GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #147 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Počinje škola... i eŠkola
Damir Jelisavčić
Da bi školarci uspeli da savladaju IT veštine na najbolji način i tako se pripremili za život u društvu baziranom na informacionim tehnologijama, i njihovi nastavnici moraju odlično da vladaju računarima i Internetom. Upravo tu na scenu stupa elektronsko izdanje eŠkola.
- PC #147 (Septembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Počinje škola... i eŠkola

(kliknite za veću sliku)

Da bi školarci uspeli da savladaju IT veštine na najbolji način i tako se pripremili za život u društvu baziranom na informacionim tehnologijama, i njihovi nastavnici moraju odlično da vladaju računarima i Internetom. Upravo tu na scenu stupa elektronsko izdanje eŠkola.

Microsoft u Srbiji kroz svoj program „Partneri u učenju“ (Partners in Learning) aktivno pomaže nastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama u sticanju osnovnih računarskih znanja i daljem uključivanju informatike u školske programe. Kao deo ove inicijative kreirano je multimedijalno izdanje eŠkola (www.microsoft.com/scg/obrazovanje ), koje nastavnike obučava za rad u operativnom sistemu Microsoft Windows XP i kancelarijskom paketu Microsoft Office 2007, i to u verzijama lokalizovanim na srpski jezik. Iako se ovo elektronsko učilo može pregledati i na računarima s drugim operativnim sistemima, da bi se gradivo uspešno pratilo potrebno je, uz navedenu softversku konfiguraciju, imati i lokalizacioni dodatak (LIP) za Windows XP na srpskom (koji se nalazi na CD-u, a link se nalazi u uputstvu za korišćenje). Pored instalacije Adobe Flash Player-a 9.0 (koji ne dolazi na disku), potrebno je podesiti i tastaturu za rad sa srpskim pismom, i ćirilicom i latinicom.

(kliknite za veću sliku)

Po smeštanju diska u CD/DVD čitač (materijal možete naći i na našem ovomesečno PC DVD-u) sadržaj će se automatski učitati i korisniku će biti ponuđeni uslovi licence, koje je neophodno prihvatiti da bi se nastavilo s radom. EŠkola je besplatna, a instalacija i korišćenje dozvoljeni su na svim školskim računarima, kao i na kućnim računarima svih nastavnika u Republici Srbiji. Kao i kod bilo kog drugog proizvoda, upoznavanje sa eŠkolom je poželjno početi od uputstva za korišćenje, koje korisnika pažljivo i detaljno vodi kroz eventualno neophodne pripremne korake, odnosno instalaciju LIP-a i dodatnih kodnih rasporeda.

Simpatično dizajniran i jednostavan interfejs podeljen je na dva glavna dela – Lekcije i Testove, oba sa po četiri tematske celine: Windows, Word, PowerPoint i Internet. Bilo početnici, bilo postojeći korisnici računara među nastavnicima ovde će se sresti kako sa lakšim, tako i sa nešto težim lekcijama. U oblasti Windows nalazi se devet lekcija, za Word ih je spremljeno 12, PowerPoint sadrži takođe devet, a oblast Internet njih osam. Windows lekcije obuhvataju upoznavanje s računarom i njegovim osnovnim delovima, upotrebu miša i tastature, ovladavanje rada s prozorima, datotekama i folderima, i stižu do narednog nivoa, na primer rada s Bojankom (to jest Microsoft Paint-om). U odeljku Windows testovi se nalaze dva jednostavna testa za proveru ranije stečenog znanja.

(kliknite za veću sliku)

U odeljku Word nastavnici će učiti kako da naprave, urede, stilski i vizuelno obogate svoje prve lekcije, kao i da ih pripreme za štampu, a među naprednijim zadacima čeka ih pravljenje tabela, automatskog sadržaja, kao i unos matematičkih formula u tekst. Novostečene veštine moći će da provere u 11 detaljnih, ali ipak jednostavnih lekcija, koje im garantuju usvajanje naučenog, a time i kvalitetan prenos znanja na svoje učenike. Lekcije iz PowerPoint-a donose sve što je potrebno da se savladaju osnove ovog korisnog alata, od pravljenja osnovne prezentacije, unosa teksta i dodavanja slajdova, do rada sa slikama i animacija, te atraktivnih prelaza između slajdova. Stečeno znanje će svaki nastavnik poželeti odmah da isproba kroz pet zanimljivih testova, kao i na svojim prvim samostalnim prezentacijama.

Odeljak o Internetu je izuzetno informativan i upoznaje nas sa jednom od mogućih definicija Interneta, kao i s njegovim osnovnim funkcijama. Kako se surfuje, odnosno kreće kroz Internet sadržaje, na koji način se pronalaze i čuvaju stranice i Internet adrese, to su samo neke od ponuđenih tema, a pomenimo i lekcije o radu s elektronskom poštom. Kao i u prethodnim segmentima, nastavnici kroz četiri testa mogu da provere kako su savladali osnovne veštine rada na Internetu. Kroz sve lekcije korisnike vodi glas spikera, koji olakšava rad. Kod testiranja na svako pitanje treba tačno odgovoriti i zadate akcije uspešno obaviti da bi se išlo dalje, a kod malog broja pitanja gde se unosi odgovor pažnju treba obratiti na ispravno kucanje velikih, malih i, posebno, naših slova.

(kliknite za veću sliku)

Pojedinim poglavljima sa zahtevnijim ilustracijama biće potrebno više vremena za učitavanje, pa savetujemo oprez i strpljenje. Ukoliko radite na računaru skromnijih mogućnosti, nemojte više puta pokretati lekciju, barem dok se ne uverite da se posle prvog startovanja ništa ne dešava. U suprotnom možete da preopteretite sistem.

Microsoft je eŠkolom još jednom pokazao svoju posvećenost saradnji s obrazovnim sistemom, prvenstveno kroz program Partners in Learning. Jednostavno i intuitivno, ovo izdanje će uspešno obučiti srpske nastavnike za osnovne edukativne aktivnosti uz pomoć informacionih tehnologija i razbiti eventualni strah koji mnogi početnici imaju u radu na računaru.

Multimedijalni paket eŠkola možete isprobati i sa našeg ovomesečnog DVD-a. Samo otvorite sekciju PC Plus

SLEDEĆI TEKST U PC #147
preview
Nadgledanje Interneta
Slobodan Marković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter