koji je zamišljen kao mesto za on-line kolaboraciju poslovnih korisnika PDF dokumenata. Ovde ćete moći da sa drugima radite na projektima koji se zasnivaju na PDF formatu, da konvertujete dokumente u PDF, učestvujete u konferencijama zasnovanim na Flash-u itd. Ostaje, naravno, da vidimo da li će ovakav centralizovan pristup PDF tehnologiji zaživeti; za sada je izvesno da Acrobat 9 donosi mnoštvo zanimljivih novosti o kojima ćete moći detaljno da čitate u našem narednom broju.

SLEDEĆI TEKST U PC #146
preview
Gvozdena e-mail kapija
Kristijan Lazić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter