GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #147 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kancelarija u mlazu
Nebojša Rašković
Koliko multifunkcijske mašine zasnovane na laserskoj tehnologiji pokušavaju da budu dominantne na tržištu, toliko se inkjet rešenja i dalje visoko kotiraju kada je u pitanju kvalitet svih vrsta štampe i kopija. Testirali smo 19 aktuelnih modela iz domaće ponude...
- PC #147 (Septembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kancelarija u mlazu

Štampanje, skeniranje, kopiranje, slanje i prijem faksova... toliko standardne operacije tokom svakog radnog dana da ih gotovo i ne primećujemo. Mogućnost da se sve to smesti u zajedničko kućište dočekana je sa velikim interesovanjem, a onda se godinama prilagođava potrebama raznih organizacija - kancelarija u malom danas je uređaj koga bi se retko ko odrekao. U PC #143 smo testirali MF mašine zasnovane na laserskom otisku, a za ovaj uporedni prikaz odabrali smo 19 aktuelnih modela koji po karakteristikama ciljaju na različite kućne i kancelarijske korisnike.

Posetili smo vodeće PC prodavnice u Beogradu i biti gotovo zatečeni brojem i raznovrsnošću modela - zastupljeni su svi poznati brendovi, što potencijalnom kupcu nudi široke mogućnosti. Prodavci kažu da se trenutno najviše traže osnovni modeli, ali da polako raste i potražnja za ozbiljnijim i usko specijalizovanim multifunkcijskim mašinama. Takođe, saznajemo da se podjednako dobro prodaju Canon, Epson, HP i Lexmark, koji pokrivaju 99% našeg tržišta.

Kako smo testirali?|

U potrazi za najboljim modelima, osmislili smo posebnu metodologiju testiranja, koju ćemo koristiti i u budućim analizama. MF uređaji su, naime, prilično komplikovani za testiranje, pa smo testove podelili u više grupa, kako bi svaka od funkcija bila detaljno testirana. Proverili smo brzinu štampanja, skeniranja i kopiranja, a naročito kvalitet štampe. Pažnju smo posvetili i reprodukciji fotografija, pošto svako ko kupuje inkjet štampač (pa i inkjet MF mašinu) svakako planira da povremeno odštampa i neku sliku.

Testovima faks podsistema nismo davali primat, pre svega zato što svi testirani uređaji nemaju faks, a oni koji ga poseduju rade na istoj brzini (33,6 kbps), pa se dobijaju slični rezultati koji pretežno zavise od telefonske infrastrukture. Na ukupnu ocenu i formiranje krajnjeg utiska uticale i druge osobine, pre svega jednostavnost korišćenja, a najbolji su proglašeni sabiranjem dobijenih bodova.

Brzinski test je obuhvatao tri dokumenta: tekstualnog fajla od deset strana kreiranog u Word-u, tabele od sedam strana formirane u Excel-u i HTML dokumenta od tri stranice. Kod svih fajlova smo merili brzinu štampanja prve strane, odnosno vreme koje protekne do njene pojave, a potom i vreme potrebno da se odštampaju svi dokumenti. Te stranice smo kasnije koristili za testiranje brzine kopiranja, a sam postupak bio je isti kao kod testova brzine štampe. Za proveru performansi skenera koristili smo tekst jednu naslovnu stranu PC-ja i fotografiju standardnog formata (10*15 cm) sa puno sitnih detalja.

Za ocenu kvalteta otisaka koristili smo rezultate dobijene u procesu merenja brzine štampanja, kopiranja i skeniranja. Posmatrali smo oštrinu, jasnoću i glatkoću crno-belih i kolor dokumenata, kao i intenzitet sivih i obojenih fragmenata, elemenata i tela. Kod kopija smo najveću pažnju usmerili na vernost reprodukcije, tj. koliko su sive nijanse i kolorni delovi verni polaznom materijalu. Posebna pažnja obraćena je na detaljnost fotografija. U svakoj kategoriji uređaji su dobijali ocene 5 do 10. Davali smo celobrojne ocene, kako bismo kasnije mogli što jednostavnije i lakše da formiramo krajnji rezultat testiranog primerka. Mašine koje podržavaju štampu i kopiranje u koloru posmatrane su odvojeno za svaki parametar, ali je krajnja ocena jedinstvena.

Za detaljan opis MFC mašina, tabelu karakteristika, ocene i preporuke urednika pogledajte PC #147.

SLEDEĆI TEKST U PC #147
preview
Laptop za svako dete
Branislav BubanjaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter